Poreklo prezimena, selo Erčege (Ivanjica)

12. maj 2018.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Erčege, opština Ivanjica – Moravički okrug. Prema knjizi Ljubomira M. Markovića i Svetislava LJ. Markovića „Stanovništvo moravičkog Starog Vlaha“, izdanje 2002. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Erčege zauzimaju prostor između Koviljske planine na severu, Vučaka na severoistoku, Medovina na jugu i stare granice i Vasiljevića na zapadu. Kuće se nalaze na pobrćima i sa jedne i sa druge strane reke Nošnice, s tim što je mnogo veći prostor na desnoj strani od teritorije koja pripada ovom selu na levoj strani reke Nošnice.

Starine.

U Erčegama se nalaze ruševine neke stare crkve. M. Đ. Milićević u svom delu “Kneževina Srbija” tvrdi da “tu ima stari grad Hercega Stjepana”.

Ostali podaci o selu.

Do skoro je selo bilo i bez puta i električne struje. Posle rata, i to 70-ih godina, završen je put i centar sela povezan je preko Bratljeva i Međurečja sa Ivanjicom. Danas saobraća autobus na ovoj liniji svakog dana, izuzev zimi kada sneg napravi velike nanose i ne može da se probije kroz zavejana mesta. ·

U Erčegama, koje je bilo i opštinski centar (1951-1955), danas se nalazi mesna kancelarija, otkupna stanica i prodavnica za tri sela. Istovremeno je to centar i za druga dva susedna sela Vučak i Medovine, koje imaju škole, a nemaju mesne kancelarije i prodavnice.

Škola je otvorena posle rata, 1946. godine. Izgrađena je y dolini Nošnice, a do tada su deca iz ovog sela išla u školu u Kovilje.

Slave – zavetine.

Sve familije, odnosno zaseoci, nemaju zajedničku seosku slavu, tako: Spasovići, Tošići i Jelići slave Beli četvrtak; Stevanići slave Belu subotu; Poledice, Đokovići, Resimići i Marići slave Ilindan, zajedno sa nekim familijama iz Medovina.

Vodenice.

Redovnička vodenica Zlatića i Poledica na Moravici nalazi se na Nevoljicama, a na Nošnici su bile: Marića, Resimića (redovnička), na Marijevcu, koja sada ne radi. Jelića, redovnička vodenica na Pelilu radi. Zajednička redovnička vodenica je za Sekuliće i Zekavice nalazi se na Nošnici, pod Kodićima koja i danas radi. Đokovići imaju redovničku vodenicu na vrh Zekavske luke, koja radi. Takođe Spasovići imaju zajedničku vodenicu iznad Kovilja, na Nošnici, sa Vujovićima ispod Stjenika.

Zanimanje stanovništva.

Stanovnici se pretežno bave stočarenjem. U dolini Nošnice uspevaju i žitarice. Malo je šuma na prostoru Erčega i jedva zadovoljavaju potrebe svoga stanovništva.

Poreklo stanovništva po zaseocima.

Selo se sastoji iz više zaseoka, koji su razasuti i sa jedne i sa druge strane reke Nošnice.

Sa desne strane Nošnice, krećući se uzvodno

Spasovići.

Ovaj zaseok se drukčije zove i Varjačići. Ovde pretežno žive Spasovići i Tošići.

-Spasovići, 5 K. (Jovandan), doselili su se sredinom 19. Veka iz Crne Gore, sa Durmitora, y Erčege, na Goliju. Dvojica braće početkom ovog veka sišla su u Ivanjicu i učinili su veliki preokret y izgradnji ovog mesta, jer su podigli prvi hotel 1933. i trgovine. Iz ove familije potekle su poznate ličnosti lekara, ugostitelja i trgovaca. Iz ovog mesta odselili su se u poslednje vreme Spasovići y Atenicu (2), Čačak (4), Ivanjicu (3), Beljinu (2), Luke i Loznicu kod Čačka. Iz Erčega su se neki Spasovići iselili u Gradac kod Raške i u Rogatac. Oni iz Gradca doselili su se u Novi Pazar pred Drugi svetski rat, a iz Rogatca i Erčega posle tog rata. Ima nekoliko Spasovića prosvetnih radnika y raznim mestima službovanja.

-Tošići, Z k. (Jovanjdan), poreklom su iz Vasojevića. Jedna kuća je bila y Kovilju, bavili se trgovinom. Tošića danas ima y Beogradu (2), Čačku (2), Ivanjici i Atenici kod Čačka.

Poledica

-Poledice, Z k. (Stevanjdan), došli su y ovaj kraj iz crnogorskih brda. Odavde su se odselili i nastanili u: Ivanjici (3), Mani, Kumanici, Pučkoj Reci (2), Divljaci (3), Jezdini, Loznici (4), Zablaću (2) i Donjoj Bejašici?

-Zlatići, 13 k. (Ilindan), imaju nedaleko od kuća poznate stanove za stoku, pored puta Bratljevo – Šančevi – Erčege – Medovine. Ranije ih ima odseljenih u Gornjoj Konjuši, y Toplici. A, u poslednje vreme Zlatići su se odselili u: Atenicu (Z), Kulinovce, Ivanjicu (2), Beograd (2) i Medovine.

-Stevanići, 9 k. (Aranđelovdan), odavde su se odselili u razna mesta gde i danas žive. Ima ih u: Srednjoj Reci, Kulinovcima (2), Ivanjici (2), Jezdini.

Radišići

-Đokovići, 4 K. (Petrovdan), bili su velika familija. Danas ih ima više y drugim mestima nego y Erčegama. Tako danas žive y Ivanjici (4), Kulinovcima (Z), Beogradu. Đokovići vode poreklo od kneza Vukića koji je bio stric ili stariji brat Boja, od kojeg su:

-Bojovići. Dakle, vode poreklo iz Vasojevića.

Jelići

-Jelići, 13 K. (Jovanjdan), poreklom su od bratstva Rajovića, iz Vasojevića, Lopaćani. U rodu su sa: Perovićima, Radivojevićima, Kikovićima.37 Stari Jelići y Ivanjici bili su poznati kao prvi prevoznici autobusom na liniji Ivanjica-Požega, bankari, trgovci i vlasnici strugara na Goliji i velikih stada ovaca. Posle rata odavde su se Jelići odselili u Ivanjicu (2) i okolinu Čačka: Loznicu, Zablaće (2) Beljinu i Kulinovce.U ovu familiju su ušli:

-Ivanovići, iz Vučaka i:

-Jekići, iz Medovina.

Resimići

-Resimići, 12 k. (Jovanjdan). Ne zna se njihovo poreklo. Danas ih ima odseljenih u: Ivanjici (2), Čačku i okolini, Kulinovcima, Loznici (2), Zablaću, Beljini, Jezdini i Novom Pazaru. Jedan od Resimića opisan je u priči “Dobošar Resimić” Dragiše Vasića, koji se bio odselio y Čačak. U ovu familiju privenčali su se

-Jelić i Stevanić, iz istog sela.

-Marići, 2 k. (Nikoljdan), i ranije su bili familija od nekoliko kuća. Odselili su se Marići iz Erčega i danas žive u: Čačku, Ivanjici i Dolovu (od 1952). U ovu familiju ušao je jedan Resimić.

Sa leve strane Nošnice

-Zekavica, (Đurđevdan) najverovatnije da su prvo došle y Jasenovo (opština Nova Varoš) u 18. veku, sa planine Zlatara. Neki od njih su se odselili iz Jasenove y Ješiće u Gorobilje kod Požege. Sigurno da otuda vode poreklo i danas ih ima y Loznici (2), Čačku (2), Beogradu (2), Novom Pazaru, Zvečkoj (kod Obrenovca), Kulinovcima (4). Neki su doseljeni pre rata y ovo selo y blizini Čačka.

-Čolovići, smatra se da su doseljeni iz sjeničkog kraja, ali su poreklom iz Crne Gore. Slave Jovanjdan.

-Sekulići, 2 k. (Nikoljdan), doselili su se iz Vasojevića, a vode poreklo od plemena Kuči. Ima ih useljenih y Vasojeviće 20 kuća. Danas ih ima u: Trnavi, Ivanjici (2), Loznici (4), Kulinovcima (5), Petnici kod Čačka, Dolovu i samom Čačku (2). Ranije su odseljeni prema novom Pazaru i danas ih ima u Kozniku kod Novog Pazara (2).

-Nikolića više nema y Erčegama. Slavili su Nikoljdan. Raselili su se i danas žive: na Ubu, u Kulinovcima, u Slatini kod Čačka, u Guberevcima (Dragačevo). Tamo ih nazivaju Rovinjcima, jer smatraju da su se doselili iz Rovina. Nikolići, Čolovići i Mladenovići y Toplici se nazivaju Sjeničanima, što ukazuje da su poreklom iz okoline Sjenice, a verovatno daljnim poreklom iz Crne Gore.

U Erčegama više nema:

-Boškovića, (Nikoljdan), koji su se odselili y Vučkovicu, Dragačevo, oko 1840. godine.

-Velimirovića, (Nikoljdan), koji su se takođe odselili y Vučkovicu (Dragačevo), 1840. godine.

-Vuksanovića, (Nikoljdan), takođe su se oko 1840. Godine odselili iz Erčega u Vučkovicu.

-Majstorovića, (Nikoljdan), odselili se u Vučkovicu (Dragačeva) pre 150 godina. Ima ih u Beogradu (4), y Vapi kod Čačka i Kraljevu.

IZVOR: Prema knjizi Ljubomira M. Markovića i Svetislava LJ.. Markovića „Stanovništvo moravičkog Starog Vlaha“, izdanje 2002. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Maksim

    Jelići iz Erčega nisu Vasojevići što je DNK istraživanje i dokazalo. Pripadaju I2 haplogrupi.