Poreklo prezimena, selo Matica (Zvečan)

1. maj 2018.

komentara: 8

Poreklo stanovništva sela Matica, opština Zvečan  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Matica je na razvođu Sadova Potoka i Seliškog Potoka, nedaleko od ušća Kozarevske Reke u Ibar. Prema susednim selima Doljanu i Gornjoj Korilji su Matički Krš i Matička Kosa.

Tip sela.

Kuće su na presedlini između Krša i Kose, ali više kuća ima pod Maticom. One su podignute tako, da se neposredno prelazi iz jednog dvorišta u drugo i tako čine naselje manje zbijenog tipa, kosovske vrste.

Vode.

Selo je oskudno vodom. U njemu ima dva bunara, od kojih je jedan seoski a drugi privatni. Vodu s Mađovog Kladenca upotrebljavaju samo leti radnici u polju. S dve strane sela su potoci, u kojima voda teče samo zimi i posle većih kiša.

Zemlje i šume.

Njive su slabe rodnosti, jer je zemlja plitka. One su na mestima koja se nazivaju Krčevina, Zapis, Stara Kuća, Rališta (tu su se ostavljala rada posle rada), Mala Dolina, Ravna, Selište, Bela Njiva, Lug i Reka. Strane brda i kose su pod belim žitima, a njive s kukuruzom su niže kuća i u potočkim dolinama. Brdo Matica i Kosa su pod sitnom cerovom šumom i pod „kršom“. Voćnjaci su slabi.

Istorijat, starine, ime i ostali podaci o selu

Staro selo bilo je na Staroj Matici ili Selištu niže brda Matice, po kome je dobilo naziv. Krajem prošloga veka selo su zapalili „zulumćari“ zbog neplaćene ucene. Tada je stanovništvo podiglo kuće na Novoj Matici. U selu ima nekoliko zatrpanih rudarskih okana. Groblje je kod crkvice u Gornjoj Korilji. Godine 1948. Matica je imala 124 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

-Nedeljkovići, 6 kuća, slava Đurđic, su Drobnjaci, predak se doselio u početku 19. veka sa četiri brata iz kolašinskih Brnjaka, od kojih su Mlađovići u Gornjoj Korilji, Milutinovići u Donjoj Korilji i Nestorovići u Žitkovcu.

-Milići, 2 kuće, su od Moračana Milosavljevića u Kozarevu.

-Antići,  3 kuće, slava Sv. Arhanđeo, su Vasojevići, doseljeni iz okoline Ivangrada.

-Jakovljevići, 2 kuće, slava Sv. Petka, su Gašani, doseljeni iz Bandola 1907. godine.

-Simić, 1 kuća, je doseljen iz Paruca na Rogozni.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. Milan

    Ima li o poreklu milosevica iz matice??

    • Milodan

      Milan!

      Miloševići se pominju u knjizi na sledećim stranama:

      Miloševići, 21, 30, 33, 40, 63, 116, 120, 130,
      145, 156, 258, 262, 299, 314, 316, 320

      Selo Matica je na 327. strani.

      Iz ovoga se zaključuje da Miloševića (po knjizi) NEMA u tom naselju.

      Pozdrav!
      Milodan

  2. Milan

    Hvala na strpljenju..

  3. Aleksa

    Zna li neko o Milutinovićima nešto?

  4. Aleksandar

    Prezime Milentijevic?