Poreklo prezimena, selo Lipovica (Zvečan)

1. maj 2018.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Lipovica, opština Zvečan  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Lipovica je malo naselje, postalo kao raselica susednog Lovca u početku druge polovine prošloga veka.

Tip sela.

Kuće su na levoj strani potoka. One su između Ćave i Lazine, a niže presedline preko koje vodi put iz Lovca za selo Lokvu.

Vode.

Naselje je oskudno vodom: ima dva bunara i ustavu. Pored puta idući za Lovac je česma u Lominama, od koje postaje potok Dočak.

Zemlje i šume.

Njive su slabe i ponekad useve s njih odnesu plahoviti pljuskovi. Najbolje uspeva raž i ovas, a „kolomboć“ i krompir slabo. Cerova šuma je posečena, jer se od nje „pekao ćumur“ i prodavao u Mitrovici. Ispaše su slabe u Kleču i po Leskovu Kršu.

Istorijat i ostali podaci o selu.

Selo Lipovica u župi Zvečanu uneta je u turski popisni spisak sela 1455. godine. Sada u selu ima Dva stara hrišćanska groblja, jedno je istočno od potočnih sastavnica a drugo je na mestu Njivici. Godine 1948. u naselju je bilo 77 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

Po predanju današnje selo osnovao je Giga, predak Drobnjaka, koji je došao iz Lovca u početku druge polovine 19. veka. Od njega su:

-Vukićevići, 4 kuće;

-Radivojević, 1 kuća;

-Radovanovići, 8 kuća, slava Đurđevdan. Kuće Radovanovića spaljene su 1941, pa su nove podignute 1942. godine.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Vladimir

    Po mom saznanju,Lipovicu je osnovao Jovan,sin od Milosa Karadžića,1880 god.Koji je imao dva sina Radovana i Vukica.A po knjizi Vuka Sibalica i Stojana Karadžića,Milos,Petar i Mijat dosli iz sela Petnica(Drobnjaci)1813 u Rudare kod Zvecana.