Poreklo prezimena, selo Donji Suvi Do (Kosovska Mitrovica)

1. maj 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Donji Suvi Do (po knjizi Gornji „Turski“ Suvi Do), opština Kosovska Mitrovica  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Donji (,,Turski “) Suvi Do je pored glavnog puta koji vodi iz Mitrovice c leve strane Ibra za selo Čabru i dalje za kolašinska sela pod Rogoznom.

Tip sela.

Ono je zbijenog tipa naselja, kao što su i sela na Kosovu, s krivudavim ulicama, ćorsokacima, itd.

Vode.

Voda se upotrebljava sa Češme, koja je usred sela, Češme kod „teke“ (grobnice) i sa česme Bošnjakot.

Zemlje i šume.

Njive su pored Ibra, a ispaše poviše sela po rudinama na mestima koja se nazivaju: Ravna, Lužnjača ili Bregu Lužnjača, Špat i Madh, Arat e Gata, Arat e Kaljas, Arat e Jazer, Arat e Smonices; šuma hrastova bila je „u Ramiće“, posečena i iskrčena za njive.

Starine, istorijat i ostali podaci o selu.

Muhamedansko groblje je pored puta niže sela. Čerkesko groblje bilo je niže gradine na Zvečanu. Selo ima džamiju i dve „teke“. Naselje je „muadžeroko“, doseljenih Arbanasa iz Toplice 1878. Oni su iz okoline Kuršumlije. Tada se doselilo i nekoliko bosanskih pomuhamedanjenih rodova, koji su se kasnije odselili u Mitrovicu. Pre njihova dolaska na današnjem mestu bilo je naselje Čerkeza, koji su se 1878. godine odselili za Tursku (bilo ih je oko 10 kuća).

Rodovi u selu.

-Gašani, 20 kuća;

-Krasnići, 8 kuća;

-Hoti, 5 kuća i:

-Beriši, 3 kuće.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.