Poreklo prezimena, selo Čabra (Zubin Potok)

1. maj 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Čabra, opština Zubin Potok  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Čabra je na obodu aluvijalne ravni kod ušća Jagnjenice u Ibar, neposredno pod Vidovim Brdom i Gradinom.

Tip sela.

Selo je zbijenog tipa, s kućama sa obe strane puta koji dolazi iz Mitrovice i vodi za kolašinska sela pod Rogoznom. Više kuća ima na strani puta do Ibra. Kraj sela niže Vidova Brda naziva se Vidarica, tako se nazvao po česmi istog imena.

Vode.

U selu se voda upotrebljava s bunara.

Zemlje i šume.

Bašte s povrćem i voćnjacima su kod kuća, njive pored Ibra, pasišta u dolini Jagnjenice i po Vidovu Brdu. Po stranama brda su njive za bela žita na mestima koja se nazivaju: Špat, Hambar, Roga e Verdh, Laz, Vidarica, Rohovica, Kroni i Drunit, Čabranske Bare, Suvo Polje, Ramova Njiva, Daralije, Krčevina, Ferizit, Njug, Džada, Pržine, Dren, Žari, Prtireka, Gradina, Ornica (tu su bili vinogradi), Čukališta, Velika Njiva, Ravnište, Ujkina Njiva; nazivi šuma, livada i paše: Krš, Suvo Brdo, Avdijeva Pčela, Laz, Šulon, Roga, Koliba, Drveni Potok, Rakiće, Jahova Livada, Brahmat, Guvništa, Žuti Krš, Viči Krš, Veliki Potok, Barčine, Teliže, Proni i ćaljave, Proni i Druve, Čajra.

Starine i ostali podaci o selu.

Kod sela ima jedva vidnih tragova od sve porušene gradine, jedna na brdu Gradini, druga kod porušenog mosta na Ibru neposredno do sela. U dolini Jagnjenice je staro hrišćansko groblje, a današnje, muhamedanske, je pored puta niže sela. U Devičkom katastihu zabeleženo je 1766. i 1770. godine hrišćansko selo Čabra. Stanovništvo tog sela raselilo se verovatno krajem 18. veka.

Poreklo stanovništva.

Današnje selo zaselila su tri brata:

-Hodžića (Mućo, Hajdar i Ibro) pre osam „pasova“, koji su došli iz Malesije. Od tri brata su sadašnja tri razgranata roda, koji vode starinu od bratstva Morine. I sada se međusobno ne žene. Porodice se prezivaju po osnivačima, očevima ili dedovima:

-Bejta, Beka, Delija, Zaćiri, Kahrimani, Tahiri, Uke, itd.

Hrišćanski rodovi su noviji doseljenici:

-Cvetić, 1 kuća, slava Sv. Petka, je doseljen iz kolašinskih Varaga 1936. godine, starinom Moračanin.

-Milosavljević, 1 kuća, slava Đurđevdan, je Drobnjak, doseljen iz Gornje Korilje.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.