Poreklo prezimena, selo Mali Zvečan (Zvečan)

14. april 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Mali Zvečan, opština Zvečan  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Mali Zvečan je na prisoju brda Zvečana po kome je dobio naziv. Da bi se razlikovao od industrijskog naselja istog imena ono se naziva Mali Zvečana drugo je Veliki Zvečan.

Tip sela.

Kuće Malog Zvečana podignute su oko izvora Češme i čine naselje manje razbijenog tipa.

Vode.

Sada se upotrebljava voda s tri bunara.

Zemlje i šume.

Njive su u okućnicama i po strani brda niže kuća u Dolu i na Kolibinama. Sitne šume i ispaše su na brdima u Velikom Zvečanu, Malom Zvečanu, Kršu, Kodru, Špatu i u dolinama Raškog Potoka i Odžinog Potoka. Raški Potok izvire pod Malim Zvečanom i utiče u Ibar poviše naselja Velikog Zvečana, a Odžin Potok postaje od izvora pod brdom Velikim Zvečanom i utiče u Koriljsku Reku.

Starine, istorijat, postanak sela i ostali podaci o selu.

Na vrhu brda Malog Zvečana ima ostataka temelja crkvine koja je, po predanju, bila posvećena sv. Marku.

I. Ivanić saopštio je kazivanje svoga pratioca s kraja prošloga veka, da se u selu nalazi dosta starog novca i da se u njemu raskopao poveliki zlatni krst. Na mestu današnjeg sela bilo je čerkesko naselje Čerkeskoj do 1913. Tada su se Čerkezi odselili za Tursku, a na njihovo mesto došli su iste godine doseljenici iz Rakovca kod Banje u kopaoničkoj Jošanici. Između Velikog Zvečana i Malog Zvečana je presedlina Do, na kome je groblje današnjeg stanovništva Malog Zvečana. Napušteno groblje odseljenih Čerkeza je neposredno do sela. U groblju je bila „tećija“, od koje sada nema nikakvih ostataka. Čerkezi su ostavili u selu dva bunara. Vodovod i električni uređaj postavljeni su 1952. godine.

Poreklo stanovništva.

Godine 1948. u selu je bilo 4 roda:

-Markovići, 2 kuće, slava Sv. Arhanđeo, su doseljeni iz Crniglave kod Banje u kopaoničkoj Jošanici, starinom Moračani (u Crniglavi i susednim selima ima ih oko 40 k.).

Iste godine i iz istog sela doselili su se:

-Ristovići, 4 kuće, slava Sv. Luka, su Rovčani.

-Janićijevići, Radovići, 3 kuće, slava Kralj Dečanski, su od Janićijevića u Gornjem Korilju, doseljeni 1934. godine, starinom iz pešterskog sela Korita.

-Pavićevići, 2 kuće, slava Sv. Arhanđeo, su Vasojevići, prešli iz Trepče na desnoj strani Ibra.

-Bojovići, 2 kuće, slava Sv. Jovan, su doseljeni iz Vitakova na Rogozni, ogranak su Lopaćana u kolašinskom selu Bubama.

-Petković, 1 kuća, slava Sv. Stevan, ded se rodio u susednom Lozištu, starinom iz Bihora.

-Bogosavljević, 1 kuća, su od Karadžića u Lovcu.

-Mekodelci, Milović, 1 kuća, Arsović, 1 kuća, slava Mitrovdan, su doseljeni iz naselja Mekog Dola na Rogozni, preci iz Leposavića na desnoj strani Ibra.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.