Poreklo prezimena, selo Kozarevo (Zubin Potok)

14. april 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kozarevo, opština Zubin Potok  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Kozdrevo je u zapadnom delu predela do predeone granice prema kolašinskim selima, a između Rujiškog Brda, Tetrebača, Nikolj–Brda, Cerovika i Gradine.

Tip sela.

Kuće su u prisoju Rujiškog Brda i one čine naselje razređenog tipa.

Vode.

Voda se upotrebljava sa česama.

Zemlje i šume.

Njive su na mestima koja se nazivaju Bard, Kruglica, Vrba, Kriva Njiva, Klekovac, Dugačka Dolina, Beli Put i Podgorica; ispaše i šume su u Osoju, Ceroviku, Provali, Osretku i kod Šupljeg Duba.

Starine, istorijat i ostali podaci o selu.

Na brdskoj glavici Gradini bio je nekakav stari grad, od kojega su se održali samo temelji zidani od tesanog kamena, opeka i kreča. Između gradskih zidina bile su zgrade, od kojih su ostali samo zakopi. Na Radenkovu Guvnu izoravaju se ljudske kosti. Današnje groblje je niže sela. Na Belom Putu i Dugoj Dolini vadio se azbest od 1942–1944. godine. Naziv sela zabeležen je oko 1316. i 1832. godine. godine. Današnje stanovništvo bilo je u bežaniji 1941. godine, pa se povratilo iste godine. Godine 1948. imalo je 115 stanovnika.

Poreklo stanovništva:

Po predanju se znalo da su se preci današnjeg roda doselili iz Morače, od kojih su:

-Milosavljevići, 7 kuća,

-Pavlovići, 4 kuće,

-Obrenovići, 2 kuće,

-Tanaskovići, 2 kuće,

-Vasović, 1 kuća i:

– Milović, 1 kuća, slava Sv. Jovan Milostivi, prekađuju sv. Iliju; imaju odeljake u selima Matici, Gornjem Suvom Dolu, Zupču i Tvrđenu (poslednja dva na desnoj strani Ibra) i u Točanima u Toplici.

Po nadgrobnom natpisu u groblju u Kuršumliji sahranjen je 1913. neki Milenković „Kozarevac“ iz banjskog Kozareva (po čitanju Rad. NJ. Pavlovića).

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.