Poreklo prezimena, selo Vidomirić (Kosovska Mitrovica)

5. april 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Vidomirić (po knjizi Vidomiriće), opština Kosovska Mitrovica – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj, tip  sela i vode.

Vidomirić je na istočnom prisoju Vidovskog Brda, s kućama koje su između brda Korize i Zabela, upravo oko izvora Bunare-Sokak. Od izvora postaje potok Staradak.

Zemlje i šume.

Njive su po stranama brda, a bašte pored potoka sa voćkama raznovrsnih jabuka. Njive su na mestima koja se nazivaju Blatka, Krčevina, Dugačka Njiva, Fildan, Plugišta, Ara mi Špat, Ara Tahirit i Ara te Njama. Utrine i ispaše su kod česme u potoku Saradaku, po Osoju, Prisoju i po Vidovu Brdu.

Starine i istorijat.

Na Voret e Škieve (Srpskom Groblju) bilo je staro groblje, a sadašnje muhamedansko je između Koriza (Grebena) i Zabela. Oko 1316. godine zabeleženo je selo „Vidomirike“ s međama na Medenom Potoku i Golom Brdu. Ono je zabeleženo u turski popisni spisak sela kao „Vidomir“ u župi Zvečanu, pa je zapisano i 171 1. godine. Godine 1948. imalo je 187 stanovnika.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Po predanju današnje selo zaselio je predak Asan, koji je umro oko 1850. i prvi sahranjen u današnjem groblju. Asan je bio od plemena Društinaca iz severne Arbanije, a ovamo je prešao iz banjskog sela Doljana. On je imao dva sina, Ahmeta i Tahira, od kojih su:

-Ahmetovići, 13 kuća, i:

-Tahirovići, 12 kuća, svi pomuhamedanjeni katolici.

Sadašnje porodice se ne prezivaju po precima, nego po očevima kako je to zahtevala turska administracija, pa se i sada tako primenjuje.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.