Poreklo prezimena, selo Seoce (Leposavić)

5. april 2018.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Seoce, opština Leposavić – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Seoce, ,, Soce“ je na rečnoj terasi brda Čukara na levoj strani Kameničke Reke. Kroz selo protiče Seočki Potok („Sočki“).

Tip sela.

Kuće su skupljene po rodovima.

Vode.

Voda se uzima sa izvora Bubana i Virčine i sa dva bunara.

Zemlje i šume.

Njive su na mestima koja se nazivaju Milin Breg i Košarište; utrina i pasišta su na Goloj Čukari, Žešljaku, Košarištu, Sočkoj Ledini i na Šiljku, a šuma je na Blatini.

Starine i ostali podaci o selu.

Poviše Bugarske Ledina u Seočkom Potoku ima tri stare nadgrobne ploče bez natpisa i ornamenata. U Bivoljačkom Potoku ima poveliki kamen, na kome ima dva udubljenja, koja su, po predanju, otisci kolena Kraljevića Marka. Današnje groblje je kod starog niže sela. Naselje je spaljeno 1941. godine,  stanovništvo se raselilo, pa se povratilo 1942. godine.

Poreklo stanovništva.

Seoce su osnovali u početku druge polovine 19. veka:

-Vukadinovići, 3 kuće i:

-Radomirovići, 2 kuće, slava Sv. Petka, su Bjelopavlići iz Vilišta u Banjskoj. Oni su krvni rođaci Jakšićima u Vučoj, Jakovljevićima u Leposaviću i Nedeljkovićima u Lozištu u Banjskoj.

-Mekodelci, Radovanovići, 5 kuća, su od Milovića u Mekom Delu; imaju krvne rođake Mekodelce u Žitkovcu, Doljanima, Žerovnici, Orahovici u Banjskoj i negde u Banatu.

-Trajkovići,  2 kuće, slava Đurđevdan, su doseljeni iz Strmca u Drenici.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Nikola Radovic

    Pozdrav,

    da li neko mozda zna vise o rodu Radovica koji su se odselili posle 1878/79 u Toplicu selo Prekopuce, slava Sv.Luka. Inace u Secou je zabelezeno da je rodjen Rade Ivanovic 1819 od kojih su ovi Radovici.