Poreklo prezimena, selo Pridvorica (Leposavić)

18. mart 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Pridvorica, opština Leposavić – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Pridvorica je niže ušća Grkajske Reke u Ibar s kućama niže Zapisa, Šanca i Vrteljke.

Tip sela.

Kuće su na jezerskim terasama pod samim vrhovima brda, a njive s livadama su između kuća i Ibra. Selo se deli na Donju Malu i Gornju Malu, a mahale se dele po rodovima.

Vode.

Selo ima jaku izvorsku vodu i deset bunara. Izvori su Sretova Voda, Fandićska Voda, Pajdaćska Voda, Buban, Bukve, Vodice u Ivanju, Đurkina Voda između Orlića i Šanca, Raškova Voda niže Orlića i ustava Ilina Voda.

Zemlje i šume.

Njive i livade su pomešane na mestima: Trnjak, Dedin Breg, Lokva, Lug, Begluk, Zmijin Breg, Kosova Livada, Krst, Selište; ključ Ibra naziva se Čivutan (od „čivt hana“: dva hana). Mesta sa ispašama nazivaju se: Zapis, Duvanište, Preslo, Beličevina, a između Zapisa i Orlića su Vrletna Strana, Rovina i Jezero (bez vode). Na Orliću su Vranin Breg, Gornji Čukar, Drvljenik, Ledine i Ivanje. Na Ivanju bilo je nekoliko kuća, a sada su tu stočarske kolibe i njive na novim krčevinama.

Starine i ostali podaci o selu.

Na Šancu su Široki Do i Rupčine (rudarska okna). Groblje je poviše kuća Vukićevića u Donjoj Mali. Niže njega ima ostataka crkvine i oko nje napušteno groblje. Ostataka drugog starog groblja ima između Presla i Zapisa. Na vrhu Krsta bio je kameni krst, kod kojega se nosila „letija“. O nazivu sela kazuje se, da je njegovo staro stanovništvo služilo „pri dvoru“ koji je bio u susednoj Sočanici niže porušenog Galiča na desnoj strani Ibra. Po predanju današnje selo zaselilo se u 18. veku. Ono je 1948. godine imalo 389 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

-Prčvare, Milići, 3 kuće, u Donjoj Mali, Milivojevići, 4 kuće, u Šiljickoj Mali, su od Kuča Prčvara u Dubokoj na Rogozni.

-Trebaljevci, Vukićevići, 3 kuće, slava Sv. Luka, u Donjoj Mali, Miletići, 6 kuća, Miljkovići, 4 kuće, Milunovići, 3 kuće, Savovići, 2 kuće, Lazović, 1 kuće u Ruševskoj Mali, su Rovčani, stariji doseljenici iz Kolašina na Tari, bili neko vreme negde u severnoj Srbiji, povratili se na Kosovo i naposletku Došli u Pridvoricu.

-Lopaćani, Lakićevići, 2 kuće, Đorđevići, 2 kuće, Zdravkovići, 4 kuće, Andrić, 1 kuća,  y Lakićevskoj Mali, slava Đurđevdan, su doseljeni iz Lopata u Šekularu; od njih su Lakićevići u Kutnju na Ibru.

-Šiljići, Pajdaci, Miletići, 2 kuće, Nestorovići, 2 kuće, Šaljić, 1 kuća, su u Šaljićskoj Mali, slava Đurđic, su Drobnjaci; imaju odeljake Šaljiće u susednim selima Jošanici i Vučoj.

-Jovanovići, 6 kuća, u Lakićevićskoj Mali, Radojičići, 2 kuće u Šiljickoj Mali, slava Sv. Arhanđeo, su od pretka Vasojevića.

-Spasojevići, 3 kuće, su od Jakšića u Popovcu.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.