Objavljena knjiga Jovana B. Dušanića “Srbi Bosne i Hercegovine u XIX veku – borba za slobodu i ujedinjenje”

10. mart 2018.

komentara: 0

Društvo srpskih rodoslovaca “Poreklo” izdavač je najnovije knjige uvaženog profesora Jovana B. Dušanića “Srbi Bosne i Hercegovine u XIX veku – borba za slobodu i ujedinjenje”. Ova vredna knjiga će narednih dana i meseci biti besplatno dostavljena bibliotekama u Srbiji i Republici Srpskoj.

Knjiga profesora Dušanića je odeljena u tri dela. U prvom delu obrađen je period ropstva pod Turcima u XIX veku, u drugom je obrađen period pod austrougarskom okupacijom, dok su u trećem delu osvetljene biografije najznačajnijih Srba koji su postavili temelj autonomije Srba Bosne i Hercegovine.

U knjizi su priloženi i dodaci o Dušanićevom rodnom Pribiniću kao i etnološki zapisi na različite teme. Takođe, tu su i veoma zanimljivi tekstovi o groblju vojvode Momčila, o manastirima Liplje i Stuplje, hajduku Miliću i ostalo.

Jovan B. Dušanić je rođen 7. jula 1950. godine u Pribiniću. Redovne i poslediplomske studije završio je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a doktorsku disertaciju odbranio je na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani. Redovni je profesor univerziteta, član Naučnog društva ekonomista Srbije i član Odbora ekonomskih nauka Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske. Oženjen je i sa suprugom Tatjanom ima sina Arsenija. Do sada je objavio 33 knjige (28 iz ekonomije) i na stotine radova u domaćoj i inostranoj periodici. Više o delu profesora Dušanića možete pronaći na www.dusanic.rs.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.