Predstavljanje knjige dr Duška Lopandića “Letopis velikih župana”

25. decembar 2017.

komentara: 1

Predstavljanje knjige “Letopis velikih župana – Istorijska hronika Srbije u veku Stefana Nemanje”, autora dr Duška Lopandića, člana Društva srpskih rodoslovaca “Poreklo”, biće održano u sredu, 27. decembra 2017. s početkom u 19 časova u Biblioteci grada Beograda, Knez Mihailova 56.

O knjizi će govoriti:

dr Ratomir Milikić, istoričar
dr Duško Lopandić, autor knjige

Sinteza stvarnog i fikcije u ovoj knjizi čini uzbudljivo, provokativno i magično privlačno štivo, koje u maniru najboljih književnih ostvarenja ne dozvoljava čitaocu da knjigu ispusti iz ruku dok ne pročita njene poslednje retke.

Ne zadovoljavajući se oskudnim izvorima o velikim županima Raške pre Nemanjinog dolaska na presto u Starom Rasu, a zaintrigiran posebno sudbinom srpskog plemića Beloša i njegovih sestara, ugarske kraljice Jelene i moravske knjeginje Marije, zagonetnim ličnostima poput velikih župana Vukana i Dese I, kralja Mihaila Bodina ili kraljice Jekvinte, Lopandić književnim postupkom, utemeljenim na izuzetnom poznavanju političke i kulturne istorije, gradi jedan izmaštan, ali verovatan književno-istorijski okvir u koji nastanjuje istorijske ličnosti.

Na taj način, kroz lični doživljaj autora, istorijski likovi dobijaju onu životnost koju im zvanična nauka u nedostatku valjanih izvora ne može pružiti. Autorovo snažno nadahnuće i njegov izuzetan književni stil kvaliteti su koji Letopis velikih župana čine delom osobene vrednosti.

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Branko Todorović

    Izvrsno!