Poreklo prezimena, selo Lopatnica (Kraljevo)

5. novembar 2017.

komentara: 2

Poreklo prezimena sela Lopatnica (po knjizi Lopatnica – Gornja), Grad Kraljevo – Raški okrug. Prema knjizi Dragoljuba  V. Korićanca „Nadibar -1“ – izdanje 1992. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Naselje se nalazi u porečju srednjeg toka reke Lopatnice. između sela Bogutovaca, Tolišnice, Pekčanice, Roćevića i Progorelice–zaselak Petrevci. Ovo je selo nastalo razdvajanjem bivšeg sela Lopatnice na dva posebna sela tj. na Lopatnicu (danas Bogutovac) i Lopatnicu Gornju.

Ime sela.

Za ime naselja preuzeto je ime reke koja kroz na selje protiče.

Zemlje i šume.

Zemljište je kako po konfiguraciji tako i po plodnosti raznoliko, pri čemu je najveći deo brdovitog planinskog terena. Od ukupne površine naselja koja iznosi 1.770 hektara najviše je pod šumom- 64% dok ostalih 36 % otpada na njive 7.8%, voćnjake 4.1% vingrade 0,Z%,  livade 10%, pašnjake 9,9%  i 3.7% neplodno zemljište. Iz ovih podataka vidimo da je selo veoma pasivno.

Postanak sela.

Gornja Lopatnica je u bližoj, pa i dalekoj prošlosti, povremeno bila zaselak sela Bogutovca, povremeno sela Roćevića, pa čak Vrdila i Konareva. U periodu turske vladavine Gornja Lopatnica je bila u sastavu sela Lopatnice koje se prostiralo duž porečja istoimene reke, od Stanče do utoke u Ibar. U ovom periodu Bogutovac se samo povremeno pojavljuje kao zasebno selo, npr. 1560. 1595. 1783. i 1822. godine.

Istorijat sela.

U srednjem veku Gornja Lopatnica je uglavnom pripadala selu Tlćsto Brdo* (napisano na staroslovenskom, op Milodan) odnosno njegovom zaselku Štitarini*,  a delimično susednom selu Pekščanici*, odnosno jedan je njen deo bio zaselak ovog sela pod imenom tačan (u žičkoj povelji poznato kao Pešvčanica* kasa sv Pačdnom).

Iz ovih razloga istorijsku prošlost Gornje Lopatnice ne možemo posmatrati strogo izolovano u njenim današnjim granicama jer mnogi podaci u pisanim izvorima iz bliže pa i daleke prošlosti ovo selo vezuju za prostor Bogutovca sve do dana današnjih, a i danas administrativno pripada Bogutovcu, pa je njihova istorija jedna i nerazdvojiva.

O stanovništvu Gornje Lopatnice možemo govoriti tek za period posle Drugog srpskog ustanka kad je došlo do formiranja samostalnog sela pod imenom Lopatnica Gornja. Protokol prihoda čibučkih iz 1822. godine prvi je dokument koji sadrži današnje ime ovog naselja. Iz njega vidimo da je tada Lopatnica (gornja) imala 31 kuću, ali bez poimeničnih podataka o domaćinstvima. Već sledeće 1823. i 1824. godine naselje je ponovo u sastavu sela Lopatnice (Bogutovac i Lopatnica Gornja jedno selo). Iz popisa koji je obavljen 1823. godine mi smo izdvojili i iskazali ona domaćinstva koja su pripadala Gornjoj Lopatnici. Među rodovima Gornje Lopatnice jedino su Džomići starinci dok su ostali doseljeni u vreme Prvog i Drugog srpskog ustanka.

Kako vidimo danas u Gornjoj Lopatnici ima 22 roda dok ih je 1823. godine bilo 15 i dva neidentifikovana domaćinstva. Među današnjim rodovima prepoznajemo starince Džomiće i starije doseljenike:

– Pavlovića, Čorbiće, Vukićeviće, Rudince i Dražoviće.

Toponimija.

Gornja Lopatnica je obrađena u radu “Onomastika Bogutovca”, pa se to ovde neće ponavljati. Treba napomenuti da pojam Lopatnici u dokumentima iz ranijih vekova, pa i iz ovog veka nije jednoznačno definisan, te se pod njim često podrazumeva različit prostor: jednom Bogutovac i Lopatnica Gornja kao jedno selo.

Poreklo stanovništva.

Redni broj-naziv roda-broj kuća 1989-Krsna slava-poreklo

1 Banjanin – 1 Lučindan, Bogutovac

2 Bosići – 5 Vasiljevdan

3 Bulije – 1 Aranđelovdan,  Tolišnica

4 Vasiljevići – 2 Jovanjdan

5 Voštinići – 3 Nikoljdan, Pekčanica

6 Vukićevići -14 Stevanjdan

7 Gojkovići – 1 Stevanjdan

8 Gospavići – 1 Nikoljdan

9 Dražovići  – 9 Stevanjdan

10 Bogatovići – 1 Đurćic, Pekčanica

11 Kovandžići – 5 Đurđnc

12 Košani – 3 Petkovdan,  Košani, Peć – Metohija

13 Milićevići – 1 Tomindan

14 Milosavljevići – 2 Jovanjdan,  Pekčanica

15 Milići – 3 Jovanjdan, Bogutovac, Milići.

16 Milojevići  – 7 Nikoljdan, Tolišnica

17 Milovanovići – 5 Alempijevdan

18 Nastići – 1 Nikoljdan

19 Nikići – 4 Aranđelovdan

20 Nikolići  – 2 Ilindan, Bogutovac

21 Pavlovići – 7 Nikoljdan

22 Pajovići – 2 Đurćic

23 Premovići – 2 Nikoljdan

24 Petrovići – 12 Petrovdan

25 Rudinci – 4 Aranđelovdan, Rudine–Mlanča

26 Sretenovići – 2 Lučindan

27 Stojkovići – 1 Aranđelovdan, Mlanča

28 Todorovići – 2 Nikoljdan

29 Tufegdžići – 1 Nikoljdan, Stanča-Pekčanica

30 Bosovići – 2 Mitrovdan

31 Čolići  – 1

32 Čorbići  – 8 Nikoljdan, Bresnik

33 Džomići – 5 Nikoljdan, Starinci

34 Šušići – 1 Jovanjdan, Petrevci

__________________________________________________________________

Dodatna objašnjenja.

15) Milići, Jovanjdan je slava na mirazu. Prava slava je Aranđelovdan.

20) Nikolići, drugo prezime Cvetići.

IZVOR: Prema knjizi Dragoljuba  V. Korićanca „Nadibar-1“ – izdanje 1992. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Milos Radivojevic

    U ovim podacima, nedostaje prezime Radivojević koje takođe potiče od Cvetića.