Kriči – tragom izgubljenog plemena (drugi dio)

6. oktobar 2017.

komentara: 12

Problematika kričkog imena

O nastanku kričkog imena postoji nekoliko teorija. Neke od njih bazirane su na drobnjačkim predanjima, neke od njih na lingvističkim zaključcima, dok neke predstavljaju slobodna razmišljanja na tu temu. Izdvojiću one teorije koje mi djeluju najzanimljivije.

 

  • Kriči = kričanje

Prema drobnjačkom predanju koje je zabilježio Luburić, Kriči su ime dobili od Srba kojima je njihov govor ličio na kričanje. Profesor Aleksandar Loma smatra da veza kričkog plemenskog imena (Kričak, Kričkovi) sa glagolom kričati izgleda vjerovatno jer je apelativ kričak, “čovjek koji kriči”, zabilježen tokom XVII vijeka. Međutim, profesor navodi da je to po svemu sudeći samo podrugljivo objašnjenje ovog starog etnonima.

 

  • Kriči = Grci

Prema razmišljanju nekih ljudi porijeklom sa područja Drobnjaka i Krička, kričko ime moglo je nastati transformacijom riječi grčki u krički. Navode da se stara karaula i današnje selo Kričak u narodu nazivaju Krčak, po tome što je u blizini ove karaule staro vojničko grčko naselje.  Isto tako, postoji živa tradicija o Grcima kao starom stanovništvu tih područja. Međutim, prema profesoru Lomi, ova teorija je jezički neodrživa.

 

  • Kriči = crni, crnokosi, crnomanjasti

Prema nekim razmišljanjima, ime Kriči moglo je doći preko riječi krisio, odnosno ilirske krusi, što bi prema današnjem albanskom terimunu kryezi, označavalo crne, crnokose ili crnomanjaste ljude. Profesoru Lomi ni ovo objašnjenje kričkog imena ne izgleda ubjedljivo.

 

  • Kriči = hrišćani

Prema profesoru Lomi, ime Kričani moglo je doći od latinske riječi Christiani (hrišćani). On smatra da je moguće da su Romani kao hrišćani sami sebe tako doživljavali i nazivali, u suprotnosti prema paganskim Slovenima. Kao mogući primjer opozicije paganus – christianus, profesor navodi primjer sela Pošćenje u neposrednoj blizi Krička koje se ranije nazivalo Pogana.

 

  • Kriči = potomci osnivača katuna

Poznato nam je da prvi pomen Kriča datira iz sredine XIII vijeka (oko 1260. godine), kada se u limskoj povelji kralja Stefana Uroša I pominje predio Kričan. Isto tako znamo da se oko 1300. godine javlja lično ime Kričan, a nešto kasnije pominje se isto ime u okolini Štipa (Makedonija). Tokom srednjeg vijeka pominju se i sela Kričanovska Koznica kod današnjeg Kumanova (Makedonija) i Kričani kod Soluna (Makedonija).

Gordana Tomović smatra da ime Kričana, kao i kod drugih vlaških skupina, potiče od ličnog imena Kričan, koje je imao osnivač matičnog katuna, i koje se, kao posljedica nasljednog starješinstva, prenosi na katun ili grupu katuna pod kričkim imenom.

Lično ime Krička imamo zabilježeno u istoimenoj vlaškoj nahiji (nahija Krička) 1477. godine, kada se u jednom od pet kričkih džemata pominju sinovi Kričke, od kojih je jedan na čelu istog džemata.

Izvori i literatura:

  1. P. Vlahović, Kriči i začeci njihovog etničkog raslojavanja, Glasnik Etnografskog muzeja u Beogradu 33, Beograd 1970.
  2. A. Aličić, Poimenični popis sandžaka vilajeta Hercegovina, Orijentalni institut u Sarajevu, Sarajevo 1985.
  3. A. Loma, Kričani, Onomatološki prilozi X, Beograd 1989.
  4. A. Luburić, Drobnjaci – pleme u Hercegovini, Beograd 1930.
  5. G. Tomović, Kričani i Kričak, Glasnik zavičajnog muzeja 4, Pljevlja 2005.

 

Kriči – tragom izgubljenog plemena (prvi dio)http://www.poreklo.rs/2017/10/02/krici-tragom-izgubljenog-plemena-prvi-dio/

 

AUTOR: Petar Demić, saradnik portala Poreklo

Komentari (12)

Odgovorite

12 komentara

  1. Perko

    Kriči – Kričani – Krićani ( ostrvo Krit ) Minojska kultura, haplogrupa J2…?

  2. Goran

    Pozdrav gosp.Demiću.Ja mislim da su Kriči ipak deo plemena Mataruga odnosno da se pleme Mataruge podelilo na dve veće skupine,pa su jedni ostali pod starim vođom Mataruge,a drugu skupinu je sobom poveo izvesni Kričan od Grahova i Risna na sever prema Pljevljima.Možda ime dolazi od reči kriščan,krušča krišča mali crni,tj sitan mrk.Ovde je sigurno došlo do podele veoma velikog Vlaškog plemena,poromanjeni Iliri,Mataruge,što bi se verovatno desilo i da nisu bili napadnuti od starih Srba koji su dolazili iz pravca Raške i Makedonije,Kosova.Vlaška plemena su prirodno bila jako sklona podelama i razdvajanju katuna kao Bukumiri ili Burmazi.Pozdrav Demiću.

  3. Glas

    Krici, na Alb Kryqi ili kriz. Lat crucis.
    Moguce da ukazuje na krscansko porijeklo. Recimo ako ih je tako zvala latinizirana ili djelomicno latinizirana populacija.

    Znaci:

    Lat crucis

    Alb kryqi q se cita ch

    Slav krici

  4. Srbin

    Pišete gomilu budalaština na ovom sajtu.Dajete zaključke na osnovu pretpostavki.Srbi kao narod je nastao stapanjem više plemena različitih haplogrupa, isto tako su i drevni Iliri bili pomešani. Kriči su grci isto toliko kao i što su šipci Iliri. Ovo da nije jadno bilo bi smešno…

    • Petar M. Demić

      Da ste pročitali tekst (kao što niste), vidjeli biste da nisu iznošeni nikakvi zaključci, već da je dat pregled teorija o nastanku kričkog imena (navedeni su izvori i literatura).

  5. Milan Milićević

    Preko srpskog DNK projekta, testirao sam se i utvrdio pripadnost haplogrupi J2b1-M205,
    inače sam starinom od okoline Nevesinja, po muškoj liniji, a srpske sam nacionalnosti i vere. Imajući u vidu da sam u neprekinutoj muškoj liniji i Krič, pozivam i sebi slične, da se i oni testiraju preko srpskog DNK projekta ( POREKLO … ), da bi se uvećalo pamćenje o najstarijem srpskom plemenu, kao i eventualno lozi Mrnjavčevića. Krič se javi !

  6. Dragan

    Petru Demiću
    Potičem iz Krička sa desne strane Tare, inače i na lijevoj strani Tare, na Sinjajevini se nalazi lokalitet Kričkovo polje. I ako niko ne pominje kao svoje porijeklo Kriče, ostalo mi je upamćeno da me je moj đed po majci iz sela blizu Pljevalja zvao Kričkov, što upućuje da smo po predanjima porijeklom Kriči. U Podgorici je početkom devedesetih godina sklužbovao pukovnik Savo Kričak, mislim da je bio porijeklom iz Brusa u Srbiji, i pričao je da njegovi predaci vode porijeklo iz Kosanice koja pripada Kričku.Pogledajte Lj. Kovačević-Beleške i natpisi, strane 334-335, gdje se sa ovog prostora pominju imena neuobičajena za ovaj kraj.
    Pozdrav