Порекло презимена, село Свиб (Имотски)

14. септембар 2017.

коментара: 0

Свиб је село у Далмацији, између Сињског и Имотског поља. Припада општини Циста Прово.

Према наводима имотског пароха Спиридона Маргетића, из Српско-далматинског магазина 1861. године, у другој половини 18. века је хајдук Иван Бушић-Роша убијао православце из Свиба, Аржана и суседних села, који нису прешли у католичанство. Роша је раније био у друштву хајдука Станка Сочивице, иначе православца. Дружина хајдука Роше убила је тројицу браће Челар, док су у животу остала двојица – најстарији Иван и најмлађи Дмитар. Покрстила је Бодрожиће и Чондиће. Двојица Челара су поштеђена захваљујући хајдуку Галићу, чији је отац био православац,  и који се заузео за њих, пошто су били у крвном сродству.

У близини Челара је постојало старинско гробље са рушевином коју су звали – црквина, за коју се сматрало да је била православна црква и да је одатле узимано камење за градњу католичке цркве.

Презимена 1948. године, са бројем особа (у загради) и крсном славом

Српска презимена

ЧЕЛАР (62) – (присутни у 18. веку)

  • Од петорице браће Челар с краја 18. века, убијени су Петар и Стјепан, од стране хајдука Роше, а касније и Ђорђије, од стране хајдука Бекавца. Након три године, хајдук Роша је позвао преосталу двојицу – Ивана и Дмитра, да се покрсте, али су они то одбили. Спашени су захваљујући хајдуку Галићу. Данашњи Челари потичу од Ивановог сина Боже и Дмитровог сина Николе, који су живели у 19. веку.

Хрватска презимена

БОДРОЖИЋ (285) – (присутни у 18. веку) 

БРДАР (67) – (присутни у 18. веку)

ГАЛИЋ (153) – (присутни у 18. веку)

ЧОНДИЋ (319) – (присутни у 18. веку)

Приредио: Сарадник портала Порекло Слободан Зрнић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.