Ne propustite: Veliki popust na DNK testiranje na Srpski DNK dan 14. septembra 2017. Požurite, prijavite se!

18. avgust 2017.

komentara: 8

Društvo srpskih rodoslovaca „Poreklo“ pokrenulo je 14. septembra 2012. godine Srpski DNK projekat, jedinstven poduhvat iz oblasti genetičke genealogije na našim prostorima. Obeležavajući taj datum, a u saradnji sa našim prijateljima iz beogradskog DNK centra za genetiku, organizovaćemo DNK testiranje pod veoma povoljnim uslovima. 

Cena testiranja povodom “Srpskog DNK dana” biće 6.000 dinara (redovna cena je 13.000 dinara). Uz ovaj iznos biće potrebno uplatiti i najmanje 500 dinara donacije za Srpski DNK projekat.

Reč je testiranju kojim se utvrđuje praporeklo po muškoj liniji,  tj. po Y-DNK hromozomu, što znači da se mogu testirati samo muškarci (nažalost, naše laboratorije još nisu u mogućnosti da rade i tzv. mt-DNK testiranja, tj. da utvrđuju praporeklo po ženskoj liniji, pa iz tog razloga nije moguće da se testiraju i osobe ženskog pola).

DNK testiranje će moći da se obavi u četvrtak, 14. septembra 2017. u DNK centru za genetiku (www.dnk.rs), Svetozara Ćorovića 10 (ugao sa Vladetinom) od 9.00 do 19.00 časova. Oni koji nisu iz Beograda moći će da pošalju uzorak poštom, tako da on stigne na napred pomenutu adresu u periodu od 11. do 15. septembra 2017.

Testiranje je bezbolno i obavlja se tako što se sa štapićem za bukalni bris uzme uzorak utrljavaljem štapića po unutrašnjoj strani obraza.

Dobija se rezultat na 23 markera, što je dovoljno da se odredi pripadnost određenoj haplogrupi i utvrdi srodstvo sa dosad testiranim pojedincima.

Prijave za testiranje šaljite na [email protected] sa naznakom: Prijava za testiranje za Srpski DNK dan. Po prijemu prijave dobićete sve neophodne instrukcije za dalje korake.

Napominjemo da članovi Društva srpskih rodoslovaca “Poreklo” (sa plaćenom članarinom za 2017. godinu) imaju pravo da predlože do tri kandidata za testiranje, a oni će biti oslobođeni obaveze uplate donacije za Srpski DNK projekat.

Rezultati će biti objavljeni u tabeli Srpskog DNK projekta, uz analize i diskusije na našem forumu.

Prijave za testiranje primamo do 11. septembra 2017.

Požurite!

 

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. Sergio

    Jedva čekam rezultate.

  2. Prijavljujem se za testiranje na srpski DNK dana 14. septembra 2017. god.
    Živim u Valjevu. Šta dalje i kako ?

    • Jovica Krtinić

      Poštovani g. Živkoviću, primili smo Vašu prijavu i poslali smo Vam imejl na koji treba da odgovorite. Svako dobro i hvala na učešću u ovom poduhvatu!

  3. Stefan

    Pozdrav,
    gledao sam Vas u emisiji ljudovanje i volio bih da saznam svoje porijeklo. Spomenuli ste da 14.9. radite testiranje sa popustom u Banjaluci, pa mozete li mi dati tacne informacije gdje i u koje vrijeme ce se testiranje odrzati ?
    Ja sam trenutno u inostranstvu, ali bih poslao brata da uradi umjesto mene.
    Takodje me zanima da li je dobro da uradim testiranje i po majcinoj liniji preko ujaka da sto bolje utvrdim porijeklo sa obe strane?
    Ako mozete sto prije da odgovorite.
    Pozdrav, Stefan

  4. Tufegdzic Aleksandar

    Moze li neki popust van jubileja.Kud propustih ovo.