Poreklo prezimena, selo Oran (Bojnik)

15. jul 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Orane, opština Bojnik – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Pusta Reka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Orane je zaseljeno na nižoj duluvijalnoj terasi na padinama blagih brežuljaka, ispresecanih potočićima, čija se izvorišta nalaze u ataru ovog sela. Ovo selo je neka vrsta centralnog sela južnog dela pustorečke kotlinice. Njegov atar se graniči sa atarima ovih sela: Mijajlice, Slišana, Majkovca, Ivanja, Vujanova i Lozana.

Tip sela.

Selo je podeljeno na ove mahale ili zaseoke: Vlasinska, Džarlinska, Trskanska, Dobropoljska, Vlajkovci i Ciganska Mahala. Ovih šest mahala razbacano je na sve strane oko srednje – Džarlinske Mahale, a svaka mahala je grupa zbijenih domaćinstava.

Ime sela.

Po jednoj legendi prostor na kome je ovo selo nekada bio pod orasima. Po drugoj legendi, kada su prvi srpski naseljenici došli u ovaj kraj i hteli ovde da zasnuju svoje naselje, plugom zaorali međe atara svoga sela. Po tom prvom oranju, selo je dobilo ime Oranje – Orane.

Vode.

Najpre imamo Denin Potok, koji izvire ispod Dobropoljske Mahale. Ispod srednje mahale izvire drugi potok iz lokalitatu Čabura. Ova dva potoka se sastaju na mestu Sastanci i odatle teku kao jedan potok u koji se uliva Ciganski Potok, koji izvire na mestu zvanom Šiljak, ispod lokaliteta Jezero na kome se zimi i u rano proleće zadržava voda. Ciganski Potoka nikad ne presušuje. Sa severa dolazi Vlasinski Potok, koji izvire tako isto u samom selu, u Vlasinskoj Mahali i kada se ulije u pomenuti potok, od tog mesta, ovaj potok nosi ime Oranska reka ili Oranski Potok u koji se uliva Barički Potok, čiji je izvor na lokalitetu Barice.

Orane obiluje zdravom izdanskom vodom, pa svaka kuća ima svoj bunar dubok od 10 do 22 metra. Osim toga, neke mahale su izgradile vodovode sa izvorišta iznad Ciganske Mahale, Barica i Vlasinskog Potoka i tako doveli vodu u svoje domove.

Postanak sela i prošlost.

Na lokalitetu Barice postoje tragovi starog naselja na kome su, osim kamenja, pronađena metalna strela i nekoliko antičkih i turskih novčića. Predanje kaže da je na Baricama bilo“latinsko“ naselje dok drugi veruju da je na tom mestu bio srpski srednjovekovni Orah, koji pominje Muhajlo Lukarević. Orah je imao crkvu, čiji je sveštenik bio Lukarevićev dužnik.

Pod Turcima u Oranu se nastanilo nekoliko arbanaških porodica čije su kuće bile podignute na vrhovima okolnih brežuljaka. Trag tih oranskih Arbanasa odato je u nazivima lokaliteta Biljurovo, Amatovo. Posle oslobođenja, kako piše Mita Rakić, te kuće su bile popaljene i opustele.

Zemlje i šume.

Atar sela Orana obuhvata prostor od ukupno 909 hektara, od čega pada na oranice i bašte 409 hektara, voćnjake 44, vinograd 19, livade 108, pašnjake 157, šume 102 dok je neplodno 30 hektara.

Zemljište nosi ove nazive: Dardište, Jezero, Pločara, Trska, Šorte, Dobropoljski Rid, Rustenska Čuka, Biljurovo, Barice, Padine, Ćirimidžinica, Kitino, Ametova Padina, Strana, Tursko Groblje, Kućište, Kostin Rid i Radine Arnice.

Poreklo stanovništva.

Iako Orane spada u pustorečka sela sa znatnim fondom obradive zemlje i njegovo stanovništvo je u stalnom opadanju. Ovo selo je 1953. godine imalo 764 stanovnika a 1971. godine svega 565.

Danas u Oranu žive ovi rodovi:

-Stamenkovići-Srbinovci su poreklom sa Vlasine.

-Ranđelovići su sa Vlasine.

-Strahinjići su sa Vlasine.

-Bankovići su sa Vlasine.

-Arsići-Kužljevci su iz Krive Reke.

-Stojkovići su sa Vlasine.

-Stajići su poreklom Vranjanci, doselili se iz Lozana.

-Stojanovići-Vlajkovci su doseljeni iz sela Jasenovika u Krivoj Reci.

-Simići-Vlajkovci su iz Jasenovika.

-Simići drugi-Krivorečani su iz Krive Reke.

-Jankovići su iz Krive Reke.

-Jankovići drugi su iz Crne Trave.

-Filipovići su sa Kosova.

-Zdravkovići su iz Krive Reke.

-Savići-Petkovci su iz Krive Reke.

-Jovanovići su iz Ruplja.

-Nikolići su iz Krive Reke.

-Denići su iz Krive Reke.

-Ljubići su iz Slišana.

-Stamenkovići-Miltenovići su iz Broda.

-Mladenovići su iz Broda.

-Milovanovići su iz Crne Trave.

-Zlatanovići su iz Crne Trave.

-Zdravkovići drugi su iz Ruplja.

-Jevtići su iz Krive Reke.

-Minići su iz Krive Reke.

-Milčići su iz Krive Reke.

-Jovanovići drugi su iz Krive Reke.

-Ilići su iz Dobrog Polja.

-Radojčići su iz Dobrog Polja,

-Spasići su iz Dobrog Polja.

-Antići-Dženabeti su iz Krive Reke.

-Stojilkovići su iz Krive Reke.

Romi:

-Alilovići.

-Saitovići.

-Apići.

-Zećirovići.

-Arifovići.

-Ametovići.

-Salkovići.

-Azirovići.

Zanimanje stanovnika.

Zemljoradnjom se bavi svako domaćinstvo. Seje se pšenica, kukuruz, ovas. Pokušalo se sa duvanom, pa se odustalo. Krompir samo za domaće potrebe. Povrće svih vrsta gaje samo za svoje potrebe. Od voća ima najviše šljiva od koje se peče rakija – 100 do 200 litara po domaćinstvu. Od grožđa prave vino za svoje potrebe. Imaju jabuke i  kruške više vrsta.

Stočarstvo je stajsko. Čuvaje krave, po dve po domaćinstvu u proseku. Ovaca ima malo, ukupno 250 brava. Svinje gaje za svoje potrebe.

U selu postoje zanatske radnje: kolar, kačar, opančar, bojadžija i kafedžija.

Muškarci idu u pečalbu kao radnici, mehaničari, vozači, dreeri, bravari, keramičari. Omladina se školuje. Ima učitelja, agronoma, lekara i dr. Oko 80% domaćinstava su staračka.

U Oranu postoji osmogodišnja škola sa isturenim odeljenjima u Borincu, Mijajlici, Ivanju i Turjanu.

Imaju ambulantu u kojoj dva puta nedeljno radi lekar iz Bojnika.

IZVOR:  Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Pusta Reka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.