Порекло презимена, село Карађорђевац (Лесковац)

28. мај 2017.

коментара: 7

Порекло становништва села Карађорђевац, Град Лесковац – Јабланички округ. Према књизи Јована В. Јовановића „Доња Јабланица“.  Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Карађорђевац се налази на 12 километара западно од Лесковца, на присојним странама брежуљака који одвајају Пусту Реку од источних делова Лесковачке Котлине.

Тип села.

Пластика терена на коме је Карађоревац подигнут и није дозволила да се изгради једно гомиласто насеље, каква су углавном села у целој Котлини, нарочито она подигнута на колтлинском дну. С друга стране, иако ново насеље није „ушорено“ као што је то случај са Милановом или Душановом. Изграђивано без претходног плана, ово село носи сва обележја села у Котлини, која су подизали насељеници пореклом из врањског краја и са лужничко-власинских планинских коса и удолина; низ групе кућа поред пута и долина.

Име села.

Цела ова област, од које један део захвата село, била је под церовом шумом. И прво село, засељено овде на крчевини почетком овог века звало се Церница. По свршетку Првог светског рата, село Церница је променила своје име и назвала се по имену вође Првог српског устанка – Карађорђа. То име село носи и данас.

Воде.

Село Карађорђевац није на обалама ни једне живе текућице. Церница тече као поток само код већих падавина и топљења снега. Иако далеко од Јабланице и међу бреговима, Карарађорђевац није на безводном терену као Миланово и Петровац. На простору села има више извора, који супретворени у бунаре, из којих се вода преливау 4-5 случајева. Обиље изворске воде омогућило је да се у новије време вода каптира и доводе у село као водовод. Нека домаћинства из бунара хидрофором извлаче воду за сопствене потребе.

Постанак села и пршлост.

Иако су у турском тефтеру из 1516 године помиње село Церница, то се старо село не може идентификовиати са данашњим Карађорђевцем, јер је он сасвим нов насеље подигнуто на утринском земљишту прекривеном шумом, око које су се отимала да стара суседна села – Турековце и Ђинђуша.. Село Карађорђевац је подигнуто 1905 и 1906 године. Прве куће су биле бусаре на крчевини и први насељеници су били  из околине Врања: Трнице, Бабине Пољане, Пунешевца, Марганца и Коћуре, затим лужничкго села Стрелца и Црвене Јабуке засељене под високим Рујем у изворишту и долини Тегошнице десне притоке Власине.

Земље и шуме.

Атар села Карађорђевац протеже се на 795 хектара, од ове површине њиве и баште обухватају простор од 504 хектара. Остало пада на друге културе, шуму и утрину.

Земља носи ове називе: Језеро,  Стара Утрина, Стрљеник, Кремен, Крушче, Пертатско Брдо, Прогон, Чукар, Турековачко Брдо, Суњчики, Лапотиначки Поток и Крс (школа и ливаде).

Порекло становништва.

Према статистичким подацима Завода за статистику Карађорђевац је имао 1948 – 797 становника; 1965 – 770; 1961- 701; 1971 – 619. По поседњим пописима из 1981 године забележен је само 521 становик. Толико високи степен опадња становника није забележен ни у једном селу уовој Области.

Родови су:

-Шопови су из Стрелца.

-Пејићи су из Црвене Јабуке.

-Виденовићи су из Црвене Јабуке.

-Стојковић (Ранђел) је из Црбене Јабуке

-Рајковићи су из Црбене Јабуке.

-Младеновићи (Мирко) су из Црвене Јабуке.

Махала у којој су ови родови зову Шопска.

-Крстићи су из Коћуре.

-Станковићи су из Коћуре.

-Ђорђевићи-Бабићи ду из Бабине Пољане.

-Маринковићи-Бабићи су из Бабине Пољане.

Из Трнице су:

-Стојковићи (Јова), Младеновић (Тоша), Младеновић Сава, Младеновић Добривоје, Младеновић Ђорђе, Илићи.

-Караманци су из Караманаца.

-Николићи су из Думбије.

-Анђелковићи су из Думбије.

-Мишићи су из Стојковца.

-Мировићи су из Клајића.

-Тошићи (Новаковићи) су из Хоретине.

-Величковићи су из Мездраје.

-Бојковићи су из Трговишта.

-Митровићи у из Радовнице.

-Крстићи су из Мездраје.

Црногорци.

Из Куча су:

-Живковић Марко, Ивановићи, Мирковић Мирко, Ђорђевићи, Милошевић Милија и Букилић Видак.

-Синадиновићи су из Калне.

-Цветковићи су из Бабине Пољане.

-Поповић Стојко је из околине Врања.

-Трајковићи су из околине Врања.

-Крстићи су из околине Врања.

-Михајловић Павле Гајдаџија је из околине Врања.

-Станковићи су из Мездраје.

-Анђелковићи други су из околине Врања.

-Љубићи су из околине Врања.

-Денчини су из околине Врања.

-Јоцићи су из Љубате.

-Ристићи (Миодраг) су из околине Врања.

-Филиповићи су из окоине Врања.

Занимање становништва.

Земљорадња је главно занимање. Земља Карађорђевчана је расута по брежуљцима благог пада, моћног слоја активне земље. Плодна је. Рађа добру пшеницу и кукуруз. Успевају виногради. Узгајање јагода се јако намножило. Око 20 домаћинстава гаји дуван. Црни лук и кромпир саде на већим површинама. Имају и воће.

Омладина се окреће занатима – металци, хемичари. Дрвна индустрија.

Раде у иностранству. Баве се зидарским занатом. Раде по селима. Запослени су у „Градитељу“.

Од стоке чувају краве млекуље. Млеко откупљује лесковачка Млекара. Добар сир продају на пијацама у Лесковцу, Лебану и Бојнику.

ИЗВОР: Према књизи Јована В. Јовановића „Доња Јабланица“.  Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. POOVIC BORISLAV

    JA SAM RODJEN U SELU KARADJORDJEVCU .ZIVIM U VELIKOJ PLANI .GIMNAZIJU SAM ZAVRSIO 1957 U LESKOVCU.PROFESOR SAM MATEMATIKE .MOJ OTAC BOGDAN POPOVIC ,RODJEN U CRNOJ GORI DOSAO JE NA DEDOVINU .NJEGOV DEDA SAVIC POPOVIC JE DOSAO 1905 GODINE I DOBIO IMANJE U CERNICI.BALKANSKI RATOVI SU SPRECILI DOSELJAVANJE,A POTOM I SVETSKI RAT.RODITELJI MOGA OCA,MOJ DEDA I BABA UMIRU OD SPANSKE GROZNICE .OCA I NJEGOVU SESTRU RUZU PODIZE RODBINA.MOG OCA JE UZELA TETKA U DANILOVGRADU PORODICA CETKOVICA.TU JE MOJ OTAC ZAVRSIO MALU MATURU U.
    ZNALI SU DA IMAJU DEDOVINU U CERNICI.TU SE MOJ OTAC OZENIO.BIO JE VEOMA ZAHVALAN SRBIN IZ CRNE GORE.DANASNJE ZNACENJE RECI CRNOGORAC JE SA ZNACENJEM TITOISTA.MOJ OTAC JE BIO MONARHISTA STO JE I SVAKI PRAVI SRBIN..
    VECINA ODRASLIH SELJANA SU BILI PRIPADNICI GVOYDENOG PUKA.OTAC JE UBIJEN KAD JE KRVOLOK TITO FORMIRAO OZNU
    U SELU SLAVNIKU I KADA JE CEO JABLANICKI OKRUG MASAKRIRAN.VELIKU ZASLUGU ZA LIKVIDACIJU MOGA OCA IMAJU
    NEKI YITELJI SELA PETROVAC.KONKRETNO BOZIDAR PETROVIC.TO JE IZRAZITO KOMUNISTICKO SELO.

    • Popovic Borislav

      OVO JE DODATAK PRETHODNOM TEKSTU. I ISTINA UMIRE AKO SE NE IZGOVORI. JA SAM REHABILITOVAO OCA BOGDANA POPOVICA. REHABILITACIONOM PRESUDOM VISEG SUDA U LESKOVCU 2013. GODINE KAZE SE DA JE BOGDAN POPOVIC UBIJEN BEZ SUDJENJA I DOKAZA KRIVICE U MASOVNIM STRELJANJIMA KOJE JE SPROVELA TITOVA OZNA U JABLANICKOM OKRUGU.
      MOJA MAJKA GORDANA POPOVIC, SESTRA BRANISLAVA SA 8 GODINA I JA SA 6 ISTERANI SMO IZ KUCE. DOSAO JE SILNIK OZNAS SA DVA VOJNIKA UZVIKUJUCI “NAPOLJE IZDAJNICI”. REKLI SU MAJCI DA MORAMO DA IDEMO IZ KUCE.
      “GDE?” RECE MAJKA.
      “GDE ZNATE” RECE SILNIK.
      SVE SU NAM IZ KUCE KONFISKOVALI. MAJCI SU REKLI DA MOZE DA PONESE KOLIKO MOZE DA NOSI. JADNA MOJA MAJKA NATOVARILA SE I KAO ROB IZ PUNE КUCE IZASLA KAO ROBINJA. TA SLIKA MOJE POGRBLJENE, OD TERETA SAVIJENE MAJKE DA BI STO VISE PONELA ZA SVOJU DECU, TREBA STAVITI KAO AMBLEM MOGA GRADA MUCENIKA LESKOVCA. ZLOCINI NE ZASTAREVAJU. IMAMO SPOMENIKE ONIH KOJI SU UBIJALI A NEMAMO SPOMENIKE NEDUZNO UBIJENIH.
      TIM UBISTVIMA U SRBIJI SE POTVRDILO PRAVO NA UBISTVO SVAKOG KO NE MISLI KAO ON. A KO JE ON.
      IMAO SAM TETKU I TECU U BORSKOM RUDNIKU. TECA ME JE ODVEO U BOR. TAKO ME SPASIO DA NE ISPASTAM KAO SIN “NARODNOG NEPRIJATELJA”. PONOVIO SAM JEDAN DEO OCEVOG ZIVOTA DA KAO I ON PROVEDEM DETINJSTO KOD TETKE.DOK JE U OCEVOM SLUCAJU RAZLOG BILA SMRT RODITELJA, SPANSKA GROZNICA, U MOM SLUCAJU RAZLOG JE BIO ZLOCIN “OSLOBODIOCA”. MOJ ZIVOT I ZIVOT MOJE PORODICE BIO JE U SENCI ZLOCINA PREMA MOM CESTITOM BOGDANU.
      PONOSAN SAM NA SVOG OCA. CUDNO I NEOPROSTIVO JE CUTANJE MOGA LESKOVCA. ZATO NISAM HTEO DA DODJEM, DA SE VRATIM. DA LI MISLITE DA SE NECE PONOVITI SLAVNIK. SAMO VI CUTITE. STRAH COVEKU KALJA OBRAZ CESTO RECE VELIKI SRPSKI PISAC NJEGOS. CUDI ME DA CRKVA NE ODRZI SVAKE GODINE OPELO. JOS SE CUJU JAUCI OD LESKOVCA DO SELA SLAVNIKA NEDUZNIH LJUDI MUCENIKA. SAMO VI CUTITE, A MI CEMO DA PATIMO ZA NEVINIM MUCENICIMA.

  2. proka cvetkovic

    POSTOVANI POPOVICU HVALA TI STO SI OVAKO SLIKOVITO PRENEO SVOJE ZIVOTNE DOGACAJE IZ SVOG ZIVOTA KOJI SE DESIO U GODINI 1944 JA NEBI IMAO NISTA VISE DA DODAM NITI ODUCMEM U VASEM KOMENTARU SAMO BI DODAO DA SU ISTI PUT PROSLI I MOJI PRECI SA PREZIMENOM STAMATOVIC RADOVANA STAMATOVIC VOJISLAVA KOJI SVOJ ZIVOT OKONCASE U ZLOGLASNOM LOGORU SLAVNIK U KOME JE I TVOJ OTAC BIO GLAVNI ZLOTVOR JE BIO ICKO IZ LAPOTINCA KOJI JE I UBIO KUMA NASE PORODICE BOSKA DRAGOVICA IZ LEBANE I MOJ BRAT STOJADIN CVEKTOVIC IZ LESKOVAC JE U IME NASE POKOJNE MAJKE MARICE// DRAGICE// STAMATOVIC TUZIO DRZAVI I REHABILITOVAO DEDU I UJAKA SRUSILI SMO STARI SPOMENIK NA KOME JE TETKA HRISTINA NAPISALA DA SU POGINULI I PODIGLI NOV I NAPISALI DA JE ODLUKOM SUDA U LESKOVAC REHABILITOVANI I DA SU STRELJANI MOJI PRECI NIGDE SE NE POMINJU U POSLERATNOM MESTU CERNICA I AKO JE DEDA RADOVA BIO KMET U TURKOVCE ZA TAJ KRAJ IMAM SLIKU KADA JE PODIGNUTA SKOLA I NA KOJOJ SU SVI UCENICI I MESTANI SELA //KOJA JE SADA SRUSENA DO TEMELJA // SKOLU JE PODIGAO MOJ DEDA RADOVAN STAMATOVIC SVE JE TO LEPO OPISANO U KNJIZI PISCA SAVE DIMITRIJEVICA //KUCA DOKTORA DANILA SLAVNIK JEZIVO STRATISTE// DA NAPOMENEM DA OVAJ PISAC ZBOG OVE KNJIGE I DRUGIH NATPISA NIKADA NIJE NOMINOVAN DA OKTOBARSKU NAGRADU GRADA LESKOVCA I AKO JE DOBIO MNOGE DRUGE NAGEADE ZA SVOJ RAD ALI ZAHVALJUJUCI NJEMU ISTINA IZACE NA VIDELO I NJEGOVA KNJIGA JE KAO DOKUMENAT U SUDU PRIHVACENA

    • POOVIC BORISLAV

      GOSVETOILIJSKSPODINE CVETKOVICU ,MOLIM VAS POKRENITE S VETOILIJSKU CRKVU U LESKOVCU DA JEDNOM GODISNJE
      ODRZI OPELO NESRECNIM ZRTVAMA IZ SLAVNIKA,U LAPOTINACKIM SUMAMA ,U PODRUCJU POLJOPRIVREDNE SKOLE U LESKOVCU. POSTOJE GEORADARI KOJIMA SE MOGU OTKRITI TELAZRTVI BEZ KOPANJA IEVENTUALNOG UNISTENJA POSMRTNI OSTATAKA.TU SU DRUGE NAUKE .PA SE ANALIZOM DNKA ZRTVE I NESRECNIH POTOMAKA MOZE UTVRDITI SRODSTVO.JEDINO TO MOZEMO URADITI .SAMO ISTINOM SE MOZEMO BORITI PROTIV ZLA KOJE JE PROSLO NASIM KRAJEM.RASPITAJTE SE O
      ULOZI NEKIH SELJANA SELA PETROVCA.NJIHOVO POREKLO I ULOGA U PERIDI 1944-1945.

    • Popovic Borislav

      ISTINA JE NA BOZJOJ STRANI .NIJE PRIVATNOST UGROZENA AKO ENGLEZI PISU DA JE UBIJENO 570 000 NEISTOMISLJENIKA PRETEZNO SRBA.TUZITE ENGLEZE.POSTOJI MAPA NEGDE OKO 200 MESTA GDE SU OSLOBODIOCI UBIJALI LJUDE.

    • Vladimir stankovic

      Pozdrav ja sam iz Cernicu moji su 1914 dosli iz Kocuru i kupili plac od nekog Stamatovića ali ne znam kog, sa bunarom. Na bunar pise Stamatović Spira i neki datum 1954 ne znam o cemu se tu radi.Stanković Miloš ili Teodosija neko od njih je taj plac kupio. Pozdrav svaki kontakt bi mi odgovarao Vladimir Stanković 064 58 50 392