Poreklo prezimena, selo Todorovce (Leskovac)

16. april 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Todorovce, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana Jovanovića „Leskovačko Porečje“.   Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo Todorovce se nalazi u ravni reke Veternice 18 kilometara južno od Leskovca a tri kilometra severno od Miroševca.

Tip sela.

Po svom položaju selo je tipično ravničarsko na levoj obali Veternice.

Ime sela.

Ovo selo dobilo je ime svakako po svome osnivaču Todoru a možda i po nekom lokalnom vlastelinu srpske srednjovekovne države čije je leno bio.

Postanak sela i prošlost.

Pod današnjim imenom ovo selo se ne pominje u do sada poznatim dokumentima iz doba srpske srednjovekovne države. Moguće je da je ono  postojalo pod nekim drugim imenom. Postoje nagađanja da je ondašnje Tovrljance današnje Todorovce.

Han pominje Todorovce kao selo sa 25 kuća da bi, posle oslobođenja od Turaka, selo imalo 44 poreske glave. Todorovce je bilo gospodarsko selo a gospodar u je bio Ak-aga koji je imao dva sina – Jašara i Jumera (Omera). Moguće je da su ova dvojica, posle smrti svoga oca, podelili selo i kao takvi i bili poslednji gospodari.

Kao gospodarsko selo, Todorovce, je plaćalo agrarni dug. Bio je u tom delu dosta problema, jer neki meštani nisu imali sredstva za agrarni dug pa im je zemlja prodata na licitaciji. Jedan od kupaca na licitacijama bio je sveštenik pri crkvi u Bunuškom Čifluku – pop Gavra, koji je tako, kupujući zemlju prezaduženih meštana, stvorio posed od 300-400 duluma.

Vode.

Todorovce se nalazi na obali reke Vetrrnice. Izdanske vode, blagodaeću pritisku vode ove najveće reke u Porečju su bliske, pa svaka kuća u ovom selu ima svoj bunar.

Zemlje i šume.

Todorovce po veličini svoga atara spada u manja sela Porečja. Površina njegovog atara iznosi 502 hektara od čega na obradivu površinu spada 238 hektara a na šume 177 hektara.

Zemlja nosi ove nazive: Džamište, Paraspuri, Kovraci, Trševine, Luke, Garine, Dugačke Njive, Jašareva Šuma, Kitice, Star Zabran, Ograđa, Suzava, Crnata Dolina i Stankova Dolina.

Poreklo stanovništva.

Prema popisu iz 1959. godine selo jeimalo 62 kuće sa 458 stanovnika, U Todorovcu, prema istraživanju iz 1961. godine, su živeli ovi rodovi:

-Garinci su starosedeoci.

-Krstanci su iz Crne Gore, po babi Krstani su dobili prezime.

-Balčini su iz Crne Trave.

-Stamenkovci su starosedeoci.

-Jovanovi su iz Lalinaca.

-Dikini su starosedeoci.

-Markovci su doseljeni iz Masurice.

-Rajkovci su starosedeoci.

-Ranđelovi su starosedeoci.

-Gocići pripadaju rodu Krstanaca, pa se vode odvojeno. Osnivač roda Gocića bio je unuk po sinu mu Stojanu.

Zanimanje stanovnika.

Glavno zanimanje je zemljoradnja. Seju sve vrste žitarica. Sade krompir, uglavnom za domaće potrebe. Voća i vinograda imaju malo. Paše imaju prilično. Stoku čuvaju u stajama. Naročito krave. Na utrinskom zemljištu usred sela, pored puta Bunuški Čifluk – Miroševce vide se svinje, plovke i guske.

Zanatskih radnji imaju tri – po jedan zidar, kovač i potkivač.

Na izlazu iz sela prema Miroševcu postoji ciglana (i crepana) podignuta između dva rata. Sada je u društvenoj svojini i u njemu se izrađuje cigla i crep.

IZVOR: Prema knjizi Jovana Jovanovića „Leskovačko Porečje“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.