Порекло презимена, село Смрдан (Лесковац)

1. април 2017.

коментара: 0

 Порекло становништва села Смрдан, Град Лесковац – Јабланички округ. Према књизи Јована В. Јовановића „Лесковачко Поље и Бабичка Гора“ насталој на основу прикупљених података 1977. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Смрдан је подигнут на благој падини ниже језерске терасе, на крајњим северозападним обронцима Бабичке Горе.

Тип села.

Смрдан село збијеног типа и сав је у једној групи кућа.

Име села.

За време Турака на месту где је данас село живела је нека баба. Једног дана баба је на огњишту кувала пасуљ. Однекуда је наишао неки гладан Турчин па је гледао шта баба спрема за ручак, па видевши пасуљ а очекивавши нешто боље он пљуне у суд у коме се пасуљ кувао. Баба, бесна на Турчина,  је истог ударила неком великом кутлачом по глави и убила га. Баба га је одвукла у неку јаругу, где је иструнуо – „усмрдеја се“. По томе је и само насеље на овом месту добило име Смрдан.

Воде.

Поред села теки два планинска потока; Церовац и Церак. Оба извиру у атару села Смрдан, испод села се састају и тај водени ток утиче у Јужну Мораву на месту званом Језаве.

У Смрдану има неколико кладенаца: Церовац, Ђокин Кладенац, Церак, Странче, Врљак или Врљачки Кладенац.

Бунара има мало, један је пред зградом основне школе. У Смрдану постоје две сеоске чесме. И поред тога, каптирајући неколико изворишта у село је доведена вода из планина и свака кућа има чесму.

Земље и шуме.

Смрдан је до скора сматран засеоком Грданице, па у катастру нема своју катастарску опшину већ се његов атар води као атар села Грданица.

Земља у атару Смрдана носи ове називе: Глочица, Сланиште, Голема Котија, Кртичевица, Сокол, Орнице,Жежница, Танки Дел, Лојзиште, Јасен, Селиште и Црквиште.

Постанак села и прошлост.

Као заселак Грданице, Смрдан је био потчињен истом господару. Смрдана нема као самосталног села у првим српским пописима 1878. године.

Порекло становништва.

У Смрдану је 1953. године била 61 кућа и 420 становника а 1971. године пописано је 65 домаћинстава али само 298 становника. Одлив становника је упадљиво висок.

Сада у Смрдану живе ови родови:

Бојанци су најстарији и најмногобројнији род, има их 40 кућа.

Дунђерци, су зидари, пореклом из Црне Траве.

Марјановчики у из Новог Села – Заплање.

Коцићи су непознатог порекла.

Из Смрдана је процес исељавања почео још пре ослобођења од Турака. Тако се из  Смрдана одселио Миленко у Лесковац и од кога су Миленковићи, многобројна и угледна породица у том граду. Од Бојанаца има три куће у Брестовцу, једна у Пуковцу, 20 кућа и заплањској Топоници, 7 кућа и Грданици, 3 у Новом Селу, једна у Брзом Броду и 5 у Лесковцу.

ИЗВОР:  Према књизи Јована В. Јовановића „Лесковачко Поље и Бабичка Гора“ насталој на основу прикупљених података 1977. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.