Poreklo prezimena, selo Donja Slatina (Leskovac)

13. februar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Donja Slatina, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Donja Slatina se nalazi na obema obalama Orašačke ili Slatinske Reke i to do samog ušća u Južnu Moravu. Glavni deo sela nalazi se između Orašačke Reke i puta Leskovac – Orašac, koji je o dvaja od susednog sela Velike Biljanice.

Tip sela.

Kuće i jednog i drugog sela su podignute uza sam put, pa on liči na ulicu prosečenu kroz jedinstveno naselje. Dvorišta i kuće su zbijene i daju karakteristuku zbijenog ili gomilastog sela.

Vode.

Položaj sela Donje Slatine je takav da se može smatrati priobalnim selom ne samo Orašačke ili Slatinske Reke, već i Južne Morave od čijeg korita je odvojeno uzanom rečnom prudinom i putem Leskovac – Orašac. Izdan je plitka pa je dubina bunara u svakoj kući od 5 do 10 metara. Voda i u bunarima sa plitkim dnom je dobra i zdrava.

Zemlje i šume.

Donja Slatina spada u grupu malog broja sela ove oblasti čiji su atari veoma mali. Ukupna površina sela iznosi 153 hektara. Od ove površine njive i bašte zahvataju 90, voćnjaci 3, vinogradi 15, livada nema, pašnjaci 8, šume 31 i neplodnog zemljišta 6 hektara.

Zemlja nosi ove nazive: Rosulja, Crepuljište, Reka, Čvrgino, Trlište, Gusta Šuma, Saitovo, Paprtljivica, Zarožnjak, Pešina Šuma i Paraspur.

Postanak sela i prošlost.

Donja Slatina je mlađe naselje od Gornje Slatine i nastala je verovatno pomeštanjem nekog domaćinstva nizvodnom na današnje mesto sela. Pošto turski tefter iz 1516. godine pominje selo Slatinu i manastir prečista kod Slatine, znači da je nastajanje Donje Slatine usledilo u toku kasnijih vekova pod turskom vlašću. Međutim, Donja Slatina je pod Turcima u toku XIX veka bilo počitlučeno selo. Po kazivanju meštana gospodar sela Donja Slatina, pred oslobođenje od Turaka, zvao se Zaim. Ovaj Turčin je nastojao da se atar njegovog sela što više poveća na račun sela Manojlovca koje je uspelo da očuva svoju slobodu posle reforme turskog carstva, pa je nagovarao Donjoslatinčane da na silu otmu od Manojlovca potes zvani Rid, koji odvaja Slatinsku Reku od Rajnopoljske Reke. Zaim je imao dva sina koji su zajedno sa ocem učestvovala u podstrekivanju njihovih seljaka na nasilje prema Manojlovčanima.

Inače, Donja Slatina je u doba neolita bila naseljena. Postoji u nizi praistorijskih nalazišta u Leskovačkoj Kotlini i takozvana Slatinska grupa, koja ukazuje na tesne veze ove grupe sa istovremenim pojavama u Trakiji i u oblasti oko ušća Dunava.

Poreklo stanovništva.

Donja Slatina je 1879. godine imala 11 domaćinstava. Prema popisu 1953. godine utvršeno je da ima 46 kuća sa 277 stanovnika a 1971. godine 57 domaćinstava sa 273 stanovnika.

U njoj danas žive ovi rodovi:

-Pešnini su doseljeni iz Komarice.

-Međaci su nepoznatog porekla.

-Stojčini su nepoznatog porekla.

-Sirovički su doseljeni iz nepoznatog kraja.

-Lugarčani su iz Jablaničkog Lugara.

-Karadaci su iz Skopske Crne Gore – Karadaga.

-Tačini su iz Mrštana.

-Digarci su nepoznatog porekla.

-Živkini (Luka Stojanović) su iz Mrštana.

-Tutučanci su nepoznatog porekla.

Zanimanje stanovništva.

Zemljoradnja je glavno zanimanje. Seju pšenicu, kukuruz, gaje krompir na terenu gde su nekada uzgajali konoplju. Sade i duvan. Voće imaju samo po dvorištima a vinograde samo za sopstvene potrebe.

Od stoke svako domaćinstvo ima u proseku dve krave mlekulje. Zbog toga pored pašnjaka imaju i deteline sa stajsku ishraanu krava. Proizvode sir i iznose na pijacu u Leskovac.

Mladi se uglavnom opredeljuju za zanate i odlazak iz sela u urbana mesta te je iz tih razloga broj stanovnika 1971. godine manji nego 1953. godine.

IZVOR: Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.