Порекло презимена Круљ

6. фебруар 2017.

коментара: 2

КРУЉ (п), у Вођенима, Ћуковцу и Капавици, Поцрњу и Ранковцима (Љубиње), Мостару и Стоцу. У Капавицу су доселили из Риђана код Никшића. Претходно су живјели у Мирилиовићима (Билећа), а одатле прешли на Капавицу. У Вођенима су “од оних из Ћуковаца”. Доселили су око 1840. године. Славе Јовањдан. (извор Ристо Милићевић “Херцеговачка презимена”)

Презиме је највероватније настало од придева круљав – у значењу хром, сакат.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Дејан Коцић

    Поштовани, већ други пут Вам се обраћам. Интересује ме све о пореклу презимена Коцић. Презиме је распрострањено у Јабланичком округу, на Косову и Метохији у реоне Горње Мораве, општине Витина, Гњилане и Урошевац, где се презиме помиње у селима Гатње и Мухаџер Талинивац као једина српска презимена, још 1830 године, што сам прочитао на Вашем порталу. Унапред захвалан

  2. Војислав Ананић

    КРУЉ (п), у Вођенима, Ћуковцу и Капавици (Љубиње), Поцрњу и Раковцима (Столац), Мостару и Љубињу. У Капавицу су доселили из Риђана код Никшића. Претходно су живјели у Мирилиовићима (Билећа), а одатле прешли на Капавицу. У Вођенима су “од оних из Ћуковаца”. Доселили су око 1840. године. Славе Јовањдан (59:277,289). Некада су живјели у Завали и Величаниина (Попово). Из Величана је “једна грана” одселила у Мостар, а друга, већа, у Поцрње и Раковце. Успомена на њих је “у имену омеђине Круљевина”. Круљи из Завале (досељени из Вођена) одселили су послије Првог свјетског рата у Банат (84:150.177). У Љубиње су доселили из “Ранковаца, Витоња и Ћуковаца”. Има их и у Горњем Храсну. Славе Јовањдан (155:504).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.