Порекло презимена Жуњић

3. август 2016.

коментара: 1

Презиме Жуњић је присутно у селу Врачевић, општина Лајковац, као и у селу Кланица, општина Ваљево.

Према Љубомиру Павловићу, Жуњићи су досељени из села Љубиша, Ужички округ, почетком XIX века (славе Светог Николу).
Први помен Жуњића је у харачким тефтерима за 1832. годину, када је уписан Мића Жуњић. Међутим, Михаило Лукић, уписан ухарачки тефтер за 1823. годину могао би да буде из ове породице. Године 1833. у харачким тефтерима забележен је Милинко Жуњић, а 1834. записани су Милинко и Лука Жуњић. Харачки тефтери за 1836. годину Жуњиће бележе као Мићу Мијаиловића и његовог брата Луку, а 1837. и 1839. године као „Милинко Жуњић, Лука брат (његов)“. Лука Жуњић 1837. године био је учесник у спору Дмитра Богатића и Радована Читаковића око једног вепра. Милинко Жуњић је, као кмет, 1840. године давао заклетву у спору свештеника Сретена Радосављевића са Миливојем Дмитровићем.

Љубомир Павловић сврстава Жуњиће међу Костиће.

Павловић записао је да су се Костићи (славе Светог Николу) y Врачевић доселили одмах после Врачевића („на годину – две дана“), из непознатог места у околини Сјенице. Према њему, то је било још у XVII веку.
Мећу Костиће, Павловић је сврстао: Костиће, Молеровиће, Танасковиће, Миловановиће, Миливојевиће, Жуњиће, Тешиће и Ериће.

ИЗВОРИ:

Бранко М. Жујовић, Врачевић, издање аутора, Лајковац, 2014, стр. 15-16

Љубомир Павловић, Колубара и Подгорина, објављено у Српском етнографском зборнику, Насеља српских земаља, књ. 4, Српска краљевска академија, Београд, 1907, стр. 614, 702

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Bojan

    Intereuje me poreklo prezimena Zunjic… 1800 i neke moji preci su se prezivali Zunjic a u pocetkom 20 vekua su promenili u Mladenovic, Sveti Nikola je slava. Nastanili su se pod Rudnikom selo Maslosevo.