Порекло презимена, село Црвена Јабука (Бабушница)

25. јул 2016.

коментара: 15

Порекло становништва села Црвена Јабука, општина Бабушница  – Пиротски округ. Према књизи Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина“ насталој на основу података прикупљених од 1905. до 1909. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Crvena-Jabuka

Положај села.

Главни део овога села је у равни долине реке Тегошнице а има крајева по странама долине. Идући од Ракова Дола куће Црвене Јабуке почињу за 20 минута хода, са десне стране долине а има их до испод Градишта.

Воде.

Мештани користе воду за пиће са извора-кладенаца, под именом: Чешма, Краса, Извор, Дунђерово Кладенац („под Чуку“) и др.

Земље и шуме.

Њиве, ливаде, паша и шуме су на местима: Грамађе, Орниче, Слатинац, Отрсинац, Андрејин Гроб, Тумба, Појиште, Пажар, Бучје, Грм, Боботало, Остри Камик, Куње, Сланков Рид, Ограђе, Ђилин Ан, Вртош, Мучибаба, Здрави Камик, Трсје, Бојина Падина, Остричје, Репа, Ограње, Шибатовница, Орница, Прави Рид, Криви Рида, Дебели Рид, Суви Кладенац, Пуста Ракита, Градиште, Камик, Кованл’к, Бачиште, Заједница, Вечерковица, Иваношевица, Тршевина, Безубац, Брочански Брег, Дуга Орница, Чука, Дећевица, Иванове Њиве, Иванове Ливаде и Браниште – где су некада били браници.

Тип села.

У овоме слу постоје три мале: Горња, Средња и Доња Мала. Између механе и Боботала је Средња, даље уз реку је Горња а низ реку Доња Мала.

Растурањем села од пре 20-30 година постале су неке новије мале, као што је Орниче, која је на десној страни долине Тегошнице. Постанак ове мале датира од 1885. године, када су становници због поплаве избегли из села на имања. Куће су распоређене у неколико група од по 2-3 куће. Групе су међусобно удаљене на по 250-400 корака. До особођења у Црваној Јабуци је било око 100 кућа.

Старине у селу.

У овом селу постоји Градиште, изнад села, у изворном делу Тегошнице, која тече од Пусте Раките. Постоји предање да је Градиште било опседнуто и тако освојено.

Постанак села и порекло становништва.

Засељавање овог села довди се у везу са временом „како се Латини дигли“. Онда се населио „деда Џока“, а постоји предање, да је „све досељено“. Била је „пуста земља“ и у почетку је било шест кућа. Онда је у Ракову Долу било 9 кућа, и оба села су имала једног спахију. Не зна се порекло тих шест кућа, нити поуздано које породице од њих данас воде порекло.

-Савини* су староседеоци од којих воде порекло:

-Петкови* и још неке породице, свега 16 кућа.

Становници, којима је познато порекло, највећим делом су из Знепоља.

-Лисинци* су давнашњи досељеници, од којих су:

-Цвејинци*. Воде порекло од Самокова (Лишће „ћустендилско“).

-Деда Карча* су досељени од Црноока („ћустендилско“). Та породица се изгубила.

-Тренчини* или Ранчићи су стари и не знају за своје порекло.

-Маринковци, Аранђеловдан. Њихов је предак „Деда Петар“. Било их је 30 кућа, али су се раселили. Разродили су се али се не узимају међусобно.

-Челарови су из Слишеваца. Отуда су кренула два брата, Миша и Веса. Када су дошли у Ограње(?) Миша крене за Црвену Јабуку, која се онда звала „Ума Гуска“ а Веса у Злокућане у Лужници. Од Мише су:

-Мишарци* или Мишаринци – 4-5 кућа у Средњој Мали, многи су се иселили. Од Весе су данашњи Весини у Злокућану. Када се Миша доселио, у Црвеној Јабуци је било 12 кућа – Савини, Марјановци и још неки.

-Барчинци и Здравковићи, Аранђеловдан и Савиндан. За Барчинце један каже: „Они су, надам се, из Раков Дол“.

-Петичеви* или Петкинци су „из знепољско“ као ови релативно су скорији досељеници и:

-Дачинци*, само се не зна одакле су.

-Станчинци* су из Знепоља, „отуд Тодорине Кошаре над Трн“; одселили се у „арнаутлук“.

-Брођани*„Броџање“, Здравко, Кола, Јован, Кумбарови, Кованџини – Савиндан, су из Брода, одакле им се доселио предед, који је убио Турчина.

-Пржојинци* или Стевановци су из Ораха, од Пржојиних, дошао им дед код удовице.

-Лилкинци, Аранђеловдан. Њихов предак „деда Лилка“ (деминутив од Лазар) су из Раног Лука – Знепоље. Разродили су се, али се не узимају међусобно. Многи су се одселили. Када су се доселили место је било пусто. Село је било са десне стране Тегошнице. Од њих су:

-Костинци*.

-Јаћимовци* су из Бугарске.

-Габрешевци* („Газдини“) воде порекло од деда Петка. Има их у Блату код Пирота. Исти су са њима су:

-Јоцарини*.

-Цвејинци* су из Раног Луга.

-Рајинци* су скорији досељеници иза Рајиног Поља. Од исте су породице и:

-Ђокинци*.

-Треничавци* су из Знепоља.

-Илија* је посинак, пореклом је из Пресеке.

*Не каже се коју славу славе.

ИЗВОР: Према књизи Ристе Т. Николића „Крајиште и Власина“ насталој на основу података прикупљених од 1905. до 1909. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (15)

Одговорите

15 коментара

  1. Aleks

    Da li ima nekog od Trenčića, da zna svoje poreklo iz Crvene Jabuke?
    Popisani su tamo 1909.

  2. vuk

    ima li kakve veze iseljavanje ka selima prema selu Bačevina, opstina Lebane, prezime Petrović, ako neko nesto zna moze da mi pise na [email protected]