Порекло презимена Димшић

20. март 2016.

коментара: 0

Димшић је српско презиме патронимичког порекла настало од личног имена Димшо, које је једна од верзија надимака људи имена Димитрије, које се у облику личног имена развило на простору Херцеговине, а одакле се сеобама проширило и у друге крајеве српског наорда, тако да га кроз историју срећемо најчешће у правцу севера, уз Подриње и Подунавље, све до Сентандреје.

Најпознатији Димшићи су вероватно они који су забележни у Сентандреји крајем XIX и почетком XX века, а међу њима свакако је најпознатији др Александар Димшић (1868-1939).

По занимању је био правник, а током последњих година Аустро-Угарске вршио је дужност касационог судије у Пешти. Кад је створена Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца био је позван да у Новом Саду заједно са својим колегом Јоцом Лалошевићем оснује Касациони суд за Војводину, чији је био други председник.

Отац му се звао Јоца, и био је управитељ банке у Сентандреји, а мајка му је била пореклом од сентандрејких Милорадовића. Александар је имао две кћерке, Ирину и Александру, прва је била удана за Милана Доменка, пуковника – односно капетана војног брода у Херцего Новом, а друга за ваздухопловног потпуковника Теодора Узелца

Први пут се помињу у Сентандреји 1689. године, у Списку привилегованих српских трговаца у Сентандреји, који се двадесетих година прошлог века чувао у породичној архиви др Александра Кречаревића, адвоката у Сомбору.

Извор: Тоша Искруљев, Распеће српског народа у Срему 1914. године – Са маџарске границе, Нови Сад, 1936, стр. 551-567

Од познатих Димшића вредно је споменути и Николу Димшића (1821-1900), сликара пореклом из Новог Сада, који је 1895. године осликао иконостас Манастира Озрена; те још једног врсног правника, Јакова Димшића (1800-1887), родом из Черевића, секретара Касационог суда у Београду, те дугогодишњег члана Друштва српске словесности и Српског ученог друштва.

Извор: Група аутора, Српски биографски речник, том III, Нови Сад, 2007

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.