Poreklo prezimena, selo Sibnica (Žabari)

19. mart 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Sibnica, opština Žabari – Braničevski okrug. Prema knjizi Mihaila J. Miladinovića „Požarevačka Morava“, prvo izdanje 1928. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Sibnica, školsko dvorište (foto Vikipedija)
Sibnica, školsko dvorište (foto Vikipedija)

Položaj sela i vode.

Sibnica se nalazi u kotlini kroz koju prolazi potok, koji se južno od sela uliva u Majurski Potok a leti presušuje. U selu se nalaze dva izvora od kojih se jedan zove ĐukinKladenac a nešto dalje od sela nalaze se ovi izvori: Jovanovac, Bučina i Padina.

Zemlje i šume.

Obradivi delovi seoskog atara nose ove nazive: Majur, Ralovac, Bučine, Veliko Polje, Grivina Bara, Klenje, Izvorac, Ravnina, Reka, Gostilovac, Belo Brdo, Karanovac, Dubrava i Drenjar.

Postanak sela.

Ne može se tačno odrediti kada je Sibnica nastala. Može se reći da je postojala u početku XVIII veka, jer je nalazimo na Langerovoj karti. Po pričanju starih meštana u doba austrijske okupacije u Sibnici je bilo samo 7 kuća.
Seoska slava je Nedelja Svih Svetih a preslava Sv. Vartolomej. Stanovnici su Srbi. Bilo je ranije nekoliko vlaških porodica, ali su se one potpuno posrbile.
Cigana-Roma ima tri kuće. Oni su kovači i obrađuju zemlju. Po pričanju ovo selo je oduvek bilo na današnjem mestu. U selu ima 201 kuća i 1157 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

Rodovi su:

-Simići (Milanovci i Ilijini), Đurđic, su poreklom sa Kosova, odakle su davno doseljeni.
-Frajkorci, Lazarevdan, su nepoznatog porekla.
-Radojkovići, Jovanjdan, su iz Kupinova u Sremu.
-Mandići, Jovanjdan, ne znaju pouzdano za svoje poreklo, misle da su starinci u selu.
-Krajinci, Jovanjdan, su iz Krajine.
-Filipovići, Đurđic, su iz Krivog Vira kod Boljevaca. Predak Pavle bio je „hajduče“.
-Miloševići, Nikoljdan, su iz Crne Reke.

Cigani-Romi slave Sv. Petku. Poreklom su iz okoline.

IZVOR: Prema knjizi Mihaila J. Miladinovića „Požarevačka Morava“, prvo izdanje 1928. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.