Poreklo prezimena, selo Kravlji Do (Malo Crniće)

10. mart 2016.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kravlji Do, opština Malo Crniće – Braničevski okrug. Prema knjizi Mihaila J. Miladinovića „Požarevačka Morava“, prvo izdanje 1928. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Kravlji Do se nalazi u dolini koja je sa istočne i zapadne strane zatvorena brdima, kao u klancu.

Vode.

Meštani koriste vodu za piće samo sa izvora, što je retkost u ovoj oblasti. Ovo su nazivi izvora: Šopot, Kladenčić, Boja (nazvan zbog okolne crvene zemlje), Batlin, Stublić, Vrtlog, Bukavac ili Bukovički, u Polju, u Selištu i Gradinica.

Zemlje i šume.

Delovi seoskog atara su: Klisura. Biteklija, Osoja, Čitlučko Brdo, Veliki Do, Gornje Livade, Milova, Lipovača, Gorica, Boja, Selište, Stari Salaš, Ornice, Bulino Brdo, Garine, Čajiri, Stublić, Vinogradi, Spor, Kamenita Poljana, Dubrava, Brdo i Bukovac.

Tip sela.

Kravlji Do bi, po urođenoj težnji njegovog stanovništva, bilo selo timočkog tipa, ali se ovaj tip nije mogao razviti zbog terenskih smetnji, koje su dopuštale stvaranje samo jedne ulice i prema tome nema mala. U selu je 93 kuće i 635 stanovnika.

Postanak sela.

Ne može se pouzdano odrediti kada je postalo ovo selo a ni meštani o tome nisu sačuvali predanja. Da je starije od 200 godina vidi se po tome, što se pominje u spisku sela za vreme austrijske okupacije. Postoji predanje da je ovo selo bio turski čiflik (što se za druga sela ove oblasti ne pominje) i u vezi sa tim su priče o obližnjem Bulinom i Čitlučkom Brdu. Iz predanja se ne može saznati, ipak se priča da su ga osnovali Moša Stojadinović i Stevan Zdravković (koji danas imaju praunuke, starce). Doselili su se sa Kosova, ali se nisu odmah nastavili ovde, nego su neko vreme živeli u Batuši. Po predanju oni su prvi „pobili kolac“ u Kraljevom Dolu pre 145 godina. Priča se da je spahija obećao da će onome, ko naseli Kravlji Do, oprostiti harač, te su ova dvojica ovo učinila. Svakako je i ranije na ovom mestu bilo i ranije isto selo, pa se rasturilo. Na to nas pored priče o „opustelom selu“ upućuje i to što je na Langerovoj karti ubeležen „Kragitol“, što će biti pogrešan naziv za „Kravlji Do“. Godine 1818. selo je imalo samo 7 kuća sa 16 ‘aračkih glava.
Zajednička slava je Sv. Nikola a preslava Sv. Vartolomej.
Stanovnici su Srbi.

Poreklo stanovništva.

Rodovi su:

-Mišići, Nikoljdan, su poreklom sa Kosova.
-Stevanovići, Jovanjdan jesenji, su poreklom sa Kosova.
-Maksići, Jovanjdan, su iz Toponice.
-Pavići, Nikoljdan su iz Krupca u okolini Piroat.
-Krajinci, Jovanjdan, su iz Sikola – Krajina.
-Milutinci (Savići), Jovanjdan, su iz Dragovca.
-Živanovići, Đurđic, su iz Vlaškog Dola.

IZVOR: Prema knjizi Mihaila J. Miladinovića „Požarevačka Morava“, prvo izdanje 1928. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.