Четири године од стварања интернет домена poreklo.rs

4. јануар 2016.

коментара: 8

 

porekloПразнични дани доколице зиме господње 2012. изнедрили су идеју која, ево, улази у пету годину свог постојања…

Портал Порекло.рс уписан је у Регистар националног интернет домена Србије 4. јануара 2012. и већ крајем истог месеца угледао светло дана на радној верзији сајта. Од тада до данас, на порталу Порекло објављено је око 12.000 чланака о насељима, презименима, именима, славама, обичајима и свему оном што јесте на трагу основне идеје – да се на једном месту сабере што више података важних за порекло појединаца и целе нације.

Овај подухват не би имао изгледа на успех да му већ првих дана његовог постојања нису пришли добри људи, који су у Пореклу препознали место сабирања и место на којем се сазнања могу поделити и тако помоћи многој сестри или брату жељном спознаје о давним коренима.

Без Војислава, Синише, Млађе, Љубомира, Вуксана, Милоша, Жељка, Бранка, Марка, Слободана, Небојше, Александра, Нинослава, Милорада, Рада, Тома, Стевана, Ранка, Катарине, Петра, Јована, Весне, Илије, Драгише, Витомира, Горана, Марије, Саше, Владимира, Драгане, Ненада, Игора, Неба, Милана, Мирослава, Ивице, Душка, Зорана, Давида, Ђорђа и још много, много њих овде непоменутих, тешко да бисмо успели. Као некад наши стари они су притрчали са разних страна на мобу и заједничким снагама почели да подижу ову нашу колибу која ће, сигуран сам, једног дана постати чврста и стабилна грађевина, установа од значаја не само за Србе и Српство, већ и све оне који са нама и поред нас вековима (у добру и злу) живе.

Већ данас можемо да се похвалимо да смо успели да утврдимо добре темеље. Поред овог портала, основали смо и Друштво српских родословаца “Порекло”, покренули пионирски подухват у области генетичке генеалогије – Српски ДНК пројекат, заметнули и издавачку делатност (“Књига о Мацурама” и “Етнологије и генетика”), постали партнери Етнографском институту САНУ у великом истраживању етногенезе Срба, направили највећу родословну дигиталну библиотеку, коју ћемо ускоро значајно унапредити…

Има нешто што и није баш за похвалу. За протекле три године, Порекло је куцало на бројна врата званичних иституција (и српских што јавних што приватних предузећа), предлажући сарадњу или тражећи помоћ за пројекте који су, верујемо, од националног значаја. Одзива, нажалост, није било. Истина, 2014. на конкурсу Управе за дијаспору са 100.000 динара подржан је наш пројекат дигитализације Библиотеке “Хронике села”, али пошто је то било недовољно да се било шта започне (само професионални скенер стаје око 200.000 динара), ми смо тај новац вратили у државни буџет. А кад смо новац вратили, постиђени службеници Управе за дијаспору предложили су нам да исти пројекат поново пријавимо и на конкурсу за 2015. годину, уверавајући нас да ће овај пут бити издашнији. Међутим, у другом покушају, комисија Управе за дијаспору није доделила ни динар за овај наш подухват, у оквиру којег је требало да скенирамо преко 400 књига и учинимо их доступним сваком Србину у свету.

Ми, међутим, не одустајемо. Благодарећи финансијској помоћи двојице добрих наших Срба из расејања, наша два Жељка, новац за куповину скенера и остале опреме је прикупљен и ми ћемо ускоро наставити већ започети подухват.

Нећемо одустати ни од куцања на разна врата. Истина, некад нас је стид и нас самих (ко да просјачимо), али стид нас је и оних који се не удостоје чак ни одговора на наше предлоге и молбе.

Али, сигуран сам да ће, пре или касније, ипак бити препознат значај овог на чему заједнички радимо. Уверен сам и да ћемо својим делањем допринети буђењу успаваних и освешћењу многих наших сестара и браће.

Пред нама је још много посла, много тога неистраженог и ненаписаног, али ми се тог непрегледног и несагледивог не плашимо. Нисмо се уплашили ни оног првог дана кад је идеја рођена, кад није било укуцано још ниједно слово. И зато и јесмо успели. Јер смо надахнути вишњим циљем, јер нам је свима на срцу да свом отечеству дамо најбоље и највише од себе. Да се сетимо предака, оставимо траг о њима, на славу и понос потомцима.

То је наш циљ. Само тако ћемо се уписати међу оне којима ће наше мило и многим мукама притиснуто Српство бити поносно.

Драги пријатељи, желим Вам радосне Божићне дане и све остале дане до краја света и века, дане испуњене смислом и љубављу и вером и надом.

Бог Вам дао здравља и среће!

Живели!

Ваш,

Јовица Кртинић, оснивач портала Порекло и председник Друштва српских родословаца “Порекло”

 

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. Милорад Богдановић

    Како лијепа времена брзо пролазе.
    Као де се јутрос то десило.

  2. Бранко Тодоровић

    Најлепши поздрави глави Порекла и свим њеним члановима поводом четврте годишњице од оснивања портала Порекло. Српство које је љубав окупила око узвишена дела, скупљена је творитељска снага, чији пламен данас вилени широм српских земаља, разгоревајућу утихле ватре наших огњишта, и будећи сећања на далеку прошлост и далеке претке, чија светла лица гледају и данас на нас. Нека нам та светла лица буду узори, а ови људи пуни љубави, нека нам буду светли примери борбе за узвишена дела.

  3. Небојша Бабић

    Срећна годишњица, домаћине!

  4. Јован Остојић

    Нек Вам је са срећом годишњица и да много година у срећи и бирићету постојита и са својим прилозима нам помажете и олакшавате пут до нових сазнања!

  5. Љиљан Максимовић

    Честитам нам свима годишњицу рада!

  6. Честитке за овај мали јубилеј, те да нам Порекло живи још много година, а Јовици Кртинићу, великом човјеку, без којег тешко да би се све ово одржало, желим пуно здравља, среће и успјеха у животу.

    Витомир Вито Радовић
    из Београда

  7. Раде Бракочевић

    Срећно!
    Кад је у питању Управа за дијаспору и недодјељивање средстава за дигитализацију Библиотеке “Хронике Села”, остајем нијем. Будимо реални, ситуација је надреална.

  8. Радмила

    Поштовани,
    Не мало се изненадих и обрадовах да овај портал још постоји, него Вам то не могу описати! Мислила сам, ваљда, да су и други посустали, или немају потрбу да трагају за својим коренима. Али, драго ми је да није тако! Иако нисам успела да нађем порекло мојих Томића у Бачкој, желим свима да успеју у својим проучавањима! А, Пореклу, дуг живот и успех у племенитом раду! Најлепши поздрав!