Порекло презимена, село Брестовац (Бор)

2. јануар 2016.

коментара: 0

Порекло становништва села Брестовац, општина Бор – Борски округ. Према књизи Маринка Станојевића „Црна Река“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је поред реке, на странама речне долине, на левој-присојној и десној-осојној страни. Места на којима је село зову се: Чока Бунарулуј, Оташу Деуд и Огрез. Село је поред реке, али га она по правилу не плави. Поплава од 1915. године је ретка појава.

Воде и клима.

У селу постоје три безимена извора са којих се пије вода. Вода се пије и из бунара. Речна вода се користи за прање и појење стоке.
Село је у једном удубљењу, заклоњено је брдима и у њему није ммного хладно. Ветрови су кошава, северац, јужни и горњак. Кишу доноси јужни ветар, најјачи је гоњак а најхладнији северац.

Земље и шуме.

Село има довољно земље за обрађивање по целом атару. Најудаљеније је место Црни Врх, око 20 километара.
Заједничке утрине и пашњака село нема али свака кућа има своје попаше.
Сеоске шуме има у Црном Врху и Општини – 2,5 километра испод села. Земље има плодне свега једна петина од целог сеоског атара.
У атару села местимично се може наћи нешто руде. Милићевић је записао да „код села Брестовца, испод Брестовачке Бање, Барон Хердер је нашао жицу гвоздене руде, оне исте која је у Мајданпеку, само нема бакра и није толико богата.

Тип села.

Село је збијеног типа. Подељено је на два краја – Палилула и Чока Бунарулуј. Први је удаљен од села око 200 а други око 400 метара. Палилула нема улице док су у другом крају куће без реда начињене.
Куће су у селу, као и у поменутим крајевима, подједнако удаљене једна од друге и груписане су по родовима, па се тако често групе кућа зову по породичним именима.
Има 5-6 кућа одвојених од села, на салашима. Куће се помичу на косе, услед могућих поплава. Раније је село било само у долини реке и куће су биле доста збијеније.

Постанак села и порекло становништва.

Село је одувек било на овом месту. Нема селишта. Село слави ове славе: Марковдан, Митровдан, Јовањдан, Аранђеловдан итд.
Предања о постанку села и пореклу његовог становништва су врло скромна. Зна се само о новим досељеницима:

-Микуловићи, не каже се коју славу славу славе.
-Барбуловићи, Св. Петка.
-Човикановићи, Св. Петка.
-Илићи, Марковдан.
Они су се доселили из Кривеља или Бора.
Остале породице:

-Поповићи, Св. Петка.
-Кржановићи, Митровдан.
-Трујкићи, Ђурђиц и Алимпијевдан.
-Руђићи, Аранђеловдан.
-Бугариновићи, Јовањдан
-Вучинићи, итд (?)

Породица Брестовљани у Злоту доселила се из Брестовца, зато се тако и зову. Славе Јовањдан.

ИЗВОР: Према књизи Маринка Станојевића „Црна Река“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.