Порекло презимена, село Трговиште (Сокобања)

18. децембар 2015.

коментара: 2

Порекло становништва села Трговиште, општина Сокобања – Зајечарски округ. Према књизи Петра Јовановића „Бања“. Приредио сарадника Порекла Милодан.

Положај села.

Трговиште се налази у поменутом нижем реду од неколико села по средини бањског басена источно од Жучковца. Село лежи на левој страни Трговишке Реке, а на саставцима Кештице, Железница и Шарбановачке Реке. Од Реке су куће пењу се и на језерску површ од 520 метара, која се налази под ртом на коме су врмашка црква и школа.

Воде.

Извора има веома мало поред реке.

Клима и комуникације.

Трговиште је у заветрини. Кошава се скоро и не осећа. Како је уз то село окреуто југу то у њему веома добро успева воће, те је ово село право воћарско место.
Трговиште је везано са Бањом доста квалитетним путем, који иде од Врмџе.

Тип села.

Село је збијеног типа. Куће су примакнуте поред главног пута и других мањих путева који пресецају село. Свака кућа има воћњак и башту. Идући ка периферији села куће су разређеније. У селу нема мала, већ се поједини крајеви села називају по већим фамилијама.

Занимање становништва, земље и шуме.

Мештани се баве искључиво земљорадњом. Стоке држе мало и то је углавном крупна. Имања су свуда око села. Њиве у долини реке су плодније. Њиве се налазе на овим местима: Јамље, Кумин Поток, Каљино Поље, Агина Ливада, Пупунковица и Међушума. Појата имају мало на „синорима“ око села. Утрина име је веома мала на Каљином Пољу на којој напасају стоку.

Име села.

Име села, прича се, да је дошло отуда, што је на месту данашњег села неки трговац хранио свиње.

Постанак села и порекло становништва.

Село је најпре било у Селини, па се доцније помакло и груписало се на данашњем месту. Код данашњег новог гробља је и старо гробље.
Других старина у селу нема.
Заветина је Марковдан.

У селу су ове фамилије:

-Кашмеровци су велика фамилија, коју сачињавају ове мање фамилије:
-Стојановци, Ћурчићи, Ивковци, Миљковци, Станковци, Давидовци и Ђурђевићи. Сви славе Св.Ђорђа и Алимпијевдан.
Кашмеровци су веома разграната породица, имају „фамилију“ у неколико бањских села. У Трговишту их има 80 кућа. Одсељено је у Врмџу две породице, Шербићи и Марићевци; у Мужинац – Поповци; Саселац – Кашмерци. Има их још и у: Милетићи у Жучковцу, Марковићи, Ђорђевићи, Цветковићи, Лулићи, Динчићи, Стефановићи и Миљковићи у Сокобањи. И код одсељених је било одсељавања. Тако су у Јошаници Крунићи од Поповаца из Мужинца; Становићи, Милошевићи и Митићи од Шербића из Врмџе. У Жучковцу Степановци од Шербића из Врмџе; у Сокобањи су Дидићи од Поповаца из Мужинца а у самом Трговишту су Радосављевићи од Марићеваца из Врмџе.
Кашмеровци су се селили и у друге области, тако се прича да су се за време устанка Станковићи бежали у Ресаву – у Гложане; Давидовци у Бучје – заглавско. Они су се, после извесног времена, отуда повратили у своја места. Прича се да је део Кашмероваца одсељен и у Аустрију.
Јацићи, Лазаревдан, су досељени из Лукова.
Чвргићи, Јовањдан, су досељени из Црне Реке. Ова се фамилија веома слабо множи.
Недељковићи, Св. Петка, су досељени из Катуна – Темнић.
Димитријевићи, Аранђеловдан, су досељени из Милушинца. Фамилија у Милушинцу је досељена из Заглавског среза.
Радосављевићи, Св. Ђорђе, су досељени из Врмџе, од фамилије Марићевци. Ова фамилија је по старини од Кашмероваца.
Усејиновићи, Св. Василије,с у Цигани-Роми, по занимању ковачи, досељени из Ресника.

ИЗВОР: Према књизи Петра Јовановића „Бања“. Приредио сарадника Порекла Милодан.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Imate li saznanja o poreklu porodica u selu Jezero, na Ozrenu

    • Милодан

      Слободан Благојевић!

      Насеља под именом Језеро нема на целом подручју Зајечарског округа. Проверите да није у међувремену спојено са неким од суседних села, или (можда) припада неком другом округу.

      Поздрав!