Порекло становништва, село Шљивово (Александровац)

22. октобар 2015.

коментара: 6

Порекло становништва села Шљивово, општина Александровац – Расински округ. Према књизи Милисава Лутовца „Жупа Александровачка“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Šljivovo

Положај села.

Шљивово лежи на ободу котлинице у долини Вратарнице, у подножју косе. Један део његовог атара прелази преко превоја Чесма у предео жупских винограда.

Земље и шуме.

Најважнији сеоски потеси су: Старо Село – између данашњег насеља и реке Вратарнице, Чесма, Ивинац и Брдо (под виноградима), Бугарија, Трњаче, Јагњило, Маква, Селиште и Јавковско Брдо (њиве и воћњаци). Шљивову припада и шумовито Осоје, где су раније напасали стоку. Потес Трњача је у прошлости био под ливадама а данас је прекривен њивама и воћњацима.

Старине у селу.

Остаци из прошлости су Црквина, на брду Дуб, посвећена Св.Петки. Из доба Турака остала је „Турска Чесма“ поред које је водио и неки стари пут. У данашњем селу се, све до 1937. године, налазило старо гробље, које је због скученог простора премештено.

Постанак села и порекло становништва.

Шљивово је старо насеље. Раније је било у Селишту. Шљивово је једно време било запустело и зарасло и шикару. Преци данашњег становништва, насељевајаћи се у њему око Првог устанка, затекли су овде запуштено, подивљало воће.
Први је насељен Мина, који је дошао из Осредака (Копаоник) са шест синова. Пре тога је био кратко време у Лазарици код Крушевца, затим у Суботоци (Жупа) и одатле се померио „због великог сточног метиља“ у Шљивово. Ага, који је становао у Београду, дао му је земљу. Пет његових синова су:
Алекса, од кога су:
-Алексићи;
Марко, од кога су:
-Марковићи;
Радосав, од кога су:
-Радосављевићи;
-Обрад, од кога су:
-Обрадовићи и;
Јота, од кога су:
-Јотићи.
Данас их у Шљивову има 60 кућа, славе Алимпијевдан и Ђурђевдан. Шести син се иселио у околину Трстеника, по свој прилици негде близу Каленића.
Осим Мининих потомака, у Шљивову је насељен и предак:
-Јовковићи, такође из Осредака. Мина је њиховом претку Јовку, као побратиму, дао трећину своје земље. Не каже се коју славу слави ова фамилија.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Лутовца „Жупа Александровачка“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Dejan obradovic

    Interesuje me rodoslov Obradovica.Od Obrada pa na ovamo.
    Moj cukundeda se zvao Mihajlo,pradeda se zvao Dragic,deda se zvao Milan,otac Milutin.

    • Милодан

      Дејан Обрадовић!

      Није могуће знати родослов Обрадовића по расположивој литератури. Уколико је неко написао књигу искључиво о селу Шљивово – ту би могао да се сазна родослов, као што је то сучај, например, са мојим родним селом Јабучјем. Има доста појединачно обрађених села.

    • Милена Шовић

      Мој чукундеда је Добривоје Обрадовић из Шљивова. Жена му се звала Станика. Његова ћерка је Ружа Обрадовић удата за мог прадеду Милоша Спасића из Врбнице. Да ли ти је то познато? Покушавам да нађем његове претке.

  2. Dejan obradovic

    Hvala vam!Ovde se kaze da su moji dosli iz sela Osredci. Da li se zna od kad su u Osredcima i odakle su dosli?

  3. Dejan obradovic

    Hvala vam! Ako bilo sta saznate napisite mi!