Најпопуларнија женска имена у Србији у последњих 20 година

10. август 2015.

коментара: 0

Према подацима Републичког завода за статистику, у најпопуларнија имена за девојчице у Србији спадају Милица, Анђела и Теодора, и то у протеклих двадесетак година. Као што видимо из списка, предњаче хришћанска имена латинског и грчког порекла, као и библијска старохебрејска имена, пише yumama.com.

Srpska-ženska-narodna-nošnja,-Zlakusa

Милица – Старо српско име. Наслања се на прастари словенски корен мил-, врло продуктиван у словенским именима. Име “Милица” је једно од наших настаријих женских имена. Забележено је још пре царице Милице, жене цара Лазара, али управо захваљујући њој постало је популарно. Од овог имена изведена су имена: Мила, Милана, Миланија, Милуна, Миља, Миљана, и Миња.

Анђела – Реч је облику имена “Ангела” које потиче од грчке речи “ангелос” или “Аггелос” и означава божјег посланика или анђела. на латинском и италијанском је деминутив, односно означава малог анђела. Верује се да се у Србији појавило у 19. веку, кад и презиме “Анђелковић”.

Теодора – Потиче од грчког “Тхеодорос”, које се састоји од “тхеос” (Бог) и “дорон” (дар) – Божији дар. По народној традицији надевало се детету кога су родитељи дуго и жељно очекивали па има га напокон Бог дао.

Јелена – Потиче од грчког “Елене”, “Хелене”, изворно од “хеле” – сунчева светлост, сјајна, блистава. Према хеленској легенди то је било име најлепше жене света, кћерке Зевса – Лабуда и Леде, сестре Кастора и Полукса. Од најстаријих писаних извора до данас веома је често код свих хришћанских народа. Од овог имена изведена су имена: Ела, Елена, Јека, Јеленица, Јеленка, Јецка, Лела, Лена, Ленка, Ленче и Хелена.

Сара – Библијско име. Дошло нам је преко енглеског “Сара(х)”, из старохебрејског “сара” – највиша, истакнута, чувена, позната. Популарно је у западноевропским језицима од најстаријих времена до данас.

Јована и Ивана – Женски облик имена Јован, настао од латинског “Јоханес” (“Јоханнес”) које воид порекл од грчког имена “Јоханес” (“Ιωαννης”), а ово од хебрејског “Јоханан” (“יוחנן”). Значење имена је “онај коме се Бог смиловао”.

Ана – Потиче из старохебрејског “Ханнах” (милост, захвалност) – племенита, милосрдна, благодарна. Име је мајке Богородице Марије, па је преко календара постало популарно и свеприсутно широм хришћанског света од најранијих времена до данас. Од овог имена изведена су имена: Анета, Анита, Аница, Анка, Анкица, Ања и Ета.

Марија – Библијско име, које је носила Исусова мајка. Ово је веома заступљено име у хришћанским земљама већ вековима, а има велики број различитих верзија, често у комбинацији с другим именом. Српски облик имена настао је према латинској верзији „Мариа“. Изворно, у хебрејском језик, ово име има облик „Мирјам“, у арамејском „Мариам“. Постоји тумачење по којем је настало од речи „мар(а)“, што значи „госпођа“ или „узвишена“. Други верују да је настало од староегипатске речи „мрy(т)”, што значи “она коју Бог љуби”, а оостоји тумачење по којем је хебрејска реч “Мирјам” настала од хетитског имена “Мариа” и да значи “која је као копље”.

Катарина – Скраћени облик грчког имена Аикатхерíне, које се састоји од старогрчког áи (“увек”) и “а китхара” (“чиста”). Значење имена је, дакле, “увек чиста”.

Анастасија – Потиче од грч. “Анастасиа,” женски облик од “Анастасиос” – управо рођен на Ускрс, усршњи. Од ових имена изведена су имена: Анастазија, Анастазије, Анастас, Асја, Наста, Настас, Настасија, Настасије, Насто, Наца, Стасо и Стаса.

Александра – Потиче из грчког Алеx(кс)андра, женски облик од Алеx(кс)андрос: алеx(кс)о (заштита) + анер, андрос (човек, мужеван, мушкарац) – заштитник људи. Од ових имена изведена су имена: Алекса, Аца, Ацо, Ксандра, Лаца, Лацо, Леко, Лекса, Санда, Сандра, Сандро, Сања, Сањин, Сањица, Саша, Сашка, Цаја, Цака и Цаца.

Кристина – Латинско име које потиче од речи “цхристианус”, а везано је за грчко “христиáнос”, што значи “хришћанин”, односно “помазан”, “помазаник”. Долази од имена “Христ”.

Тамара – Води порекло из старохебрејског “тамар” – палма (урма). По утицајем руског језика и културе постало је у новије време изузетно популарно.

 

ИЗВОР: Ваше дете & ви, 11.07.2014; yumama.com

ОДАБРАО: Сарадник портала Порекло Војислав  Ананић

 

Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.