Poreklo prezimena, selo Čestin (Knić)

15. mart 2015.

komentara: 14

Poreklo stanovništva sela Čestin, opština Knić – Šumadisjki okrug. Prema knjizi Mihaila Dragića „Gruža“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Manastir Kamenac, zadužbina despota Stefana Lazarevića, selo Čestin
Manastir Kamenac, zadužbina despota Stefana Lazarevića, selo Čestin

Položaj sela – topografske prilike.

Čestinske kuće su na površima ripanjskoj i kačerskoj, ali se još više pružaju daleko uz Čestinsku Reku, Kamenac i uz potok Budimac. Tu su delimično po stranama dolina, do njegovih izvornih delova, delom su na stranama i temenima brda.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa, i to zbog zemljišta, vrlo blisko starovlaškom tipu; odstojanje između kuća je često po 500 do 1000 i više metara dok su srodničke kuće međusobno bliže.
Selo se deli na ove krajeve: Dobroš, Jalovak, Božanska Reka, Gradina, Slatina, Konjska Dlaka (vrh Čestina), Vlajići, Zlatićsko Brdo (Budimac, Vrbajski Potok) i Rosulje.

Starine u selu.

Mesto Zbegovište dobilo je ime po tome šti je služilo kao zbeg. U međuvremenu između Prvog i Drugog srpskog ustanka Turci su spalili tucačke i đorovske kuće, te su ove porodice morale bežati u zbeg.
U Zlatićskom Brdu postoji mesto zvano Grčko Groblje.
Od starog čestinskog grada sada se jedva raspoznaju njegovi ostaci.
Preko Selišta je prolazio put za Karanovac (Kraljevo), kuda su Turci stalno prolazili, te se stanovništvo odatle preselilo u Čestin, pola u Grabovac – videti o Vrbljanima.
Inače se priča da su Čestinci bili kavgadžije, zavađali se sa Turcima, te stoga i bežali dalje od druma u planinu.
U Gradini je, po pričanju, bio „Jerinin grad“ od koga postoji i danas bedem.

U selu Čestin, nedaleko od magistralnog puta Kragujevac-Kraljevo, nalazi se zadužbina despota Stefana Lazarevića – manastir Kamenac. Smešten je u samom podnožju Gledičkih planina i nastao je u vreme gradnje manastira Kalenić, koji je od njega udaljen 8 sati hoda.
Građen je deset godina u periodu od 1416. do 1426. Prema predanju, za manastir Kalenić su zapregama vukli kamen sa Boračkog krša. Na mestu gde je podignut Kamenac bio je proplanak na kome je karavan noću odmarao. Odmah iza proplanka počinje veliki uspon i sluga.
Kroz dvorište manastirske porte se dolazi do najstarije škole u ovom delu Šumadije, koju je osnovao Nikolaj Nikolajević 1818.godine. Ko je predvodio karavan, svaki put je ostavljao po malo kamenja, kako bi rasteretio stoku u zapregama. Kada je završen Kalenić na proplanku u Čestinu je bila hrpa kamena i sluga je optužen da je krao kamen. Despot Stefan je došao došao da proveri glasine i sluga mu je rekao da nije krao kamen, vać da je želeo da se i tu sagradi svetinja. Despot Stefan je otkupio zemlju i na njoj počeo da gradi manastir, koji je zbog pomenutog kamena, nazvan Kamenac. Na spoljašnjoj cokli se nalazi „stopa Sv. Save“ ispod koje je u temelju ukopana povelja manastira. Ikonostas i rezbariju je radio Dimitrije Posniković u XIX veku. Manastir slavi 21. septembar – Malu Gospojinu.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Najstarije porodice u ovom selu su: Vlajići, Đorovići i Tucaci. Ostale familije su doseljavane u drugoj polovini 18. veka i docnije. Za Vrbljane se zna (i čestinske i grabovačke) da su bili u Selištu, pa se tu podelili i izmestili, jedni u Čestin, Drugi u Grabovac. To je moglo biti oko 1800. godine.

U Dobrošu su ove familije:

-Đorovići. Ova je jedna od najstarijih familija u selu. Doselio se Stojša Dobričanin iz Dobriča, kažu odmah posle kosovske bitke(?). Zvali su ga Dobričanin i po tome se i mahala zove Dobroš. Đorovići su bili poznati i iz doba ustanka. Godine 1802 karanovački Turci poharaju Šumadiju i vraćajući se presretne ih Đoro iz Čestina, Nedeljko iz Sibnice, Đorđe iz Vrbete i Kojo iz Zakute. Bežali su u Srem 1813. godine, pa se vratili u Čumić, a odatle opet u Čestin. U Junkovcu ima od ove familije, odseljenih pre četiri kolena, a zovu ih Gružanima. Slave Lučindan.
-Rafajlovići su se doselili iz Kravarica u Dragačevu 1870. godine. Ovo je bila sveštenička familija, obnovila je crkvu u Kamencu. Stevanjci u Gornjoj i Donjoj Kravarici su doseljenici od pre 300 godina iz Foče. Slave Stevanjdan.
-Kaluševići su doseljeni u isto vreme kada i Rafajlovići iz jednog sela kod Ivanjice, gde još imaju familije. Od njih ima po jedna kuća u Beogradu i Kragujevcu. Slave Nikoljdan.
-Kovačevići. Stari Đoro doveo kovača Jovana iz Ivanjice; od njega je danas peto koleno. Slave Aranđelovdan.
-Nikolajevići, staro prezime Komnenovići. I ovo je jedna od najstarijih familija. Bežali su u Srem i od njih su neki tamo ostali – Nikolajevići i Novoj Gradiški i Irigu.***
-Tijanići. Ded im došao iz Kolašina; došao najpre u Gledić pa ovamo prešao na ženino imanje. Slave Sv. Petku.
-Lazarevići su došli iz Berana pre 25 godina. Slave Nikoljdan.
-Nikolići su došli iz Čumića pre 15 godina. Slave Nikoljdan.
-Mihajlovići su došli pre 15 godina iz Čumića. Slave Lazarevdan.

U Jalovaku su ove familije:

-Pantelići su se doselili, verovatno, nešto pre Prvog ustanka iz Vrbe u Podibru. U Vrbu su došli iz Krive reke – Kopaonik. Slave Stevanjdan.
-Vrbljani su doseljeni iz Vrbe zajedno sa Vrbljanima u Grabovcu. Slave Jovanjdan.

U Božanskoj Reci je ova familija:

-Božanići su starija familija nepoznatog porekla. Slave Aranđelovdan.

U Gradini su ove familije:

-Tucakovići spadaju u najstarije familije. Doselili su se iz Korita. Tamo su ih zvali Petrušićima i ima još njihovo groblje tamo. Slave Nikoljdan.
-Marići. Otac došao pre 25 godina kao pripuz.***

U Slatini su ove familije:

-Tucakovići su ista familija sa onima u Gradini.
-Jošovići su ista familija sa Pantelićima.
Bakonjići. Majka im dovela oca iz Goločela. Slave Nikoljdan.

U Vlajićima su ove familije:

-Vlajići su najstarija familija u selu, kažu da su starosedeoci. Slave Simeundan.
-Aleksići su od Tucakovića.
-Vrbljani su od Vrbljana.
-Lazarevići su od onih u Dobrošu.

U Zlatićskom Potoku su ove familije:

-Čvarkovići i:
-Vrbajci su izumrle familije.
-Zlatići su doseljeni iz užičke Pridvorice. Slave Ilindan.
-Pantelići su od Pantelića.
-Vrbljani i Stanići su od Vrbljana.
-Lukovići. Praded im doveden ali ne znaju odakle. Slave Sv. Petku.
-Lazarevići su od onih u Dobrošu.

U Rosuljama su ove familije:

-Vlajići su od Vlajića.
-Tucakovići i Vukosavljevići su od Tucakovića.
-Jošovići su od Jošovića, odnosno Pantelića.
-Zlatići su od Zlatića.
-Vrbljani su od Vrbljana.

***Ne kaže se koju slavu slave.

IZVOR: Mihailo Dragić „Gruža“. Priredio saradnik Porekla Milodan; www.turizam.rs

Komentari (14)

Odgovorite

14 komentara

  1. nevenka

    Selo Čestin ima dugu i lepu tradiciju. Zanimljivo da je prema popisu stanovništva 1931.g imalo oko 1.200 stanovnika tj.četiru puta više od Knića i 10 puta više od Gruže. Takođe iz Čestina su poreklom 2 gradonačelnika Beograda iz porodice Tucaković, kao i svetski šampion u kuvarskim specijalitetima, Milovan Mića Stojanović, koji je u svojim memoarima “Kako sam skuvo istoriju” opisao srednjovekovnu i noviju istoriju Čestina. Obzirom na dobru saobraćjnu povezanost, lepu prirodu i zanimljivu istoriju, očekuje da će Čestin postati i turistička destinacija.
    Nena Radovanović, Vila Nevenka, Beograd

  2. Zeljko Brkic

    U selu Cestin zaseok Dobros postoje i prezimena Stefanovic i Brkic. Brkici su se nekada bili Dimitrijevici ali su promenili prezime polovinom proslog veka jer je sin promenio prezime da ne bi vukao za sobom teret oca koji je zalio za Kraljem… Takodje postoji i prica da su Cestin naselia braca iz Crne Gore pa su skoro sva prezimena izvedena od njihovih imena.

    • Željko Brkić

      Postoje i prezimena Miladinović, Antonijević…
      Moje inače i nije pravo Brkić već Dimitrijević ali je pradeda Miodrag (Vasilije) Dimitrijević bio kurir četničkog komandanta prvog bataljona prve Gružanske brigade narednika Miodraga Basarića. Posle rata pradeda je proveo 9,5 godina u Zabeli. Onda naravno nije bilo baš moderno da budeš sin četnika pa kad pitaju čiji je onaj Raco ( Radomir) odgovarali su onog Brke jer je pradeda nosio bradu i brkove do smrti… Politika je naravno skrojila i kroji i dalje mnoge sudbine, tekstove, istoriju pa su neki od nas i danas DOŠLJACI po autoru. Znamo mi odakle smo došli i kuda idemo!

  3. mirjana

    U zaseoku Jelovak, a ne Jalovak, postoji familija Milojević, zovu ih i Karovici

  4. Bojan Kragujevac

    Podaci o čestinskim familijama u navedenom delu Mihaila Dragića-,,Antropogeografska istraživanja Gruže- naselja i poreklo stanovništva”, Beograd 1921. gore objavljenim su nepotpuni, šturi i netačni.
    U periodu Dragićevih istraživanja 1909-1911. u Čestinu je bilo još 30 prezimena koja se ne navode u pomenutoj knjizi.
    Pojedina porodična prezimena obuhvaćena su bratstveničkim prezimenom i zajedničkim familijarnim nazvanjem – nadimkom.
    Ali su svakako značajna kao osnova za neka dalja istraživanja.
    Ukoliko neko više zna o poreklu čestinskih familija, iz sačuvanih porodičnih predanja ili daljih istraživanja neka me kontaktira na mejl : [email protected]
    Bojan – Kragujevac

  5. Sofija

    Da li neko zna nesto vise o poreklu familije Stasevic (po nekima Stasovic) iz Jelovaka? Slave Svetog Jovana

  6. Zivomir

    Familija Andric takodje postoji
    u Cestinu.

  7. Milodan

    Živomir:

    Po knjizi Andrići postoje u sledećim naseljima: Borču, Brnjici, Vitanovcu, Grivcu (Biorci) i Pretokama. Da li njih ima u Čestinu – verovatno, ali ja ne znam.

    Pozdrav!
    Milodan

  8. Milan Paunović

    Poštovanje svima,
    Ja sam rođeni Čestinac, i evo poslednje vreme istražujem i upoređujem ovde pisane tragove porekla prezimena sa porodičnim predanjem našeg porekla. Mogu reći da sam se, uz pomoć ovih pisanih tragova, o poreklima prezimena sela Čestina i sela Vrbe dodatno dopunio i pronašao dalji koren prostiranja našeg traga u prošlost. Naime znam iz priče mog strica da su naši preci bili braća Panta i Petar, koji su se doselili iz Vrbe u Čestin, današnji prostor koji zovemo selište, i da im je prezime bilo najverovatnije Antonijević, Panta se zatim odselio u današnji zaseok Vrbljanje, gde imam staru porodičnu kuću u kojoj sam rođen, a iz koje je moja porodica početkom ovog veka sišla u niži kraj Čestina, zaselak Rosulje. Pantin brat Petar se odselio u Grabovac, od čije se loze kasnije razvija i porodica Simović, a iz koje je i naš nekadašnji general armije Dušan Simović, poznat kao jedan od organizatora puča u Beogradu, tokom marta 1941. Svi slavimo svetog Jovana, s tim što je moja porodica uzela letnju slavu, po volji mog pokojnog dede Ratka. Što se tiče mog prezimena Paunović, nosimo ga od predka Pauna koji je pretpostavljam bio sa Pantom prvo koleno, eventualno drugo, ali ne više od toga..
    Uvidom u poreklo prezimena sela Vrbe, dolazim do pominjanja braće Petra i Pante koji su bili Antonijevići, slavili su sv. Jovan, i koji su se početkom 18. veka odselili u Gružu, tačnije Čestin i Grabovac, i zvali su ih Vrbljani. Pominje se da su u Vrbu došli krajem 17. veka iz Cerja, podno Kraljeva, i da su od bratstva Lopoćani.
    Meni je postojanje ovog digitalnog arhiva značajno pomoglo o razumevanju prošlosti i stvaranja slike o našim precima i korenima, imam sve pohvale za autora!
    Veliki pozdrav! 🙂

  9. Lela

    Šta je sa familijom Čalović, zašto nisu pomenuti?!