Poreklo prezimena, selo Lipnica (Knić)

24. februar 2015.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Lipnica, opština Knić – Šumadijski okrug. Prema knjizi Mihaila Dragića „Gruža“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela – topografske prilike.

Kuće lipničke su rasturene od Budimca do Lipničke Glavice. Ima ih čak do druma na ripanjskoj površi; to je Donja Lipnica. Između tog kraja i Šumarskih Vratnica je Pustopolje. Zovu ga tako što su tu jednom prilikom za vreme Karađorđa potučeni Turci – zovu ga kao i što zovu Masnopolje. To je centralna ravan ripanjske jezerske faze, prostrana, kao dlan ravna ploča, i u nju su usečene blage, široke i plitke doline Lipničkog i Ljubićslog Potoka. Glavni i najveći deo sela je čak u gornjem toku Lipničke Reke, gde su kuće mahom po stranama i temenima brda, retko u samoj dolini. Zbog karakteristika zemljišta, naročito u gornjem delu selo je razbijenog tipa.

Vode.

U Polju imaju izvor Beli Izvor a u brdu, gore u selu, su izvori: Vilinjak, Izvorac, Studenac i Pavlovac. Voda je ovde vrlo dobra, kao uopšte svuda na ovoj strani Gruže. Ispod sela je i Slani Potok, na koji stoka vrlo rado ide.

Tip sela.

Selo se deli na mahale, ali se kao zaseban kraj može uzeti samo Donja Lipnica, čije su kuće pokraj druma i novijeg su postanka, jer su se njene familije tek od skora počele spuštati iz sela. Inače selo se deli na krajeve, obično prema familijama, koje su najmnogobrojnije ili najstarije. Ovo su krajevi: Košani, Obrenovići, Pavići, Majstori i Panjevac a u Donjoj Lipnici Štavljani i Jovaši.

Starine u selu.

U selu postoji jedno „grčko groblje“ odmah više Belog Izvora u Polju.

Poreklo porodica.

U Košanima su samo:

-Košani (Nedeljkovići, Lazovići, Todorovići i Markovići). Doselila se braća Teodor i Nedeljko iz sela Košana u Turskoj. Od njih je danas peto koleno. Zornići u selu Ljubiću (Gruža) su jedna familija sa ovima. Slave Sv. Petku.

U Obrenovićima su:

-Obrenovići. Obren je došao iz Pridvorice kod Mitrovice. Od njega je danas šesto koleno. Brat mu je Janko otišao u Grošnicu i od njega su tamošnji Jankovići. Ne kaže se koju slavu slave.

U Pavićima su:

-Blagojevići (Pavići). Blagojevići su došli iz Pavića kod Cerja u Ibru: Sa Gluvčevićima u ovom selu su održali kumstvo još iz tog mesta. Oni su najpre doseljeni a posle njih Obrenovići i Tutorovići. Slave Sv. Vrače.
-Petrovići. Praded došao iz Popine u Župi u Gluščeviće na odivu. Slave Mitrovdan.

U Majstorima (u polju) su ove familije:

-Majstori. Majstor Ilija došao je iz Budoželje u moravičkom Starom Vlahu. Od njega je danas peto koleno. Najpre su bili u Vranešima – gde ima i danas Prodanovića. Prodan je bio majstor – Ilijin otac. Slave Đurđic.
-Đokovići (Kučuci). Došao im čukunded („Kučuk“) iz Cerja. Slave Đurđic.

U Panjevcu su ove familije:

-Obrenovići su od gornjih Obrenovića.
-Milosavljevići (Gluvčevići). Bili su najpre u Vrbi – Podibar, gde još imaju familije – Antonijevići. Poreklom su iz Cerja. Simovići u Grabovcu su im familija. Slave Jovanjdan.
-Filipovići. Došao ded iz Komadina u Starom Vlahu kao uljez u kuću Milosavljevića. Slave Nikoljdan.

U Donjoj Lipnici su:

-Štavljani. Došao ded Tutorov iz Štavlja. Od njega je danas sedmo koleno; računaju se u najstarije familije u selu. Slave Nikoljdan.
-Majstori su od gornjih Majstora.
-Blagojevići su od gornjih Blagojevića.
-Igrutinovići, Sekulići i Komnenići. Doselila se braća Igrutin, Sekula i Komnen iz Guče u Dragačevu. Od njih je do danas četvrto koleno. Slave Lučindan.

-U Jovašima su ove familije:

-Jovaši (Bojovići, Jeremići i Vasiljevići). Došao Jovaš iz Košana. Vrlo je verovatno da su tamo bili familija sa ovdašnjim Košanima. Slave Sv. Petku.
-Košani su od prednjih Košana.
-Jevtovići. Praded se doselio iz Budoželje u Starom Vahu. Slave Jovanjdan.

U Polju su ove familije:

-Janikići. Došao čukunded Janko iz Dublja, negde u jugo-zapadnoj Srbiji. Ne kaže se koju slavu slave.
-Blagojevići su od gornjih Blagojevića.
-Bogdanovići su se doselili pre 10 godina iz okoline Požarevca. Slave Jovanjdan.
-Ilići. Pre 10 godina doselili se od Petrovca na Mlavi – požarevački okrug; seljaci im dali nadimak „Vlasi“. Slave Sv. Petku.

IZVOR: Mihailo Dragić „Gruža“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Spase Uzelac, Beograd, Srbijad

    Topla hvala