Порекло презимена, село Кнежевац (Кнић)

20. фебруар 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Кнежевац општина Кнић – Шумадијски округ. Према књизи Михаила Драгића „Гружа“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

двориште Наде Гавриловић, село Кнежевац
двориште Наде Гавриловић, село Кнежевац

Положај села – топографске прилике.

Село је на заравњеним косама кечерске површи које падају на североисточну страну, према потоку Колибишту. Највише су куће до темена, одакле на западној страни нестаје доста стрм пад према меридионалном току Каменичке Реке. На тој страни нема кнежевачких кућа. Новије су куће спуштене ка потоку Колибишту и Врбици

Воде.

У селу се пије вода са извора Крушевице и Великог Извора (у Ковиљачи). Иначе се служе и бунарском водом, нарочито у горњем делу села, где се до воде лакше долази.

Земље и шуме.

Сеоске шуме има на Ковиљачи, Гају и Крушику. Општинска шума је у јужним рудничким огранцима. У селу има и приватних забрана. Камен за домаћу употребу вади се из Парлога.
Сеоске њиве су у равни, на местима: Таборишту, Мочилу, Ливадама, Керешдолу, Турским Гробовима. У пољу има девет трла.

Тип села.

Село је разбијеног типа, са групама содничких кућа.

Име селу.

О имену села мисли се да је донето. Тако се звало село одакле су досељени Сјеничани.

Старине у селу.

Код Ливада (у забрану) је „џиновско гробље“, неки га зову Маџарско или Старо Гробље. На њему има великих камених плоча, које су положене према истоку. Без натписа су, само има урезаних крстова. На Таборишту су Турски Гробови. На том месту, прича се, су побијени неки Турци. Табориште је добило име по томе што се ту била утаборила некада маџарска војска.

Постанак села и порекло становништва.

Ово село је раније било у саставу села Каменице да би се доцније одвојило и засновано као засебно село. И данас имају заједничко гробље са Глоговцем, засеоком Каменице.
-Цвеклице (Павловићи, Миливојевићи, Тодоровићи, Лазаревићи, Стевановићи, Вујовићи, Радовановићи, Васиљевићи, Гавриловићи и Петронијевићи). Старо им је презиме Ковачевићи, па су им после суседи дали горњи назив. Овамо је дошао неки Ковач од Сјенице пре Карађорђа; од њега је до сада шесто колено. Славе Аранђеловдан.
-Никитовићи (Старовласи). Дошао чукундед Никола из Старог Влаха. Славе Стевањдан.
-Милошевићи (Милошевићи и Милорадовићи) Дошао прадед Милош из Јездине у Трнави, кажу у Драгачеву. Славе Марковдан.
Млађих фамилија у овом селу нема.

ИЗВОР: Михаило Драгић „Гружа“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.