Poreklo prezimena, selo Kikojevac (Knić)

16. februar 2015.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Kikojevac, opština Knić – Šumadijski okrug. Prema knjizi Mihaila Dragića „Gruža“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Kikojevac

Položaj sela – topografske prilike.

Selo se nalazi na kačerskoj površi, ali ne na samim temenima brda, već niz blage strane, kojima su potoci raščlanili ovu površ. Kuće su bez reda rasturene po stranama tih potoka, ali i po temenima više-manje blagih kosa. Kuće su spuštene do potoka – Lismaraćski Potok, Kučparski Potok – bivaju često plavljene posle velikih kiša i topljenja snegova.

Vode.

U selu je samo jedna izvor u sredini sela i zovu ga Staro Selo. Stoga se više služe bunarskom vodom. Zemlja bliže Gruži je plodnija, ali idući Rogojevcu sve više iz zemlje proviruje kamen i zemlja je slabe rodnosti.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Odstojanje između pojedinih kuća iznosi po 100, 200 pa i do 500 metara, dok su srodničke kuće bliže jedna drugoj. Selo sa se ne deli na mahale ili krajeve, već samo pojedine grupe kuća nose nazive po porodičnim prezimena. Sa leve strane Lismarćskog Potoka a ispod brda Venca i Parloga su Midžići, Garići, Trifunovići, Dragovići i Pantovići. Sa desne strane Šutog Polja i Gaja su Kučparići i Punići.

Postanak sela i poreklo porodica.

-Starinaca u selu nema. Izgleda da su sve porodice poreklom od Sjenice, osim one osaćanske, i to su došle za vlade Karađorđeve; samo su Vasiljevići i Miliojevići docnije doseljeni. Neke od ovih familija bežali u Srem – verovatno 1813. godine – pa su se kasnije vraćale – Kučparići, Punići
Ranije je ovo selo bilo u sastavu sela Rogojevac da bi se docnije odelilo. Još i danas imaju zajedničko groblje.
-Kučparići. Došla su braća Gavrilo i Mato sa svojim ocem od Sjenice; peto su koleno do sada. Najpre su se nastanili u Rogojevcu, potom prešli na pojatu, koja je bila kod izvora. Slave Lučindan.
-Punići. Došao praded Obren od Sjenice, ali nema potomaka po muškoj liniji. U familiju je kao uljez ušao deda Aksentije, rodom iz Osata u Bosni. Slave Nikoljdan.
-Garići. Čukunded Radenko došao je od Sjenice. Slave Nikoljdan.
-Dragovići i Trifunovići. Došao im praded Simo Matorag od Sjenice. Slave Đurđevdan.
-Đorđevići. Došao je Đorđe od Sjenice; do sada četvrto ili peto koleno. Slave Lučindan.
-Pantovići, staro prezime Simovići. Došao čukunded Simo od Sjenice. Slave Sv. Petku.
-Vasiljevići. Ded Vasilj došao od Sjenice. Slave Sv. Petku.
-Milivojevići, stao prezime Ljubičići. Ne zna se odakle su. Slave Nikoljdan.

 

IZVOR: Mihailo Dragić “Gruža”. Priredio saradnik Porekla Milodan

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Miladin Stefanovic

    Mala ispravka, u selu Kikojevac su kuce porodice DAGOVIC, a ne Dragovic. Moja majka je iz te porodice i tog sela i garantujem zs informaciju.