Poreklo prezimena, selo Kamenica (Stragari)

16. februar 2015.

komentara: 21

Poreklo stanovništva sela Kamenica, opština Stragari. Prema knjizi Mihaila Dragića „Gruža“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela – topografske prilike.

Selo je u podgorni Rudnika, u gornjem toku Kameničke Reke. Seoske kuće se nalaze na obema stranama Kameničke Reke, naročito na kačerskoj površi i uz bočne potoke, pritoke ove reke. Gornji tok ove reke ima formu mlade doline, te su tu seoske kuće vezane za manje zaravnjene rečne terase. Seoskih kuća ima i na brezovačkoj površi koja čini razvođe Kameničke i Vraćevšničke Reke, u koje su zasečeni bočni potoci, pritoke Kameničke Reke, Klenovac i dr.

Vode.

Izvori u ovom selu su: Vodica, Mlađeva Česma, Džavina Voda – u kraju Golaji, Vagančić, Hajdučka Česma – više kraja Golaje, Izvor kod Crkvine, Miloševa česma – u Orovcu, Vodica – u Slepčevićima, Dikovan – kod Crkvine, Trševačka Česma, Glogovački Izvor – u zaseoku Glogovcu i Žutin Potok – u zaseoku Makovici. Oko izvora su okupljene kuće. Bunara ima malo, u Makovici tri i u Glogovcu jedan.

Zemlje i šume.

Selo je bogato šumom i utrinom. Samo im je mali deo zajednički sa kneževačkim. Mesta na kojima je šuma nose ova imena: Belo Polje, Srednjak, Leskov Potok, Šumeljski Potok, Duvarine, Sama Bukva, Milodavica, Šabanov Do, Duboki Potok, Veliki Gaj, Džavina Voda i Polje, Jasenov Potok, Rajinska Ornica, Oborska Kosa, Grabarska Kosa, Rankova Poljana, Žir, Mirkov Stan, Bradina Bara, Golo Brdo i Trševina, uglavnom hrast i bukva.
Njive i livade se nalaze u selu i između krajeva. Mesta na kojima su one nose imena: Ravne Njive, Pitomi Breg, Rankova Poljana, Duboki Potok, Džavino Polje i Šumelj. Kako je zemlja ovde, naročito u gornjem delu sela dosta slabog kvaliteta, zemljište brdovito a pri tome ima dosta šume, ovde je kao privredna grana, dosta važno i stočartsvo. Gaje se svinje, koje se prodaju u Kragujevcu i Gornjem Milanovcu. Drži se dosta i ovaca, koza i goveda.
U planini su im stanovi gde boravi po koji član porodice, leti sa stokom.

Klima.

Zimi ovde duva sever, koji je vrlo hladan. On leti mahom donosi kišu. I jug donosi kišu.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se na četiri kraja i ima tri zaseoka. Krajevi su: Golaja, Orovac, Zbornik i Slepčevića Kraj, a zaseoci: Petrov Do, Makovica i Glogovac. U sredini sela su krajevi Zbornik i Orovac, sa leve strane Kameničke Reke i Slepčevića Kraj sa desne strane. Potok Ćukovac razdvaja Zbornik od Orovca. U ova dva kraja kuće su nepravilno raspoređene po stranama dolina sa prostranim okućnicama i imanjima oko pojedinih grupa kuća, koje su postale deljenjem zadruga. Kuće se ne penju do samog temena, niti se spuštaju do same reke, malu su više, jer bi reka pri povodnju plavila. Najseverniji kraj ovoga sela je Golaja. Potok Varag razdvaja ga od Zbornika. Kuće su ovde gotovo na samim temenima kosa, jer su strane vrlo strme. Sa desne strane Kameničke Reke zaselak Petrov Do nalazi se više Slepčevića Kraja. Ispod Slepčevića Kraja četvrt sata hoda udaljen je zaselak Makovica. Od Slepčevića Kraja odvojen je potokom Klenovcem. Kuće ovoga kraja gotovo sve su na temenu jednog dosta prostranog i zaravnjenog brda. Najjužniji je zaselak Glogovac. Kuće glogovačke su na stranama jedne dosta blage kose rudničke, koja se pruža do u dolinu Gruže a koju čini leva strana doline Kameničke Reke. U tom zaseoku kuće su međusobno bliske; odstojanje između pojedinih kuća 20-50 i retko više metara.

Starine u selu.

Staro Selište je na mestu zvanom Kućerine. Ti je neko staro groblje – u Velikom Gaju. Ovde su nalažene starinske parice a kamene ploče su bez naziva i znakova – okrenute istoku. Na granici sa gornjicrnjućskim atarom je Boračko Groblje. Ploče su bez natpisa i znakova. Tu su borčani prilikom jednog zbega zalutali, Turci su ih stigli i pobili. Ispod Boračkog Groblja ima crkvina, od koje su ostali samo slabi tragovi. U Pitomom Groblju su, vele, ukopani „džinovi“ – džinovsko groblje. Postoji groblje pod Mirkovim Stanom. Na njemu nikakvog natpisa i ne zna se čije je. Ima jedno grobljište u Orovcu – u Kameničkom Polju, zatim je bilo na Brežinama; sada je iskrčeno. I u Orasima je bilo staro groblje a priča se da je tu bila crkva „Jovanje“. Starinsko groblje je i kod izvora Dikovana. Tu ima i jedna crkvina. Kažu da se ta crkva zvala „Kastuna“. Gradio ju je, po narodnom predanju, Radič Postupović, kao i Vraćevšnicu. Na mestu zvanom Krajnja Livada ili Kod Nišana su Turski Grobovi.

Ime selu.

Selo je dobilo ime po reci.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Selo se pominje i na poznatoj Langerovoj karti; verovatno su neki od starinaca, naročito Slepčevići, već ovde bili u vreme austrijske okupacije Srbije. Najstariji je kraj Slepčevići. Ovaj kraj je bio tu dok je Lipovac bio sa druge strane Gruže. Isto tako stari su krajevi Orovac i Zbornik. Za vreme Karađorđa je zaselak Makovica pripadao Milovcu. Izgleda da su u to vreme postali i Glogovac i Makovica i Petrov Do i Golaja. U to vreme pada i postanak sela Knežica.
Po tradiciji može se suditi i o starijim stanovništvu. Priča se da je ovde nekada postojala Gornja i Donja Kamenica, pa su u kosovskoj bici gornjokameničani svi izginuli.

U Slepčevića Kraju su ove familije:

-Slepčevići su starinci. Slave Nikoljdan.
-Jerinići su starinci. Po starini su rod sa Radivojevićima u kraju Zborniku. Slave Đurđic.
-Radosavljevići su starinci. Slave Sv. Jevstatije i Jovanjdan.
-Marinkovići (Mazovići). Došao je otac Marinkov (po kome se prezivaju) iz Baluga – Nadibar. Od njega su do sada peto koleno. Slave Lučindan.
-Pljakići. Došao otac vojvode Pljaka – zeta Karađorđevog – ali se ne zna odakle. I oni se smatraju starincima. Slave Aranđelovdan.

U Zborniku su ove familije:

-Radivojevići su starinci. Slave Đurđic.
-Petrovići. Došao čukunded Ršula sa sinovima Petrom, Maksimom i Đorđem iz sela Ljubiševica kod Stragara. Starinom su od Sjenice i doseljeni su pod Karađorđem. Slave Alimpijevdan.

U Orovcu su ove familije:

-Petrovići su u rodu sa onima iz Zbornika.
-Vasovići. Čukunded došao za vreme Karađorđa od Sjenice, najpre u Ljubičevce, pa potom u ovo selo. Po svoj prilici po starini ista su familija sa Petrovićima. Slave Alimpijevdan.
-Radisavljevići. Braća Jovan, Radisav, Miloje i Sava doselili se iz sela Lopatnice kod Kraljeva a starinom su od Sjenice. Od njih je do danas četvrto koleno. Slave Jvanjdan.
-Jakovljevići. Predak došao kao uljez u kući Petrovića iz Ramaće. Slave Mitrovdan.
-Džinovići. Otac došao iz sela Kušići u Starom Vlahu. Slave Sv. Aleksandar Nevski.
-Lukići su od Erića iz Golaje. Slave Lučindan.
-Radovanovići. Došao Pavle „Bugarin“ od Trna u Bugarskoj pre 35 godina. Slave Aranđelovdan.
-Milići su se doselili iz Vujetinaca – okrug rudnički – pre 30 godina. Slave Nikoljdan.

U Golaji su ove familije:

-Petrovići su familija sa Petrovićima u krajevima Zborniku i Orovcu.
-Erići. Ovde ih dovela majka iz Ljubičevaca a u Ljubičevce im se doselio preded Petar. Slave Lučindan.
-Dmitrovići su se doselili iz Kušića i rod su sa Džinovićima. Slave Sv. Aleksandar Nevski.

U Petrovom Dolu su ove familije:

-Čalaci (Đorđevići i Nikolići). Doselio se praded Jovan Čalak iz Baluga za vreme Karađorđa. Slave Nikoljdan.
-Radakovići. Došao im ded Stevan iz Goračića u Dragačevu. Slave Nikoljdan.

Između Slepčevića Kraja i Makovice su:

-Đorđevići. Došao prade Antonije iz Guče u Dragačevu. Slave Đurđevdan.

U Makovici su ove familije:

-Radojičići, Ivanovići i Nešovići. Došla braća Radojica, Ivan i Nešo od Sjenice za vreme Karađorđa. Slave Sv. Petku.
-Anđelkovići. Došao praded Anđelko od Sjenice u vreme Karađorđevo. Slave Aranđelovdan.

U Glogovcu su ove familije:

-Bogosavljevići. Došao praded Bogosav od Sjenice za vreme Karađorđa. Slave Jovanjdan.
-Simovići. I oni su došli kada i Bogosavljevići i familija su sa njima. Slave Jovanjdan.
-Veljovići. Došao praded Milovan iz okoline Kraljeva. Slave Sv. Vratomolije.
-Švabići. Došao ded Đorđe iz Srema. Slave Stevanjdan.
-Nešovići su došli iz Ramaće pre 26 godina. Slave Sv. Vrače.

IZVOR: Mihailo Dragić „Gruža“. Priredio saradnik Porekla Milodan

Komentari (21)

Odgovorite

21 komentara

  1. Ljiljana

    Da li možda postoje podaci o porodici Todorović iz sela Kamenica kod Gornjeg Milanovca? Todorovići žive u Slepčevićima pored porodice Marinković.

    • ljiljana

      najpre pozdrav svima. Nije mi jasno kako u knjigama nema podataka,ali Todorovici postoje u Kamenici.I ovo “Kamenica kod Gornjeg Milanovca”….Kamenica je selo koje pripada Kragujevcu,od skora se pominje kao selo u opstini Stragari…. Nikako ne moze biti Gornjomilanovacko….Todorovici zive u Slepcevica kraju,kao i Marinkovici (Mazovici).

    • ljiljana82

      najpre pozdrav svima. Nije mi jasno kako u knjigama nema podataka,ali Todorovici postoje u Kamenici,zive u Slepcevica kraju ,kao i Marinkovici (Mazovici).A ovo “Kamenica kod Gornjeg Milanovca”….Kamenica je selo koje pripada Kragujevcu,od skora se pominje kao selo u opstini Stragari…. Nikako ne moze biti Gornjomilanovacko….

      • Milodan

        Postoji Kamenica i u Takovu i kod Stragara. Ovo je tekst sela Kamenica koja pripada opštini Gornji Milanovac. Osim toga ima još nekoliko mesta pod nazivom Kamenica.

        • ljiljana82

          Hvala na odgovoru. Tacno je,ima dosta sela pod tim imenom. A iz teksta i podataka koje ste naveli,radi se o Kamenici koja je kod Stragara. Pripada Kragujevcu. Ja sam rodom odavde….i sad u eri interneta ,cujem (citam) o ovoj pripadnost Milanovcu…

          • Milodan

            U pravu ste, priznajem bez protesta. Kod prethodnog komentara mislio sam da se radi o knjizi “Takovo”, tek sad videh da je “Gruža”.
            O dogovoru sa urednikom ovo će “biti prebačeno” u opštniu Stragari a gornjo,ilanovačka Kamenica će biti Poreklu dostavljena u najkraćem mogućem roku.
            Pozdrav i HVALA Vam!
            Slobodan Milić, Milodan

            • ljiljana82

              usla sam da procitam tekst trazeci tragove o svom poreklu,podaci iz teksta su ono sto dobrim delom znam,al sam bila zbunjena naslovom ( Gornji Milanovac i Moravicki okrug) ,znajuci da moje selo spada pod Sumadijski…Zato sam reagovala..ostajem ,za sad ,na istoj tacki,al se nadam da cu naci jos podataka o porodici. Hvala sto ste uvazili moj komentar. S postovanjem,pozdrav,Ljiljana Jevtovic

    • Desimir

      Reč je o gružanskoj kamenici dakle kragujevačkoj .ima naravno i gornji milanovac svoju kamenicu al ona je,čak tamo kod pranjana bliže čačku nego gm.a naša kamenica je bliža gm nego kragujevcu .iz todorovića je moja baba zorka a inače sam od ristivojevića .pozdrav

    • Radomir

      Posaljite mi na moj mail [email protected] pa ću vam dati podatke za selo Kamenica Gružanska i familiju Todorović

    • Radomir

      Koju slavu slave Todorovići

  2. Milodan

    Proverio sam. Nema Todorovića ni u Kamenici a samim tim ni u Slepčevića Kraju.

    • Milos J

      A porodica Jovanovic u slepcevica kraju slave svetog nikolu ?

      • Milodan

        Miloš J!

        Nema Jovanovića u Slepčevića kraju, niti ih ima u Kamenici. Po ovoj knjizi Jovanovići postoje u sledećim mestima: Balosava, Bečevica (ima ih dva roda), Bumbarevom Brdu, Vitanovcu, Vitkovcu, Gornjoj Vrbavi, Grabovcu i Grivcu.
        Podsećam da su podaci za ovu knjigu prikupljani 1909. godine.
        Pozdrav!

  3. Nenad Veljovic

    Postovani
    molim Vas za poreklo porodice Veljovic ako znate po imenima mojih predaka i kada su rodjeni.U napred hvala.
    Pozdrav Nenad Veljovic

    • Radomir

      Postoji podatak o postojanju familije Veljović u zaseoku Glogovac-slava Sv.Vartolomije.Podatke o imenima vaših predaka možete naći u arhivu Srpske akademije nauka u Beogradu.Međutim,ranije su imena vođena u matičnim knjigama manastira Vraćevšnica ali su i mnoge spaljene za vreme prošlih ratova. Najbolje,nađite nekog vašeg dedu koji bi trebao da zna imena predaka.Ako pričamo o istoj familiji Veljović,pitajte Milivoja Veljovića on će se svakako setiti.Pozdrav iz Kragujevca

  4. Milodan

    Sve što je u knjizi pisalo o Veljovićima, preneto je ovde. Ništa nije izostavljeno.
    Pozdrav!

    • Radomir

      Milodan, netacni su vam podaci. U kniizi Gruza-Naselja i poreklo stanovnistva od Mihaila Dragića iz 1921.g postoji podatak o familiji Veljović u Kamenici,zaseok Glogovac slava Sv.Vartolomije.Takodje postoje posredni podaci o familijama Todorović i Jovanović ali prema slavama koje slave.Oni koji postavljaju pitanja moraju da znaju prezime od starine jer su se na primer familija Pljakić doseljavanjem u Kamenicu prezivali Ristić a kasnije dobile prezime Pljakić itd.

  5. filip

    Da li znate koju slavu slave Petrovići u Orovcu i Golaji tj da li svale i oni Alimpijevdan? Ne mogu nikako da nađem moje Petroviće, oni su u stvari iz Gojne Gore, ali ih tamo uopšte nema na vašem sajtu. Slavimo Đurđevdan i u rodbinskoj vezi smo sa Lazovićima iz Gojne Gore. Pradeda mi se zvao Radiša Petrović, a prababa Radovinka. Ako možete nekako da mi pomognete bio bih vam veoma zahvalan.

    • Milodan

      Filip!

      Proverio sam i knjizi Mihaila Dragića „Gruža“. Pored Petrovića. osim što piše da slave Alimpijevdan, piše i da “neki preslavljaju Đurđevdan” što je meni promaklo da prenesem u tekst.
      U knjizi Ljubomira Pavlovića, „Užička Crna Gora“ za selo Gojna Gora piše:
      -Lazovići su ispod Trnavaca i do reke, došli iz Gostilja, ima ih 10 kuća, i oni slave Đurđevdan.
      Iz čega proističe da su Tvoji Petrovići u vezi sa Lazovićima.
      A za Gostilje piše u Vikipediji:
      -Gostilje je jedno od zlatiborskih sela koja su sasvim sačinjena od doseljenih porodica.
      Što može da znači da su neki, pa i Tvoji, doseljeni od Sjenice, u vreme Karađorđa.
      To što se Tvoja familija preziva Petrovići a ne Lazovići ne treba da čudi, jer je – do sredine 19. veka – promena prezimena bila uobičajena pojava.
      Pozdrav!
      Slobodan Milić, Milodan

      • filip

        Da, ali u knjizi Užička Crna Gora iz 1925. se ne pominju Petrovići, a sa sigurnošću mogu da kažem da su u to vreme živeli tu pod tim prezimenom, možda su nekada bili Lazovići, ali 1925. su sigurno bili Petrovići. Potrudiću se da saznam nešto više u razgovoru sa ljudima, ako se neko toga seća. Hvala u svakom slučaju.

        • Milodan

          Filip!

          Pitanje je kada su prikupljani podaci u Užičkoj Crnoj Gori a ne kada je knjiga objavljena. Koliko mi je poznato Ljuba Pavlović je “špartao” po tim, i ne samo tim, prostorima na početku XX veka.
          “Otvorio” sam pomenutu knjigu, ne piše kada su podaci prikupljani.
          Pozdrav!
          Milodan