Порекло презимена, село Брњица (Кнић)

26. јануар 2015.

коментара: 1

Порекло становништва села Брњица, општина Кнић – Шумадијски округ. Према књизи Михаила Драгића „Гружа“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Brnjica

 

Положај села – топографске прилике.

Село Брњица се налази на једној равној плочи, централној језерској равни качерске фазе у којој су усечене мање речице са врло благим странама. Све сеоске куће су са десне стране Брњичке Реке и њене притоке, потока Дубраве.

Воде.

Извори су овде доста ретки, али су јаки. У Горњем Крају је Извор на Дубрави, у Средини Чесма, у Доњем Крају само један као бунар ископан. Бунара копаних има свега два-три.

Земље и шуме.

Сва земља је на баранској равни и широким странама речних долина. Ливаде су им на местима званим: Језава и Капетануша а њиве на: Церовој Коси, Округлици, Ељдовишту (испод Округлице) и Гуџалишту испод Капетануше (малим делом брњички атар). Село има у пољу 8 трла.

Тип села.

Село ссе дели на три махале: Горња Махала (Брђани), Средина (код Чесме) и Доња Махала. Доња Махала је од Средине растављена једним потоком и понајдаља је од других крајева. Растојање је местимично између крајњих кућа појединих махала од 500 до 1000 па и преко 1000 метара. Саме куће у селу се са великим окућницама, те су једна од друге одаљене по 100, 200 па и више метара.

Име селу.

Постоји предање по коме су Брњичани водили порекло из села Брњице, које доиста постоји у близини Штавља, те је то разлог да се ово село тако назове.

Старине у селу.

У селу постоји једно „џиновско гробље“. У њему је некада била црква. Никаквих предања нема о томе.

Порекло становништва.

У Горњој Махали су ове фамилије:

-Штављани (Ђурићи или Ћосовићи и Максимовићи). Зна се да је овамо дошао прадед Ђура са синовима Вулићем и Миливојем. Према њиховом старом презимену вероватно су из Штавља. Славе Никољдан.
-Марковићи (Арнаутовићи). Прадед се дослио из Штавља. Славе Лазаревдан.

У Средини су ове фамилије:

-Радићи. За њих причају да су старинци. Они су најпре насељени, али се не зна када су се и одакле доселили. Славе Лазаревдан.
-Вилотијевићи. Прадед Вилотије је дошао из Старог Влаха. Славе Св. Петку.
Зечевићи. Драгојло Зец је дошао из Лисе у Драгачеву. Славе Никољдан.
Попадићи. Не зна се ништа о пореклу ове фамилије. Имају фамилије у Сабанти; поп из Сабанте бежао у „Немачку 1813. године“ а попадија изградила кући у Брњици. Славе Никољдан.

У Доњој Мали су ове фамилије:

Драгојловићи. Чукундеда се доселио из Будожење (Стари Влах) пре Карађорђева ратовања по Сјеници. Славе Никољдан.
Јеремићи. За њих кажу да су Студеничани. Славе Лучиндан.
Нешићи. Досељени су из Старог Влаха. Славе Стевањдан.

 

ИЗВОР: Михаило Драгић „Гружа“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Joksimovic

    Ko god ovo da je pisao nije tačno

    Joksimovici i Maksimovici su ista familija doselili se iz sela Brnjica kod Sjenice prvi se doselio Stjepan Stepanovic sa sinovima Makisamom i Joksimom…