Poreklo prezimena, selo Rajkinac (Jagodina)

13. decembar 2014.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Rajkinac, grad Jagodina – Pomoravski okrug. Prema knjizi Stanoja Mijatovića „“Resava“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

Rajkinac

Položaj sela.

Selo je na strani jedne kose i to na dosta velikoj visini, usled čega mu dosađuju jaki vetrovi. Pored sela teku dva potoka; Čekinac i Grobljanski Potok.

Vode.

U selu se pije izvorska voda. Izvori su: Čekinac, Buban, Česma, Vuksanov Izvor i Lipar. Ovaj poslednji je otvoren prilikom skorašnjeg jakog zemljotresa.

Zemlje i šume.

Zajedničke šume sa mešovitom gorom ima oko 15 hektara i 35 hektara utrine. Glavniji delovi seoskog atara su: Grobljanski Potok, Čekinac, Lipar, Golo Brdo, Stari Deo, Utrine i Ravnište.

Tip sela.

-Selo se deli na Čekinac i Česmenski Kraj. U njemu je 80 kuća i 8 rodova.

Ime selu.

Po predanju je selo dobilo ime po prvom doseljeniku Rajku, čiji je brat Radoš naselio Radošin. Predanje kaže da se selo ranije zvalo Divotin i tada je bilo bliže Velikoj Moravi. Ne zna se pouzdano kada se se selo premestilo.

Starine u selu.

U Liparu se nalaze stari novci.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Pošto u selu ima starinaca selo je svakako starijeg doba. Smatra se da je Čekinac starije naselje a Česmenski Kraj novije.

Rodovi su:

Lukići, slave Nikoljdan. Doselili su se iz obližnjih Ribara kod Jagodine.
Vojinovići, slave Aranđelovdan. Oni su starinci.
Paramentići, slave Nikoljdan. Oni su Cigani-Romi, došli su iz Čičkovca.
Ćurčići, slave Đurđic i Đurđevdan. Doselili su se iz Srema, odakle ih je doveo neki stari ćurčija.
Marjanovići, slave Sv. Petku Paraskevu. Oni su Vlasi i doselili su se iz Erdelja.
Seoska slava je Treći dan Trojica a zavetine su: Savindan – za zdravlje čeljadi; Sv. Jovan, 8. maja – za berićet i Markovdan – za zdravlje orača i kopača.

IZVOR: Stanoje Mijatović, “Resava”. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. vladeta jovanović

    Vidim da u selu nema prezimena Jovanović, moj pokojni deda je iz Svilajnca i zvao se Stanojle Jovanović. Dal neko zna nešto o poreklu tog prezimena i odakle su se doselili ako nisu starosedeoci sela Rajkinca?
    Hvala