Порекло презимена, село Дубока (Јагодина)

22. новембар 2014.

коментара: 8

Порекло становништва села Дубока, град Јагодина – Поморавски округ. Према књизи Станоја Мијатовића „Ресава“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

 

Положај села.

Дубока је на неравној узвишици. На источној страни села је Дубоки Поток а на западној Рајкин Поток.

Воде.

Главни извори у селу су: Миленков, Симонов и Рајкин Кладенац.

Земље и шуме.

Делови сеоског атара су: Велики Браник (ту је утрина), Мали Браник, Илина Коса, Селиште (између Гладне и Дубоке), Церова Коса, Гај, Кућетине, Ланово, Дуњар, Међе, Кључ (моравски), Водица, Стража (где је некада била стража, која је одатле пазила на непријатеље), Липар, Садови, Орнице, Стари До, Марине Обрежине, Дуга Пољана и Главица.

Тип села.

Село се дели на Горњи и Доњи Крај.

У селу је 170 кућа и 13 родова.

Године 1819. у селу је било 39 кућа са 43 пореске главе а 1870. године имало је 133 пореске главе.

Старине у селу.

У риту више манастира Јаковића нађена су копља, велике мамузе, узде, стреле и др. Западно од села је манастир Јаковић и ту су налазили стари новац и посуђе. Ту је и старо гробље у које се и данас укопавају.

 

Постанак села и порекло становништва.

Старо село је некада било у Селишту, између Гладне и Дубоке, па је премештено ближе Морави из непознатих разлога. Премештање је извршено одмах по Првом Устанку.

У Горњем Крају су ови родови:

Јашићи и Богдановићи, славе Лучиндан и Марковдан. Они су старинци.

Лукићи и Јагодићи, славе Лучиндан и Марковдан. И они су старинци.

Ђурићи, славе Никољдан. Не знају за своје порекло.

Мандићи, славе Томиндан, летњи и јесењи. Довела их баба Манда из Глоговца пре 25 година.

Дзрдзићи (није грешка), славе Ђурђиц и Ђурђевдан. Они су „са Косова из Колашина“.

Савићи, славе Савиндан и Ђурђевдан. Доселили се из Црнче, испод Црног Врха, где их и данас има, тамо се презивају Шантраковићи, ови овде, уместо Ђурђица славе Савиндан због наслеђеног великог имања са опустелом кућом, која је славила Савиндан.

Бајинци, славе Лучиндан и Марковдан. Мисле да су са Јашићима и Лукићима били некада један род.

Гмитровићи, славе Митровдан. Доселили се пре 50 година из Лукара у Левчу.

У Доњем Крају су породице:

Медићи, славе Лучиндан. Они су старинци. Мисле да су са именована три рода Светолучинаца били некада једна кућа и услед тога се ни данас „не пријатеље“ и не орођавају са њима – не жене се нити удају међусобно.

Пупићи, славе Марковдан. Доселили су се са Косова.

Милорадовићи, славе Никољдан. Они су из Рајкинца.

Петковићи, славе Никољдан. Они су из Јовца код Ћуприје.

Асановићи, славе Св. Петку. Они су Цигани-Роми, баве се ковачким занатом. Не зна се одакле су.

Сеоска слава је Други дан Тројица а заветине: Благовести – за здравље стоке; Андријевдан – за здравље чељади, Три Јерарха, Велики Спасовдан – за винограде и Св. Јован пролећни – за земљу.

ИЗВОРСтаноје Мијатовић – Ресава. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. Vladimir

    Zdravo moje ime je Vladimir,a moji Panići su poreklom iz mesta Duboka slava Lučindan ako znate nešto više o njima bio bih vam zahvalan.
    Hvala!

  2. Шарко

    Владимире, кажите нам где су ваши стари имали кућу у горњем или доњем делу села? Ви поточете од ових породица који славе Лучиндан и др. Мијатовић бележи да су све породице из Дубоке које славе Лучиндан једног истог порекла и да сте старинци (староседеоци). Неки географи који су проучавали разне области у Србији па и ван Србије су бележили родове по најстаријем презимену или родовском надимку, а да они у то време административски нису се тако презивали. Твоји Панићи су само један од огранака који потичу од ових родова који славе Лучиндан, сигурно имаш још других сродника по мушкој линији који имају друга презимена. Распитај се код старих где сте имали кућу у Дубокој и питај за назив махале, како су се некада звале и сазнаћеш од којег си рода.

    Рече нам да си радио ДНК анализу, ако те већ господин Кртинић није питао за хаплотип, јави се њему и остави свој хаплотип ако хоћеш или можеш да се јавиш на форум и да тамо оставиш свој хаплотип.

  3. Vladimir

    Ono što moji znaju je samo to da se kuća mojih starih nalazila kod škole i da je ime mog čukundede Radojko Panić a njegovog sina Milan koji je kasnije došao u Beograd..

  4. Aleksandr

    Здравствуйте, я ищу Саша Йованович, возможно он живет в Дубоко,или Райкинац (вроде так село, рядом с Ягодина)

  5. Ljubomir

    Postovanje svima.

    Sta je sa familijom Markovic?
    Ja sam najmladji potomak familije Markovic. Moj otac Svetolik-Tole je 1956te. godine otisao za Beograd, a u selu Duboka (strogi centar sela) je ostao njegov otac Ljubomir (po kome nosim ime), majka Nadezda i sestre Mileva i Vera. Bila je i nasa familija, Markovic Ceda i Momir.
    Ako znate nesto vise o mojoj familiji Markovic, molim vas pisite. Slavimo Sv. Nikolu a u selu se slavio Sv. Ilija, drugog Avgusta. Pozdrav svima, ostajte u zdravlju.

    • Života

      Ljubomire,

      put pod noge pa do sela, ima nekoliko Markovića na groblju, koliko sam mogao da vidim očuvanijih spomenika, pa ćeš sklopiti mozaik. Matične knjige su u Istorijskom arhivu u Jagodini, moguća je izrada porodičnog stabla.

      Pozdrav

  6. Života

    Poštovanje,

    moji su Bogdanovići iz Duboke. Deda Života je rođen u selu 1895. godine, a pradeda se zvao Avram (ubijen oko 1900). Slavimo Svetog Luku.

    Iz mojih istraživanja (imao sam uvid u matične knjige rođenih) u periodu od 1859. do 1864. u nekoliko kuća rodili su se (Dragutin i Anđelija Bogdanović – roditelji Vasa i Stoja) – Olga (Bogda) i Radisav (roditelji Milan i Rada), Stevan (roditelji Miloš i Nasta), Milutin i Gvozden (Bogdan) (roditelji Sveta i Jovana), Vidosava i Đorđe (od Nikole i Nikolije), Mileva od Zaharija i Krune, Kata od Sretena i Stane

    U selu, prema mom saznanju, ima još Bogdanovića.

    Na groblju ima nekoliko starih spomenika iz XIX veka, pojavljuju se imena Selika, Lazar, Đorđe, sve Bogdanovići.