Порекло презимена, село Талиновац (Урошевац)

22. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Талиновац, општина Урошевац (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је у равници око 3 км. североисточно од Косовске или Неродимкине бифуркације. Лежи на десној страни јаза, који од бифуркације тече у Ситницу.

Село има једну насељеничку кућу у пољу, иначе је цело село на окупу, збијеног је типа. Дели се на махалу Асића, на истоку, и махалу Салијевића, на западу. Називи махала су по знатнијим родовима у њима.

Арбанаси су при досељавању затекли Србе у селу, од којих су неки и прешли на ислам, а неки се иселили. Срби Коцићи у Гатњу преселили се из овога села тек око 1870.

Поисламљени и поарбанашени Срби:

Салијевић (7 к.), старином са Косова. У ислам прешли почетком 19. века. Појасеви од поисламљивања у 1931: Сали, Бећир, Авди 80 г. – Рамовић (3 к.), дељеници Салијевића. И једни и други ушли у Соп, фис Арбанаса суседног села Муховца.

Ђорђевићи (2 к.). У ислам прешли око 1880. у Сливову (Лугово), па ускоро, као муслимани, пресељени у ово село.

Арбанашки родови:

Асић (6 к.), од фиса Краснића. Доселили се око 1840. из Хаса. Појасеви у 1931: Бахти (60 г.), Абедин, Незир.

Бајрамовић (4 к.), од фиса Гаша, и – Меметовић (6 к.), од фиса Бериша, досељени из Северне Албаније кад и Асићи.

Српски и црногорски родови:

Станковић (1 к.). Доселио се на купљено имање 1931. из Боринца (Јабланица), где се око 1880. доселио из Богдановца (Заплање).

Марковић (1 к.), 1925. из околине Никшића на безвласничко имање.

Павић (1 к.), из Херцеговине 1925. на утрину.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.