Порекло презимена, село Слатина (Качаник)

21. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Слатина, општина Качаник (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је с десне стране Бродске клисуре око Ракиног потока („Прони Ракес”), који утиче у Лепенац.

Разбијеног је типа. Махале се називају по родовима који у њима живе. Удаљења између махала су око 15 минута хода. И куће у махалама нису груписане.

Пре садашњих арбанашких родова у овом селу је живео арбанашки род Рака из садашњег села Раке и арбанашки род Дура из садашњег села Дуре. Садашњи становници Слатине претпостављају да су ти родови затекли село и Србе у њему, али кажу да, при досељењу њихових предака, Срба није било у селу. Срби Давидовићи у Штрпцу (Сиринић) знају старину у овом селу, одакле су се иселили почетком 19. века.

Родови:

Елез (28 к.), од фиса Шаље. Доселили се из Биција у Љуми средином 18. века. Појасеви уназад у 1931: Зејнел (60 г.), Садик, Зејнел, Исен, Мустафа, Елез.

Шор (5 к.) и –Терзија (15 к.), од фиса Шаље. Доселили се за првима.

Ликај (11 к.), од фиса Бериша. Предак му се доселио из Фираје (Сиринић) око 1830. као домазет.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.