Порекло презимена, село Скочна (Вучитрн)

21. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Скочна, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на падини Копаоника, под Скочанском чуком (1054 м.), у долини Скочанског потока, на надморској висини око 800 м.

Збијеног је типа. На махале се не дели.

Арбанаси кажу да су им преци затекли село као чифлик бега вучитрнског, од кога су га купили, али као да не знају ко су биле чифчије, Срби или Арбанаси. Срби Фртунићи у Вучитрну, међутим, знају да су у другој половини 18. века живели извесно време у Скочни.

Родови:

Меметовић (Касумовић, 4 к.), – Љаовић (4 к.) и – Имеровић (1 к.), од фиса Бериша. Доселили се из Малесије крајем 18. века и прво се самовласно населили у Пасоми. Пошто су их одатле почетком 19. века за рачун пећких бегова протерали Арбанаси из Трстене (садашњи становници Пасоме), предак ових, Мемет, купи Скочну и пређе у њу. Појасеви у 1935. од доласка из Малесије: Мемет, Реца, Рама, Касум, Реџа (60 година).

Ахметовић (1 к.), од фиса Краснића. Преселио се из Цецилије око 1905. на куповицу.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.