Порекло презимена, село Курилово (Вучитрн)

10. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Курилово, општина Вучитрн (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на падини Копаоника, на коси између Слаковачке реке и њене леве приточице Куриловског потока, на надморској висини од 1050-1150 м.

Разбијеног је типа старовлашке врсте. На махале се не дели, али његов најјужнији део, звани Бачка, сматра се као заселак овог села. Пре доласка мухаџира Бачка је као заселак припадала селу Весековцу.

До ослобођења Топлице су и у Курилову и у Бачкој живели само Срби. Они у Курилову су имали своју земљу, а они у Бачкој били чифчије у Махмудбеговића из Вучитрна. Одмах по ослобођењу Топлице и закљученом миру Срби су се и из Курилова и из Бачке, и то сви, иселили у Топлицу: они из Курилова у Ново Село, а они из Бачке у Крчмаре (код Куршумлије). На њихово су место дошли мухаџири из Топлице, једни на напуштена српска имања, а други на чифлик за чифчије. Они са чифлика (3 куће) иселили се по првом светском рату у Албанију.

Родови:

Музаћ (7 к.), од фиса Шаље. Досељени као мухаџири 1878. из Музећа у Топлици. Од овог рода 6 кућа је у Курилову, а 1 је у Бачкој.

Ташевц (3 к.), од фиса Сопа, братства Маврића. Мухаџири су из Ташевца у Топлици.

Буњак (1 к.), од фиса Краснића. Мухаџир је из Рашевца у Топлици.

Пољаровић (1 к.). Пресељен 1932. из истоименог рода у Карачу.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.