Порекло презимена, село Девет Југовића (Приштина)

21. август 2014.

коментара: 9

Порекло становништва села Девет Југовића, општина Приштина (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Црква Преображења Господњег у селу Девет Југовића
Црква Преображења Господњег у селу Девет Југовића

Девет Југовића је ново насеље, колонија, у којој је насељавање започело 1921. и завршено углавном.

Збијеног је типа. Лежи на подножју Голака, на 3 км источно од ушћа Сићевачке реке у Лаб.

Колонисти:

из Лике:

Здравковић (1 к.) и – Прица (4 к.) 1921. из Коренице.

Радаковић (1 к.) 1921. из Јошана.

Вуксан (2 к.) 1921. и – Кесић (1 к.) 1925. из Лапца.

Плећаш (1 к.) 1921. из Брувна.

Бубало (1 к.) 1922. из Петрова Села .

Будимировић (2 к.) 1922. из Срба.

Дражић (1 к.) 1924. из Удбине;

из Херцеговине:

Табаковић (2 к.) 1921. и – Милићевић (2 к.) 1926. од Билеће;

из Србије:

Живановић (1 к.) 1921, – Даничић (1 к.) 1926, – Марковић (1 к.) 1921, – Дељанин (1 к.) 1922, – Грујић (3 к.) и – Милојковић (3 к.) 1921. и 1930, сви од Бруса.

Вулићи (2 к.) 1921, – Младеновић (1 к.) 1923, – Вукановић (1 к.) 1924, – Филиповић (1 к.) 1925. и – Мишетић (1 к.) 1928. сви од Куршумлије.

– Из Топлице где је проживео око 40 година досељен је као колониста Стаменковић (1 к.). Старином је са Косова, из Црвене Водице.

Вукадиновић (5 к.) 1922-1925. од Новог Пазара;

из Црне Горе:

Влаховић (1 к.) 1924. и Милошевић (1 к.) 1929. из Роваца.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

____________

ДОДАТАК:

У селу Девет Југовића, крај Приштине, било је некада 11 кућа Галића. Породични надимак Шаврлани/Шавеле/Шавелци.

Пореклом су са Копаоника, из села Криваја. Доселили су се у Угљаре пре триста година. После силаска са падина Копаоника били су прво настањени у околини данашњег села Девет Југовића. Рођаци су им Стаменковићи и Велићи из Девет Југовића. Слава Свети Никола. Информатор Момчило Галић 1937. и Бобан Галић 1978.

Видим да је у селу Глоговце такође било Велића. Иначе, у селу Угљаре постоји род Величковића, као и у Глоговцу.

ИЗВОР: Голуб M. Јашовић: “Антропонимија Угљара код Приштине”, Зборник радова: Истраживања српског језика на КиМ (књ. 2, 2009)

Save

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. Miloš

    Poštovani,
    U selu Devet Jugovica prva porodica koja dolazi iz Like nije bila Zdravković već Drakulic.

  2. Djivdjan

    Prelepo selo, sa desne strane na samom ulazu u Pristinu
    Sve junak do junaka, sa pogledom na Gazimestan…
    Kad se zapucalo pobeglo kud koji mili moji, prodali posto zasto, sad su nadnicari u Srbiji, onakvo imanje zamenili za saku para, ostavili crkvu, mada kako im je dato tako je i prodato…

  3. Licanka

    Djivdjan, slazem se sa Tobom samo u jednom da je selo prelepo. Nije tacno da smo pobegli cim se zapucalo. Zivela sam u selu do 2005 god. Morala sam selo da napustim jer nije imalo sanse opstati u takvom selu …bilo je pakosti, zlobe i td. Nije tacno da nadnicimo u Srbiji vec zivimo lepo i pristojno. 100% bolje od tebe koji si verovatno gde i mi, a velicas neki patriotizam. Svako dobro.

  4. Djivdjan

    Iz Brnice sam, i odlicno poznajem prilike u Jugovicu, mogu da ti tacno kazem i za koju si cenu prodala kucu i imanje koje si dobila na poklon!!!

  5. Licanka

    Znam da si iz Brnjice a ne Brnice.Za one koji ne znaju Djivdjan je vrabac.Toliko o Tvom nadimku.Nismo iz sela otisli svojevoljno niti znas koliko smo prodali ni kad smo prodali.A 100 % sam sigurna da i Ti imas nekretnine po Srbiji a dole si zbog posla i plate.To sto smo dobili na poklon varas se .Negde smo svoju zemlju ostavili da bi u zamenu dobili u Jugovicu .Necu sa Tobom da polemisem jer ne znas kad sam otisla iz sela i zasto sam otisla.Sve najbolje.

  6. Milovan

    Личанка и Дивљан
    Моје поштовање, Ко је први продао кућу и ѕемљу у Југовићу? Мислим ис које је фамилије први продавац. Моје поШтовање обома.

  7. Aleksandar

    Poštovani mala ispravka nije Cabaković nego Tabaković, Živko iz Bileće.

    srdačan pozdrav

  8. ZVEZDAN

    Svi junaci nikom ponikose ……Jugovcani pobegli cim su siptari dosli ..A ZASTO..NI VI IZ DONJE BRNJICE NISTE BOLJI…SLABO VAM JE SECANJE..DA PRICAMO OD PRODICE DO PORODICE. KOLIKO JE JE POKRADENO STVARI STO IZ SIPTARSKIH KUCA STO IZ MAGACINA U LUZANU I BARILJEVU..SVE ZNATE ZATO JE I PREBEG BIO NEMINOVAN…CAST PORODICI ZIVANOVIC I MARKOVIC KOJI SU JEDINI OPSTALI I CUVAJU SVOJU RODNU GRUDU I CRKVU..VI IZ DONJE BRNJICE..JESTE OPSTALI ALI SVI IMATE NESTO U SRBIJI..OCES I VAS DA NABROJIM KAKO I GDE…TOLIKO O PATRIOTIZMU..AJDE DEMANTUJTE ME..

  9. Gordana Kovačević

    Pozdrav Jugovcanima. Moj otac je poreklom iz Devet Jugovica i rodjen je tamo 1936.godine. Nazalost umro je pre 13 godina ovde gde je i ziveo u Vojvodini. Detinjstvo je proveo na Kosovu i uvek se rado secao. Ja zelim da ukazem gresku u ovoj studiji KOSOVO. Moji preci, moj pradeda Simo prabaka Andjelija, moj deda Milan i moja pok. Baba Milka su kao dobrovoljno doselili iz Like 1921.god sa prezimenom VUKŠA a ne Vuksan. Pozdrav svim Kosovarima