Књига о Мацурама изашла из штампе

19. јул 2014.

коментара: 4

Са поносом објављујемо да је “Књига о Мацурама” угледала светло дана! Реч је о првој књизи у издању Друштва српских родословца “Порекло” из едиције “Генетика и родословље”. Аутори књиге су Дејан Вујанић, Синиша Јерковић, Јовица Кртинић и Александар Маринковић.

knjiga o macurama izasla iz stampe

 

На 256 страница ове богато опремљене књиге садржано је све што је у овом тренутку могло да се истражи о роду Мацуре. Централни део књиге чине студија о далматинским Мацурама, као и истраживање засновано на генетичким резултатима тестираних појединаца – припадника овог рода. У књизи су истражене и Мацуре као стари народ у црногорским брдима, а предмет нашег истраживања су биле и Мацуре које се са овим или сродним презименом Мачура појављују у Пољској, Чешкој, Словачкој и Украјини. Наравно, испитана је и етимологија овог заиста специфичног појма (имена, презимена).

Аутори дугују велику захвалност свима који су у току истраживања помогли да ова књига буде што квалитетнија и целовитија. Нарочито захваљујемо рецензентима проф. др Живку Бјелановићу, лингвисти, и др Бојани Панић, молекуларном биологу. Бјелановић је дао и свој допринос у лингвистичком делу књиге дајући одговоре на питања која су се појавила током нашег истраживања. Ништа мању захвалност дугујемо и Предрагу Т. Шћепановићу, који је написао текст о Мацурама у Ровцима, Морачи и око Колашина. Поред његовог, у књизи су објављени и извештаји др Мирослава Мацуре (који је истраживао пољске Мацуре у Ћешинском округу) као и Милоша Мацуре (који је забележио шта је нашао обилазећи мацурске локалитете у Црној Гори).

Иначе, Милош Мацура (оснивач портала macure.net) је и `главни кривац` што је Књига о Мацурама угледала светло дана. Управо на његову инцијативу истраживачки тим Порекла се упустио у овај истраживачки подухват, којим је отворена нова страница у раду нашег родословног друштва.

Предајући вашем суду ову књигу, обећавамо да ће у наредним годинама сличних подухвата бити још.

Хвала што сте са нама!

 

Књига о Мацурама ће од понедељка, 21. јула 2014. моћи да се купи у просторијама Друштва српских родословаца “Порекло” (Илије Гарашанина 5, Београд) по промотивној цени од 700 динара. За све информације позовите 064/900-1879 или пишите на имејл [email protected]

 

 

 

 

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Честитам Друштву српских родословаца на првенцу.
    Желео бих да ми оставите књигу, купићу је када дођем у Београд.
    Још једном све честитке.

    Поздрав за све родословце од
    Витомира – Вита Радовића
    из Улциња

  2. Милорад Богдановић

    Свака вам част.
    Лијепо је ово чути и видјети и надам се да ће оваквих примјера бити још.
    Хвала свима који су својим радом подарили овакво богаство.

  3. Љубомир

    Херојски подухват са којим би и научне установе тешко изашле на крај. У књизи су примењене и увезане нове технологије изучавања порекла, тако да представља својеврстан пионирски подухват на овим просторима. За шире не знам. Овакав вишедисципинаран приступ проблему веома подсећа на разраду докторске тезе, тако да ми је једино жао што се нисте у овој инфлацији титула сва четворица окитили по једном правом докторском. Са друге стране, пројекат је коштао вишегодишњег труда, те се само надам да ћете имати снаге за наставак научноистраживачког рада који вапи за таквим ентузијастима као што сте ви.

  4. Лука Б. Павић

    Све честитке за ово вриједно дјело! Мала исправка текста на стр. 79-82. Написано је да се презимеПростран не помињe у катастру Смоковића из 1709. Ипак, у том катастру помињу се Јовица и Петко Мацура за које пише “Mazurouich d:tto Prostranouich” , али и “Prostranouich d:tto Mazurouich”. О презимену Простран и да је то изворно смоковићко презиме (настало од презимена Мацура) уз факсимиле дијела катастра Смоковића из 1709. год. који се чувају у ДАЗд, писано је у књизи “Смоковић на вјетрометини историје”.
    С поштовањем, Л. Б. Павић