Poreklo prezimena, selo Jugovići (Loznica)

21. april 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Jugovići, grad Loznica – Mačvanski okrug. Stanje iz 1903. godine. Iz knjige Vidosave Nikolić-Stojančević „Rađevina i Jadar“ u neobjavljenim rukopisima Cvijićevih saradnika. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Selo Jugovići je u oblasti Jadra, okrug podrinjski, srez jadranski, opština badanjska.

Selo Jugovići je na prisojnoj strani gde počinje Iverak a između sela Gornja Badanja i Ribarice. Selo je malo (31 kuća) i pre 20 godina je odvojeno od sela Gornja Badanja. I danas neki od stanovnika ovog sela priča da je iz Gornje Badanje a ne iz Jugovića. Sve što je napisano o položaju Gornje Badanje odnosi se i na ovo selo.

Vode.

U selu se pije izvorska voda, skoro svaka kuća ima svoj izvor, jer je zemljište podvodno. Naročitih naziva izvora nema, već se zovu po prezimenu onih kuća, koji ga koriste. Mineralnih i lekovitih voda u ovom selu nema.

Zemlje i šume.

Njive ovog sela mahom su u polju i oko kuća. Mesta gde su njive sovu se: Potesi, Dilje, Jelavi, Gradovi itd.

Tip sela.

Selo je malo. Seoske kuće su zbog prirodnog položaja (jaruge i brda) podeljene u tri grupe.

Na jednoj kosi, koja je okrenuta jugozapadno nalaze se kuće prve grupice, a to su kuće: Popovića, Ristivojevića, Jovanovića i Andrića.

Na drugoj kosi, koja je okrenuta jugoistoku, naspram prve kose a preko jednog malog potočića, nalaze se kuće druge grupice – a to su kuće Jugovića.

Od kuća Jugovića preko jedne kose a do sela Ribarice nalazi se treća grupica kuća i to: Stevanovići (Dikosavljevići), Jevtići (Vilići) i Savići.

Selo je malo i nije podeljeno na ma(ha)le. U selu su ove porodice: Jugovići, Savići, Ristanovići (Ristivojevići), Popovići, Jovanovići, Andrići, Matići, Stevanovići (Dikosavljevići), Jevtići (Vilići), Kuzmanovići, Stevanovići. Svega u selu ima 31 kuća.

Ovo selo je bilo u sastavu sa Gornjom Badanjom te iz tih razloga, kao i oni, preslavaljaju Mladu Nedelju.

Ime selu.

Selo je nazvano Jugovići zbog toga što većina njegovih stanovnika nosi prezime Jugovići a dobilo je ime pre 20-30 godina.

Starine u selu.

Spasovine je mesto gde se drže sastanci a dobilo je ime po tome što je na tom mestu osvećivana vodica na Spasovdan, te se i danas sveti.

Između kuća Jugovića i treće grupice koja je do sela Ribarice nalazi se jedno mesto sa svih strana uzdignuto, kao kakav grad, koje zovu Glavica. Za to mesto pričaju da su tu bežali okolni meštani od kuge, a detaljnije se ništa o tom mestu ne zna.

Blizu sle Jugovića postoje nekakve razvaline od nekog grada. I danas postoje vrlo veliki podzemni hodnici i odatle okolni stanovnici uzimaju kamen za građu, koji je mekan i da se se vrlo lako tesati. Mnogo je tog kamena donošeno kada se u Jarebicama gradila crkva.

 

Poreklo stanovništva i osnivanje sela.

Stari ljudi pričaju da su bile tri kuće u (sada) selu Jugovićima pre 100-150 godina, Popova kuća, Ristanovića i Jevtića kuća. Popovići i Ristanovići su rod, jedna familija. Sve tri kuće su pripadale Gornjoj Badanji.

Popovići, Ristanovići, Savići, Jovanovići, Stevanovići (Dikosavljevići), Kuzmanovići i Matići su od jedne, Baba-Jagodine iz Gornje Badanje, familije i to je vrlo stara porodica. Cela ova porodica je bežala u Srem. Pričaju da je pradeda današnjih, sa porodicom, zbog turskog zuluma, krenuo u Srem i dođu do Goločela, gde ih stige jedan od glasonoša, koji im reče da su Turci sve popalili po Jadru i da su otišli paleći dalje te da ih u Jadru više nema. Pop, pradeda današnjih Popovića, vrati se natrag sa jednim momkom a familiji kaže da ga čekaju u Goločelu. Kada je došao u Badanju, vidi samo zgarišta, te je samo po neka koliba ostala čitava. Pop uđe u jednu kolibu, nekoliko Turaka ga opkole. Pop izađe iz kolibe, uzjaše konja i stane bežati a Turci po njemu počeše pucati iz pušaka i trčeći ne znajući da su vrata (kapija) zatvorena te da će ga tu stići, pošto je kapija bila vrlo visoka. Pop natera konja te kapiju slomi i preko nje pređe i pobegne, a Turci mu doviknu: „O pope, okreni se, nećemo ti ništa i tvrde ti vere pravo nam kaži, je li tebe kad groznica hvatala, jesi li konja kadgod u vršaj hvatao i kakav ti je kolan u konja“? Pop odgovori: „Groznica me nikada nije hvatala, konja u vršaj nikada nisam hvatao, čime sam konja potegao, to samo ja znam“. Turci mu kažu: „E, idi sada pope, neka ti je alal“. Pop ode u Goločelo i posle nekog vremena se sa svojima vrati u Gornju Badanju. Sve, gore pomenute familije slave Đurđic a preslavaljaju Mladu Nedelju.

Jevtići (Vilići) i Stevanovići su od jedne familije, dosta stare. Odakle su im preci doseljeni – ne znaju. Slave Đurđevdan.

Jugovići su starinom od Pljevalja i doselili su se prvo u Banjevac više Krupnja. Pradedu današnjih Jugovića dovela je mati iz Banjevca u Badanju očuhu, koji je bio potomak Baba-Jagode od Popovića familije. Posle je ta kuća zamrla a Jugovićima ostane imanje. Slave Nikoljdan.

Andrići su iz Ribarice, otac doseljen kao uljez pre 25 godina, slave Lučindan.

Tekst o poreklu ostalih porodica je oštećen.

5. oktobra 1903. godine, Draginac.

Opisao Ljub. M. Šopalović, učitelj.

IZVOR: Vidosava Nikolić Stojančević – Rađevina i Jadar u neobjavljenim rukopisima Cvijićevih saradnika. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.