Časne Verige apostola Petra

18. januar 2014.

komentara: 2

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave 29. januara (16. januara po julijanskom kalendaru) Časne Verige apostola Petra. Uredništvo portala Poreklo čestita svima koji slave.

časne verige

Odmah posle smrti Isusa Hrista i vaznesenja počinje proganjanje hrišćana koje je trajalo više od tri stotine godina. Carev namesnik Irod, upravnik Galileje, pogubi Jakova, brata Jovanovog i, na podsticanje Jevreja, zapovedi da uhvate Petra i bace ga u tamnicu. Petar je u tamnici spavao okovan između dva vojnika, i noć pred izvođenje na sud, zasvetle se cela tamnica i anđeo kucnu Petru po rebrima, probudi ga pa mu reče: „Ustani, obuj se i opaši se, pa hajde sa mnom“. Petar ustade, a okovi mu spadoše s nogu pa pođe s anđelom. Vojnici su spavali kao mrtvi, pa anđeo provede Petra pored straže, a kad su došli do gvozdene gradske kapije, ona se sama otvori i tako se Petar oslobodi zatvora, i verovatne smrti.

Po narodnom verovanju od Verižnica („Časnih Veriga“) nastaje blaže vreme, jer Bog usijanim verigama počinje da zagrejava zemlju. U mnogim mestima, Verige se smatraju za veliki praznik.

Kosovsko stanovništvo praznuje Verižnjake zbog kuge, u nekim selima zbog stoke, a stočari ih praznuju zbog stoke.

Ko nosi odelo koje je šiveno na Časne Verige, veruje se da će poginuti od groma.

IZVOR: Vikipedija

Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Aleksandar Gojkovic

    Ima li ko od Gojkovica da slavi Verige?

  2. Popović Siniša

    Neka mi se jave Popovići koji slave Časne Verige.
    [email protected]