Порекло презимена, село Велики Мокри Луг (Звездара, Београд)

21. новембар 2013.

коментара: 2

Порекло становништва села Велики Мокри Луг, Градска општина Звездара – Град Београд. Из књиге „Околина Београда“ Ристе Т. Николића – НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА (књига 2) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига V), Београд 1903. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. 

 

Положај села.

Ово село је по странама Мокролушког Потока.

Име селу.

Причају неки да се раније звало Ново Село.

Старине у селу.

Близу села са обе стране Мокролушког Потока постоји Селиште, где су на почетку постојала данашња села Велики и Мали Мокри Луг. На том се Селишту и данас налазе трагови насеља, као и чункови од старог београдског водовода. Село, које је ту постојало до 1813. године, било је врло велико и по причању неких имало је око 300 кућа. Одатле су се становници преместили на данашње локације за време Карађорђа, а по причању неких после бежаније, тј. када су се након неког времена вратили из бекства. Неки су онда прешли у оближња села, Вишњицу, Бањицу и др*

*О томе је Богић В. А. забележио ово: „Биле су им од раније куће у месту Селишту, па када су били побјегли уз Кара-Ђорђија и намјестили се на садашња мјестима, овде су прозвали један Велики а други Мали…“

Земљиште, на коме су данас Велики и Мали Мокри Луг, дотле је било под шумом.

 

Постанак села и порекло становништва.

Ово село је новијег постанка, као и Мали Мокри Луг. Оба су у почетку постојала као Мокри Лугови, па се потом издвојили Велики и Мали Мокри Луг.

У Великом Мокром Лугу најстарији су:

Љубисављевићи су из Топонице, Аранђеловдан.

Ћеваловићи, Маринковићи и Грковићи су од Прокупља из села Житорађе, Аранђеловдан.

Доцније су се доселили:

Савчићи су из Међурова (Нишки округ), Никољдан.

Богдановићи су од Битоља, предак име се призетио у селу***.

*** не каже се коју славу славе.

 

ИЗВОР: „Околина Београда“ Риста Т. Николић – НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА (књига 2) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига V), Београд 1903. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. niša petronijević

    након ослобођења Београда од Турака давне 1807 год Карађорђе је населио околину Београда : Миријево, Мали и Валики Мокри Луг, Бели Поток, итд. као и Београд : Палилулу, Чубуру. Торлак, итд. Сврљижанима и Торлацима ( Књажевац ). И то су данас најстарији Београђани. Сви остали су дошли у каснијим временима.

  2. Dejan Marinković

    Evo mene iz Velikog Mokrog Luga familija Marinković slavi sv.Kozmu i Damljana(Vrače), od starina smo iz Žitorađe, od 1806 smo tu. Jasmo da smo pravi Beograđani jer kada je Karađorđe oslobađao Beograd bilo je više na primer Jermena nego Srba u Beogradu ili okolini, ne računajući Gročanski ili Ostružnički potez na primer.Takođe pojam Mokri Lug je geografski užasno veliki Od Kaluđerice,do današnjeg Dušanovca, Od Kumodraža do Cvetkove pijace, Današnja naselja Brraće Jerković,Medaković,Konjarnik,Šumice,Rudo,Padina, sve su to delovi Mokrog Luga bili nekada. A imamo i prelep pogled na ceo grad.