Одржана Прва редовна скупштина Друштва српских родословаца “Порекло”

28. октобар 2013.

коментара: 23

Друштво српских родословаца “Порекло” одржало је у суботу 26. октобра 2013. у Беораду Прву редовну скупштину, на којој су утврђени циљеви даљег деловања. На овом скупу су изабрани председник скупштине и чланови управног и надзорног одбора, а усвојене су и важне одлуке и закључци, које би требало да обезбеде предуслове за даљи успешан рад на пројектима који, верујемо, имају национални значај.

Skupstina Porekla 2

За председника скупштине Друштва српских родословаца “Порекло”  је изабран Милош Мацура, док је за председника Управног одбора Друштва изабран Јовица Кртинић. За заменика председника УО изабран је Небојша Новаковић, док је трећи члан УО Синиша Јерковић. У Надзорни одбор изабрани су Александар Маринковић и Љубомир Мрђеновић.

У извештају о раду у претходних годину дана, који је учесницима скупштине саопштио Јовица Кртинић, констатовано је да је активност Друштва до сада у највећој мери била усмерена на подизање и стално унапређење портала Порекло. Непосредно пред скупштину урађен је темељни редизајн сајта, којим су исправљени неки недостаци уочени код претходне верзије. Са преко 3.000 дневних посета, које долазе из свих крајева света (регистрован улазак из 163 земље), портал Порекло се учврстио на првом месту међу сајтовима сличне садржине не само у Србији већ и у целом региону. Уз то, са покретањем Српског ДНК пројекта, Порекло је у правом смислу речи постало пионир и предводник у области генетичке генеалогије.

Говорећи о краткорочним и дугорочним плановима рада Друштва, Кртинић је истакао да је сада првенствени задатак да се обезбеди стабилно финансирање не само активности везаних за портал Порекло, већ и свих других циљева предвиђених статутом Друштва. Као могуће изворе финансирања рада Друштва, Кртинић је истакао уступање рекламног простора (банера) на порталу, као и донације и чланарине. Такође, он је навео да би Друштво у наредном периоду требало да се пријављује на све конкурсе којима се финансирају пројекти који се поклапају са основним циљевима рада Друштва.

После изузетно садржајне расправе, у којој су сви учесници Скупштине узели учешће закључено је да у најкраћем року, односно чим финансијски услови то дозволе, Друштво пронађе адекватан простор за рад редакције портала Порекло, као и за остале активности. За то ће бити неопходно да се набави и одговарајућа, а пре свега рачунарска опрема.

Истакнута је потреба покретања и издавачке делатности, као и видео продукције, теренских истраживања, дигитализације и обраде архивске и остале грађе и сл.

Осим тога,  закључено је да Друштво треба да упути позив на сарадњу стручњацима из различитих области, пре свега етнолозима, антрополозима, генетичарима и историчарима.  Уз то, истакнута је потреба да Друштво прошири своју активност и у остале земље региона, посебно у Републици Српској и Црној Гори, као и да позове сродна удружења на сарадњу. Такође, закључено је да Друштво треба у најскорије време да крене са организовањем скупова, округлих столова, као и да представници Друштва раде на популаризацији Порекла кроз наступе у медијима.

Донета је одлука да се установи годишња чланарина у висини од 2.000 динара. Са чланском картом Друштва српских родословаца “Порекло”, чланови ће моћи да остварују разне погодности, као што је, рецимо, попуст од 50 одсто на пуну цену Y-ДНК анализе.

Једногласно је одлучено и да Друштво за славу узме Свету Петку.

На првој редовној скупштини Друштва српских родословаца “Порекло” учествовали су: 

Весна Живановић, Катарина Вуковић, Милош Мацура, Синиша Јерковић, Јовица Кртинић, Небојша Новаковић, Петар Демић, Александар Маринковић, Слободан Милић Милодан, Љубомир Мрђеновић, Милан Стојић и Александар Антић.

Skupstina Porekla

Коментари (23)

Одговорите

23 коментара

  1. Bozidar Miljkovic

    Postovani administratoru,obracao sam se mnogo puta vasim saradnicima i autorima koji se bave ovim mukotrpnim poslom.Molima vas za pomoc oko mog porekla,a spreman sam i da platim usluge.Moji Miljkovici su dosli iz Crne Gore pre 200 g.prvo u krusevacki kraj,a ubrzo se iselise u Bosnjace kod Lebana.slavimo Arandjelovdan.Inace,krusevacki kraj je neistrazen,nema podataka.Molim vas za pomoc Bozidar iz Leskovca.Tel.062257628.

  2. I am interested in findings from this wonderful group. Have been working with Vuksan Pejovic, and Family Tree DNA to help trace my origin. My grandparents were all Serbs from the Karlovac, Vojnic, and Zivkovic Cosa area…they came to the USA in the first decade of the 20th century. Their names and slavas were Jovan VUKAŠINOVIĆ – St. John, St. Nikola
    Sava MATIJEVIĆ – St. George St. Nikola
    Stevan MRĐENOVIĆ – St. John, St. George, St. Luke
    Stanka PETROVIĆ – St. Ignatius, St. John, St. George, St. Luke, Demetrius,
    Presentation of the Holy Virgin, St. Nicholas
    Thank you!

  3. Ljubica Tabaković

    Poštovani ,

    na Vašem sajtu je svojevremeno objavljen podatak da su u selu Devet Jugovića kod Prištine živele porodice porelom iz Hercegovine, i kao jedna od njih navedena je i porodica Cabaković.Ovim putem molim da tu grešku ispravite , budući da se radi o porodici Tabaković, a ne Cabaković, čiji sam ja potomak.Hvala unapred!